
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Gorące maliny
Maliny rozmrażamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wino, zagotowujemy. Mączkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Chrupiąca kruszonka
Do miski przesiewamy 3/4 ilości przygotowanej mąki, dodajemy cukier trzcinowy, masło, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę migdały i wyrabiamy kruszonkę. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy. Kruszonkę rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C około 30-35 minut (z termoobiegiem) co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
Mus z serka mascarpone
Śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Krem wkładamy do lodówki.
Sos czekoladowy
Mleko zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy whisky. Przygotowany sos odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatki
Pomarańcze i grapefruity obieramy i filetujemy. Kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce. Banan kroimy w plasterki, mango w małe cząstki. Owoce wkładamy do osobnego naczynia, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Patyczki czekoladowe wkładamy do szklanek, osobno do miseczek nakładamy gorące maliny, mus z serka mascarpone, owoce, sos czekoladowy, kruszonkę, lody, jogurt naturalny, listki mięty. Ze składników komponujemy desery według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- 3 sposoby na winegret
- Pieczeń rzymska
- Risotto z cukinią
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Bruschetta z pomidorami
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3833 dni temu
Bardzo podoba mi się ten pomysł <3
odpowiedz
3848 dni temu
Witam. Mam takie pytanie: Mam puszkę mleka kokosowego i wiórka. Chciałabym zrobić ciasteczka - markizy z kokosowym kremem. Może znacie jakiś dobry przepis? Coś z ww składników, czy może np. dodać jeszcze żelatynę? Chciałabym aby sklejone takim kremem ciasteczka "trzymały się" i mogły poleżeć kilka(naście) dni bez szkody. Dziękuję z góry. I życzę najlepszego na 2015rok!
odpowiedz
3850 dni temu
Świetny pomysł na oryginalny deser, na pewno wypróbuję! :)
odpowiedz