zobacz film Słodki bufet Pawła Małeckiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Gorące maliny

Maliny rozmrażamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wino, zagotowujemy. Mączkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Chrupiąca kruszonka

Do miski przesiewamy 3/4 ilości przygotowanej mąki, dodajemy cukier trzcinowy, masło, cukier wanilinowy oraz pokrojone migdały i wyrabiamy kruszonkę. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy. Kruszonkę rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C około 30-35 minut (z termoobiegiem) co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.

Mus z serka mascarpone

Śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Krem wkładamy do lodówki.

Sos czekoladowy

Mleko zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy whisky. Przygotowany sos odstawiamy do wystygnięcia.

Dodatki

Owoce wkładamy do osobnego naczynia, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Patyczki czekoladowe wkładamy do szklanek, osobno do miseczek nakładamy gorące maliny, mus z serka mascarpone, owoce, sos czekoladowy, kruszonkę, lody, jogurt naturalny, listki mięty. Ze składników komponujemy desery według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Anna Anna
    1311 dni temu
    Bardzo podoba mi się ten pomysł <3

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1326 dni temu
    Witam. Mam takie pytanie: Mam puszkę mleka kokosowego i wiórka. Chciałabym zrobić ciasteczka - markizy z kokosowym kremem. Może znacie jakiś dobry przepis? Coś z ww składników, czy może np. dodać jeszcze żelatynę? Chciałabym aby sklejone takim kremem ciasteczka "trzymały się" i mogły poleżeć kilka(naście) dni bez szkody. Dziękuję z góry. I życzę najlepszego na 2015rok!

    odpowiedz

  • Lucy Lucy
    1328 dni temu
    Świetny pomysł na oryginalny deser, na pewno wypróbuję! :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram