Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Gorące maliny
Maliny rozmrażamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, wino, zagotowujemy. Mączkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając. Ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Chrupiąca kruszonka
Do miski przesiewamy 3/4 ilości przygotowanej mąki, dodajemy cukier trzcinowy, masło, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę migdały i wyrabiamy kruszonkę. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy. Kruszonkę rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C około 30-35 minut (z termoobiegiem) co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
Mus z serka mascarpone
Śmietankę ubijamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Krem wkładamy do lodówki.
Sos czekoladowy
Mleko zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy whisky. Przygotowany sos odstawiamy do wystygnięcia.
Dodatki
Pomarańcze i grapefruity obieramy i filetujemy. Kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce. Banan kroimy w plasterki, mango w małe cząstki. Owoce wkładamy do osobnego naczynia, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Patyczki czekoladowe wkładamy do szklanek, osobno do miseczek nakładamy gorące maliny, mus z serka mascarpone, owoce, sos czekoladowy, kruszonkę, lody, jogurt naturalny, listki mięty. Ze składników komponujemy desery według uznania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Łazanki
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3935 dni temu
Bardzo podoba mi się ten pomysł <3
Odpowiedz
3950 dni temu
Witam. Mam takie pytanie: Mam puszkę mleka kokosowego i wiórka. Chciałabym zrobić ciasteczka - markizy z kokosowym kremem. Może znacie jakiś dobry przepis? Coś z ww składników, czy może np. dodać jeszcze żelatynę? Chciałabym aby sklejone takim kremem ciasteczka "trzymały się" i mogły poleżeć kilka(naście) dni bez szkody. Dziękuję z góry. I życzę najlepszego na 2015rok!
Odpowiedz
3952 dni temu
Świetny pomysł na oryginalny deser, na pewno wypróbuję! :)
Odpowiedz