zobacz film Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę
  • mikser
  • 4 małe słoiczki
  • worek cukierniczy
  • piekarnik nagrzany do temperatury 170°C (termooobieg)

Przygotuj wcześniej

Mocno schłódź śmietankę. 4 g żelatyny namocz w 25 g wody oraz 10 g żelatyny namoczonej w 40 g wody.

Sposób przygotowania

Mus cytrynowy

Bardzo mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder oraz startą skórkę z cytryny, mieszamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę umieszczamy w worku cukierniczym i szprycujemy do słoiczków. Wyrównujemy powierzchnię musu w słoiczkach, które wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.

Galaretka pomarańczowa

Filetujemy pomarańcze. Filety z pomarańczy przekładamy do garnka, wyciskamy do środka również sok z pozostałości owocu, następnie podgrzewamy. Dodajemy cukier trzcinowy. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Zagotowane pomarańcze zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy do nich rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej żelatynę. Mieszamy. Masę miksujemy za pomocą miksera. Galaretkę schładzamy do temperatury pokojowej.

Rozlewamy za pomocą łyżki do słoiczków z musem cytrynowym. Mus z galaretką wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.

Kruszonka cytrynowa

Masło, cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny przekładamy do miski. Składniki mieszamy rękoma. Kiedy składniki połączą się, dodajemy do nich 70 g mąki. Całość mieszamy rękoma. Następnie do składników dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą część mąki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.

Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C (termooobieg) przez 10-12 minut. Wypieczoną kruszonkę odstawiamy do wystygnięcia.

Jak podawać

Przestudzoną kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane desery. Dekorujemy plasterkami pomarańczy i malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Matt Matt
    3601 dni temu
    Mus - super. Galaretka - pomimo słodkich pomarańczy (idealnie wycięte fileciki), dosłodzeniu cukrem trzcinowym, po stężeniu galaretka pozostawia gorzki posmak - kiepska. Kruszonka - dobra. Daję 3+/5 :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Mik, jeśli wylejesz tężejący już mus na biszkopt, powinien się dobrze sprawdzić.

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3608 dni temu
    Czy tego musu można użyć do tortu, czy jest za rzadki i biszkopt go " wchłonie " ?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3752 dni temu
    Deser jest pyszny! Ale- na samym dole naczynek rozwarstwiła mi się masa śmietanowa- kilka milimetrów to sama żelatyna- co zrobiłam źle?

    odpowiedz

  • goga goga
    3765 dni temu
    deserki zrobione, pyszności, galaretka pomarańczowa rewelacja, idealne orzeźwienie na te upały, nie robiłam tylko kruszonki, bo desery szybko znikły, zrobię następnym razem, pycha, polecam

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3769 dni temu
    Mam wielką ochotę na ten pyszny, cytrynowy deser, z pewnością go przygotuję bo uwielbiam kuchnię Lidla .

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3770 dni temu
    Proszę jeszcze o składniki galaretki pomarańczowej :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!