Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- mikser
- 4 małe słoiczki
- worek cukierniczy
- piekarnik nagrzany do temperatury 170°C (termooobieg)
Przygotuj wcześniej
Mocno schłódź śmietankę. 4 g żelatyny namocz w 25 g wody oraz 10 g żelatyny namoczonej w 40 g wody.
Sposób przygotowania
Mus cytrynowy
Bardzo mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder oraz startą skórkę z cytryny, mieszamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę umieszczamy w worku cukierniczym i szprycujemy do słoiczków. Wyrównujemy powierzchnię musu w słoiczkach, które wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
Galaretka pomarańczowa
Filetujemy pomarańcze. Filety z pomarańczy przekładamy do garnka, wyciskamy do środka również sok z pozostałości owocu, następnie podgrzewamy. Dodajemy cukier trzcinowy. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszając. Zagotowane pomarańcze zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy do nich rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej żelatynę. Mieszamy. Masę miksujemy za pomocą miksera. Galaretkę schładzamy do temperatury pokojowej.
Rozlewamy za pomocą łyżki do słoiczków z musem cytrynowym. Mus z galaretką wstawiamy ponownie do lodówki na około 30 minut.
Kruszonka cytrynowa
Masło, cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny przekładamy do miski. Składniki mieszamy rękoma. Kiedy składniki połączą się, dodajemy do nich 70 g mąki. Całość mieszamy rękoma. Następnie do składników dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą część mąki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy.
Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C (termooobieg) przez 10-12 minut. Wypieczoną kruszonkę odstawiamy do wystygnięcia.
Jak podawać
Przestudzoną kruszonką posypujemy wcześniej przygotowane desery. Dekorujemy plasterkami pomarańczy i malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.
Smażone jabłuszka
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!
Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!
Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Rurki z kremem z ciasta francuskiego
- Sałatka z grillowanych owoców
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Kokosowa panna cotta
- Jogurtowy sernik na zimno
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Kokosowa konfitura z mango
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Tort z babeczek
- Kanapki z pulled porkiem
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kompot agrestowy
- Ciasto poduszkowiec
- Szynka drobiowa z szynkowaru
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3601 dni temu
Mus - super. Galaretka - pomimo słodkich pomarańczy (idealnie wycięte fileciki), dosłodzeniu cukrem trzcinowym, po stężeniu galaretka pozostawia gorzki posmak - kiepska. Kruszonka - dobra. Daję 3+/5 :)
odpowiedz
3608 dni temu
Mik, jeśli wylejesz tężejący już mus na biszkopt, powinien się dobrze sprawdzić.
odpowiedz
3608 dni temu
Czy tego musu można użyć do tortu, czy jest za rzadki i biszkopt go " wchłonie " ?
odpowiedz
3752 dni temu
Deser jest pyszny! Ale- na samym dole naczynek rozwarstwiła mi się masa śmietanowa- kilka milimetrów to sama żelatyna- co zrobiłam źle?
odpowiedz
3765 dni temu
deserki zrobione, pyszności, galaretka pomarańczowa rewelacja, idealne orzeźwienie na te upały, nie robiłam tylko kruszonki, bo desery szybko znikły, zrobię następnym razem, pycha, polecam
odpowiedz
3769 dni temu
Mam wielką ochotę na ten pyszny, cytrynowy deser, z pewnością go przygotuję bo uwielbiam kuchnię Lidla .
odpowiedz
3770 dni temu
Proszę jeszcze o składniki galaretki pomarańczowej :)
odpowiedz