Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Wszystkie składniki razem miksujemy.
Konfitura z suszonej żurawiny
Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
Jabłka
Z obranych jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfitura z suszonej żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Jabłka w cieście — pomysł na szybki deser
Jabłka w cieście to nieco zapomniany deser, który warto sobie odświeżyć ze względu na pyszny smak i prostotę jego wykonania. Takie jabłka można przygotować na wiele sposobów, dopasowując przepis do indywidualnych smaków i dostępnych w domu składników. Plastry jabłek zanurzone w delikatnym cieście naleśnikowym z dodatkiem wiórków kokosowych to słodycz, która rozpływa się w ustach. Co więcej, przygotowanie tego deseru nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych — wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu i patelnia z rozgrzanym olejem, by wyczarować coś wyjątkowego. Nasz tytułowy przepis autorstwa Pawła Małeckiego pomoże Ci przyrządzić ten znakomity deser w zaskakująco krótkim czasie!
Smak jabłek w cieście naleśnikowym wielu osobom przypomni wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcie z chęcią smażyły krążki jabłka w cieście lub racuchy z jabłkami jako formę szybkiego i budżetowego poczęstunku na podwieczorek. Tytułowa wersja z ciastem naleśnikowym, wzbogacona wiórkami kokosa to unowocześniona odsłona tego tradycyjnego przysmaku. Co więcej, taki deser można podać z wieloma dodatkami — konfiturą z żurawiny, miodem, bitą śmietaną czy lodami waniliowymi, dzięki czemu za każdym razem smakuje nieco inaczej.
Prostota tego przepisu sprawia, że jabłko w cieście naleśnikowym to rewelacyjny deser dla każdego! Wystarczy przygotować szybkie ciasto z jajka, mąki, mleka, cukru pudru i odrobiny soli, a następnie obtoczyć w nim przygotowane wcześniej jabłka. Taka kombinacja smakuje równie dobrze na co dzień, jak i podczas niespodziewanych wizyt przyjaciół czy rodziny, gdy chcemy zaskoczyć gości czymś pysznym, ale jednocześnie prostym w wykonaniu.
Prosty i sprawdzony przepis na jabłka w cieście
Jak zrobić idealne jabłka smażone? Aby przygotować jabłka w cieście, najpierw należy skompletować wszystkie składniki. Do ciasta potrzebujesz jajek, mleka, mąki pszennej, cukru pudru, szczypty soli i wiórków kokosowych, które nadają wyjątkowego smaku. Najważniejszym elementem tego dania są rzecz jasna jabłka — najlepiej czerwone, jędrne i słodkie, które po usmażeniu będą miękkie, ale nie rozpadną się.
Dla podkreślenia smaku jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by zapobiec ich ciemnieniu. Do gotowych, podsmażonych jabłek możesz podać domową konfiturę z suszonej żurawiny — przygotowaną z miodu, żurawiny, soku i skórki z pomarańczy – która wspaniale komponuje się z jabłkami i delikatnym ciastem.
Ciasto naleśnikowe używane w tym przepisie nieco różni się od klasycznego swoją konsystencją i dodatkami. Jest odrobinę gęstsze, dzięki czemu możesz dokładnie obtoczyć w nim jabłka. Dodatek wiórek kokosowych nadaje ciastu chrupkości, która wspaniale współgra z miękkim środkiem. Wszystkie składniki na ciasto należy zmiksować na jednolitą masę, a potem zamoczyć w nim jabłka i usmażyć. Warto pamiętać, że przygotowane ciasto powinno być zużyte od razu, aby zachowało swoje właściwości.
Przed rozpoczęciem pracy warto przygotować kilka niezbędnych akcesoriów, które ułatwią realizację przepisu na jabłka w cieście. Potrzebne będą miska i trzepaczka, mikser lub blender do przygotowania ciasta i ostry nóż do krojenia jabłek. Przydać się może także specjalny wykrawacz do gniazd nasiennych, który pomoże zachować estetyczny kształt krążków. Skoro jabłka są smażone, to niezbędna będzie również głęboka patelnia lub garnek do smażenia w głębokim oleju.
Do osuszania usmażonych jabłek przydadzą się ręczniki papierowe, a do podania — talerze i ewentualnie dekoracyjne dodatki, takie jak cukier puder czy konfitura. Dzięki dobrej organizacji przygotowanie jabłek w cieście przepis przebiegnie sprawnie i przyjemnie.
Jak zrobić jabłka w cieście?
Jak zrobić jabłka w cieście? Przygotowanie jabłek smażonych w cieście nie jest trudne ani czasochłonne, jednakże wymaga odpowiedniego doboru składników, aby deser miał właściwy smak i konsystencję. Pierwszym krokiem do przygotowania tych pysznych słodkości jest oprawienie jabłek — należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości około 5-7 mm. Usunięcie gniazd nasiennych jest konieczne, aby deser łatwo się jadło i po usmażeniu zachował estetyczny wygląd. Idealnie okrągłe krążki z dziurką w środku lepiej się smażą, a brak twardych elementów i pestek sprawia, że pierwszy kęs wprost rozpływa się w ustach.
Jakie dokładnie jabłka wybrać do przygotowania tego deseru? Najlepiej sprawdzają się jabłka o jędrnym miąższu, które nie rozpadną się podczas smażenia. Polecane odmiany to Golden Delicious, Szara Reneta czy Jonagold — są one delikatnie słodkie i mają zwartą konsystencję. Znajdziesz je na Ryneczku Lidla! Ważne jest również skropienie plastrów jabłek sokiem z cytryny - jabłka zachowają ładny kolor, a ich słodycz zostanie przełamana odrobiną kwasowości. Ciasto na jabłka w cieście powinno mieć odpowiednią gęstość — nie może być ani za rzadkie, by dobrze pokryć owoce i nie spływać, ani nie za gęste, aby nie zrobiło się zbyt ciężkie po usmażeniu.
Podczas przygotowywania ciasta warto pamiętać o kilku trikach. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, aby ciasto było gładkie i bez grudek. Dodatek wiórków kokosowych nada ciastu przyjemny aromat, ale również dobrze możesz wzbogacić je innymi składnikami i nieco poeksperymentować z innymi dodatkami, np. cynamonem czy skórką z cytryny. Najczęstszym błędem w przyrządzaniu tego deseru jest zanurzenie jabłek w zbyt rzadkim cieście, które nie trzyma się owoców — unikniesz tego, dbając o odpowiednie proporcje składników.
Nie wrzucaj jabłek na zimny olej! Olej powinien być gorący, by ciasto nabrało nieco chrupkości. Smażenie na oleju o zbyt niskiej temperaturze może poskutkować zakalcem lub zbyt tłustym deserem. Kontroluj temperaturę i postaraj się smażyć jabłka w partiach, aby nie doprowadzić do zbyt dużych skoków temperatury na patelni. Gotowe jabłka smażone w cieście należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Doskonałym dodatkiem do takich jabłek jest nie tylko konfitura z suszonej żurawiny, ale również sos karmelowy, śmietana ubita na sztywno, czy jogurt grecki z dodatkiem miodu. Możesz również podać je z lodami waniliowymi lub czekoladowymi albo kulką sorbetu owocowego, by nadać deserowi odświeżającego charakteru. Gotowy deser możesz posypać również prażonymi orzechami laskowymi, pistacjami lub migdałami albo polać je syropem klonowym.
Jeśli lubisz nieco poeksperymentować w kuchni, ciasto naleśnikowe możesz wykorzystać również do smażenia innych owoców. Świetnie sprawdzą się gruszki pokrojone w plastry czy banany. Nieco odważniejsze osoby mogą spróbować usmażyć brzoskwinie lub śliwki i nadać im zupełnie niecodziennego smaku. Poznanie różnych wersji tego deseru to doskonały sposób na odkrywanie nowych smaków! Spróbuj już dziś przyrządzić ten nostalgiczny deser i udaj się w swoją kulinarną podróż do przeszłości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik piernikowy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1504 dni temu
Nie moje smaki, jak dla mnie trochę nijakie
odpowiedz
3741 dni temu
Naprawdę dobry przepis! Na pewno będę próbowała więcej przepisów od Pawła. :-D
odpowiedz
3977 dni temu
A może jakaś propozycja dla matek karmiących na diecie bezmlecznej i bez jaj :)
odpowiedz
3979 dni temu
A mi bardzo smakują jabłuszka pana Pawła i na taki przepis liczyłam .
odpowiedz
3980 dni temu
Szanowny Panie Pawle! Mimo wszystko, mocno liczyłam na sprawdzony przepis na dobre pączki... :) Pozdrawiam
odpowiedz
3981 dni temu
Jabłka wyszły genialne....bardzo prosto i szybko się je robi, idealne na deser lub podwieczorek. Na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Co do sosu z żurawiny- to mnie osobiście nie smakowało. Albo za krótko gotowałam....w każdym razie same jabłka z cukrem pudrem są świetne
odpowiedz