Smażone jabłuszka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Wszystkie składniki razem miksujemy.

Konfitura z suszonej żurawiny

Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.

Jabłka

Z obranych jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfitura z suszonej żurawiny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • kora kora
    1396 dni temu
    Naprawdę dobry przepis! Na pewno będę próbowała więcej przepisów od Pawła. :-D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1632 dni temu
    A może jakaś propozycja dla matek karmiących na diecie bezmlecznej i bez jaj :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1634 dni temu
    A mi bardzo smakują jabłuszka pana Pawła i na taki przepis liczyłam .

    odpowiedz

  • Robaczek Robaczek
    1636 dni temu
    Szanowny Panie Pawle! Mimo wszystko, mocno liczyłam na sprawdzony przepis na dobre pączki... :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1637 dni temu
    Jabłka wyszły genialne....bardzo prosto i szybko się je robi, idealne na deser lub podwieczorek. Na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Co do sosu z żurawiny- to mnie osobiście nie smakowało. Albo za krótko gotowałam....w każdym razie same jabłka z cukrem pudrem są świetne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram