
Przygotowanie
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, i łączymy z drożdżami. Mąkę (część przygotowanej porcji) przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdżami. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę. Łączymy ze zmielonym (lub utartym widelcem) twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz śmietaną. Jeśli masa wyjdzie zbyt lejąca, dodajemy opakowanie budyniu waniliowego.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wygładzamy. Zaczynając od krótszego boku, tniemy paski o szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.
Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Komentarze (27)
2122 dni temu
Zrobiłam paluchy dokładnie według przepisu p.Pawła i wyszły fantastyczne. Pycha.Dziękuję.
odpowiedz
1390 dni temu
Ja zrobiłam wersję z makiem-wyszły super :)
2440 dni temu
Mi paluchy serowe wyszły dopiero za 4 razem. Masę serową robię trochę inaczej niż w przepisie i wychodzą rewelacyjne. Daję ser biały, 2 żółtka, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Gdy ciasto mam już rozwałkowane dopiero wtedy wszystkie składniki na masę serową ugniatam widelcem, bo wtedy mam pewność że masa nie będzie zbyt rzadka i wykładam na ciasto. Paluchy wychodzą przepyszne polecam.
odpowiedz
2507 dni temu
Są super. Dodałam w sumie 50 dkg sera i trzeba chyba dodawać jajka ubite do sera, nie odwrotnie!!! I już nie miksować razem. Wcale nie mieliłam twarogu, naprawdę ekstra wyszły!
odpowiedz
2540 dni temu
Bardzo dobre, wystarczy tylko trochę pomyśleć i nie zrobić zbyt rzadkiej masy a wyjdą idealnie.
odpowiedz
2550 dni temu
Masa serowa zbyt rzadka, ale paluchy wychodzą bardzo dobre
odpowiedz
2551 dni temu
Masa serowa faktycznie wyszła zbyt rzadka. Dodałam zmielonych płatków owsianych- fantastycznie zagęściły, ale nie zmieniły smaku. I nie zrobiłam paluchów, ale warkocz. Pięknie wyszedł. Polecam!
odpowiedz
2552 dni temu
no niestety nie powaliły mnie, ser zrobiłam gęściejszy ale pomimo to po upieczeniu palucha do ręki się nie wzięło - bez talerzyka ani rusz - ciasto od sera namokło i dlatego za bardzo się rozwalał
odpowiedz
2554 dni temu
Wyszły przepyszne, ale pilnowałam żeby masa serowa nie była za rzadka (mniej mleka, więcej sera) i piekłam 35 minut. Polecam
odpowiedz
2555 dni temu
22 g świeżych drożdży odpowiada około 9 g drożdży instant.
odpowiedz
2555 dni temu
A ile dodać suchych drożdży w takim razie? 1 opakowanie wystarczy?
odpowiedz
2556 dni temu
Agnieszka, drożdże dodajemy świeże.
odpowiedz
2556 dni temu
Ja jutro takie zrobię z serem i makiem :)
odpowiedz
2556 dni temu
A te 22 g drożdży to lepiej suche czy świeże ?? Pozdrawiam :)
odpowiedz
2556 dni temu
Właśnie robiłam ciasto i czekam, odpowiem jak mi wyjdzie :-),szkoda ze proporcje nie są podawane np na szklanki czy łyżki, nie każdy ma miarkę ,a tak byłoby prościej/
odpowiedz
2557 dni temu
Przepyszne są :)
odpowiedz
2557 dni temu
Witam, szkoda, że do tego przepisu nie ma dołączonego filmu, bo chętnie bym zobaczyła, jak Pan Paweł ładuje cały ten niemal płynny ser do niedużej porcji ciasta. I potem jak kroi placek na cienkie paski i zwija je artystycznie. Przepis chyba niedopracowany, choć bułki wychodzą bardzo smaczne i wygłądają ładnie. Muszę zrobić je ponownie bo do pierwszej porcji upchnęłam jedynie połowę przygotowanego sera.
odpowiedz
2558 dni temu
Reniu, tak, gotowe ciasto też się nada, choć to domowej roboty jest zwykle dużo smaczniejsze! :)
odpowiedz
2558 dni temu
Ja dodałam msę marcepanową z Lidla do tych bułeczek i wyszły rewelacyjne :)
odpowiedz
2558 dni temu
Czy można użyć gotowego ciasta drożdżowego?
odpowiedz
2559 dni temu
Gosiu jak najbardziej, możesz wypróbować takie połączenie :)
odpowiedz
2559 dni temu
pyszne, puszyste, szybko znikaja polecam
odpowiedz
2559 dni temu
Mam pytanko czy te nadzienie można wykorzystać do zrobienia takiego warkocza jak jest ten cynamonowo- marcypanowy.
odpowiedz
2559 dni temu
PALUCHY WYGLĄDAJĄ SUPER POSTANOWIŁAM, ŻE JE ZROBIĘ. MASA SEROWA PYSZNA. WYSZŁA MI TROCHĘ ZA RZADKA I PODCZAS PRZENOSZENIA PALUCHÓW WSZYSTKO WYPŁYNĘŁO ;/ ALE ZROBIŁAM Z NICH ZWIJANE MUSZELKI I TERAZ CZEKAM AŻ SIĘ UPIEKĄ. BYNAJMNIEJ WIEM ŻEBY MASA BYŁA GĘSTA. PYCHOTKA :):):)
odpowiedz
2560 dni temu
Pycha, lepsze takie paluchy od drożdżówek ze sklepu, do tego z twarożkiem Pilos, pycha :)
odpowiedz
2560 dni temu
Uwielbiam ciasto drożdżowe. Pewnie zrobię takie paluchy w tygodniu :)
odpowiedz
2560 dni temu
Wyglądają znakomicie,z pewnością je przygotuję :)
odpowiedz
zobacz wszystkie