Drożdżowe paluchy z serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C, i łączymy z drożdżami. Mąkę (część przygotowanej porcji) przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdżami. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Masło roztapiamy i odstawiamy, aby w momencie użycia było letnie. Gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Żółtka, jajko, miękkie masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę. Łączymy ze zmielonym (lub utartym widelcem) twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz śmietaną. Jeśli masa wyjdzie zbyt lejąca, dodajemy opakowanie budyniu waniliowego.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wygładzamy. Zaczynając od krótszego boku, tniemy paski o szerokości około 2 cm. Pasy skręcamy kilkukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.

Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Agata Agata
    2994 dni temu
    Zrobiłam paluchy dokładnie według przepisu p.Pawła i wyszły fantastyczne. Pycha.Dziękuję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2262 dni temu
    Ja zrobiłam wersję z makiem-wyszły super :)
  • KACHA KACHA
    3312 dni temu
    Mi paluchy serowe wyszły dopiero za 4 razem. Masę serową robię trochę inaczej niż w przepisie i wychodzą rewelacyjne. Daję ser biały, 2 żółtka, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Gdy ciasto mam już rozwałkowane dopiero wtedy wszystkie składniki na masę serową ugniatam widelcem, bo wtedy mam pewność że masa nie będzie zbyt rzadka i wykładam na ciasto. Paluchy wychodzą przepyszne polecam.

    odpowiedz

  • marskrzat marskrzat
    3379 dni temu
    Są super. Dodałam w sumie 50 dkg sera i trzeba chyba dodawać jajka ubite do sera, nie odwrotnie!!! I już nie miksować razem. Wcale nie mieliłam twarogu, naprawdę ekstra wyszły!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3412 dni temu
    Bardzo dobre, wystarczy tylko trochę pomyśleć i nie zrobić zbyt rzadkiej masy a wyjdą idealnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3423 dni temu
    Masa serowa zbyt rzadka, ale paluchy wychodzą bardzo dobre

    odpowiedz

  • Monika Sz. Monika Sz.
    3423 dni temu
    Masa serowa faktycznie wyszła zbyt rzadka. Dodałam zmielonych płatków owsianych- fantastycznie zagęściły, ale nie zmieniły smaku. I nie zrobiłam paluchów, ale warkocz. Pięknie wyszedł. Polecam!

    odpowiedz

  • Edi Edi
    3424 dni temu
    no niestety nie powaliły mnie, ser zrobiłam gęściejszy ale pomimo to po upieczeniu palucha do ręki się nie wzięło - bez talerzyka ani rusz - ciasto od sera namokło i dlatego za bardzo się rozwalał

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3426 dni temu
    Wyszły przepyszne, ale pilnowałam żeby masa serowa nie była za rzadka (mniej mleka, więcej sera) i piekłam 35 minut. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3427 dni temu
    22 g świeżych drożdży odpowiada około 9 g drożdży instant.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3427 dni temu
    A ile dodać suchych drożdży w takim razie? 1 opakowanie wystarczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3428 dni temu
    Agnieszka, drożdże dodajemy świeże.

    odpowiedz

  • Karolina Wiśniewska Karolina Wiśniewska
    3428 dni temu
    Ja jutro takie zrobię z serem i makiem :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3428 dni temu
    A te 22 g drożdży to lepiej suche czy świeże ?? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Miki Miki
    3428 dni temu
    Właśnie robiłam ciasto i czekam, odpowiem jak mi wyjdzie :-),szkoda ze proporcje nie są podawane np na szklanki czy łyżki, nie każdy ma miarkę ,a tak byłoby prościej/

    odpowiedz

  • Julia ;) Julia ;)
    3429 dni temu
    Przepyszne są :)

    odpowiedz

  • Gość Apa Gość Apa
    3429 dni temu
    Witam, szkoda, że do tego przepisu nie ma dołączonego filmu, bo chętnie bym zobaczyła, jak Pan Paweł ładuje cały ten niemal płynny ser do niedużej porcji ciasta. I potem jak kroi placek na cienkie paski i zwija je artystycznie. Przepis chyba niedopracowany, choć bułki wychodzą bardzo smaczne i wygłądają ładnie. Muszę zrobić je ponownie bo do pierwszej porcji upchnęłam jedynie połowę przygotowanego sera.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3430 dni temu
    Reniu, tak, gotowe ciasto też się nada, choć to domowej roboty jest zwykle dużo smaczniejsze! :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3430 dni temu
    Ja dodałam msę marcepanową z Lidla do tych bułeczek i wyszły rewelacyjne :)

    odpowiedz

  • Renia Renia
    3430 dni temu
    Czy można użyć gotowego ciasta drożdżowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3431 dni temu
    Gosiu jak najbardziej, możesz wypróbować takie połączenie :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3431 dni temu
    pyszne, puszyste, szybko znikaja polecam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3431 dni temu
    Mam pytanko czy te nadzienie można wykorzystać do zrobienia takiego warkocza jak jest ten cynamonowo- marcypanowy.

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    3431 dni temu
    PALUCHY WYGLĄDAJĄ SUPER POSTANOWIŁAM, ŻE JE ZROBIĘ. MASA SEROWA PYSZNA. WYSZŁA MI TROCHĘ ZA RZADKA I PODCZAS PRZENOSZENIA PALUCHÓW WSZYSTKO WYPŁYNĘŁO ;/ ALE ZROBIŁAM Z NICH ZWIJANE MUSZELKI I TERAZ CZEKAM AŻ SIĘ UPIEKĄ. BYNAJMNIEJ WIEM ŻEBY MASA BYŁA GĘSTA. PYCHOTKA :):):)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3432 dni temu
    Pycha, lepsze takie paluchy od drożdżówek ze sklepu, do tego z twarożkiem Pilos, pycha :)

    odpowiedz

  • Ruuuddda Ruuuddda
    3432 dni temu
    Uwielbiam ciasto drożdżowe. Pewnie zrobię takie paluchy w tygodniu :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3432 dni temu
    Wyglądają znakomicie,z pewnością je przygotuję :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!