zobacz film Tort serowy z nutą pomarańczy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • maszynkę do mielenia

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę wkładamy do lodówki tak, aby w momencie użycia była mocno schłodzona.

Przygotowanie

Z jednej całej pomarańczy ocieramy skórkę, którą dzielimy na 2 części i odstawiamy (jedną część będziemy używać do żelki z pomarańczy, a drugą część do masy sernikowej). Pomarańcze filetujemy, z części pozostałych po filetowaniu wyciskamy sok (60 ml soku z pomarańczy odstawiamy do masy sernikowej, niewielką ilość pozostawiamy do namoczenia żelatyny). 12-14 najładniejszych filetów z pomarańczy zostawiamy do dekoracji.

Filety przekładamy do garnka i wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy część otartej skórki z pomarańczy i cukier. Doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością wody. Gdy pomarańcze się zagotują, dodajemy do nich namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Całość miksujemy, następnie wlewamy do foremki silikonowej lub rantu tortowego (o bardzo zbliżonej średnicy do tortownicy, której będziemy używać), a gdy ostygnie, wkładamy do zamrażarki do momentu całkowitego zamrożenia.

Ciasto francuskie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy dwa krążki większe od średnicy, którą docelowo będzie miał tort (ciasto francuskie skurczy się podczas pieczenia. Krążki ciasta nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (termoobieg) na 10-15 minut (ciasto powinno nabrać ciemnozłotego koloru).

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, dodajemy śmietankę (100 ml), żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy na parze. Dodajemy skórkę otartą z 1/2 pomarańczy. Cały czas ubijamy do momentu otrzymania puszystej masy.

Twaróg mielimy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości soku z pomarańczy. Do gorącej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy. Dodajemy zmielony twaróg, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy ubitą śmietankę (300 ml) i całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 równe części.

Tortownicę owijamy folią spożywczą. Blat z ciasta francuskiego docinamy tak, by spód był ciut mniejszy od tortownicy (o około 1/2 cm) i aby masa dokładnie wypełniła całą tortownicę. Wykładamy nim tortownicę, wylewamy pierwszą część masy sernikowej, na masie umieszczamy krążek zamarzniętej żelki pomarańczowej, na żelkę wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1,5-2 godzin (do całkowitego zestalenia).

Ubijamy pozostałe 100 ml śmietanki. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort dookoła (z wierzchu) niewielką ilością bitej śmietany. Pod skosem układamy na torcie kawałki drugiego blatu z ciasta francuskiego (wcześniej pokrojonym na trójkąty), całość obsypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy filetami z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    2048 dni temu
    Tort wyszedł w smaku dobry, ale dalabym trochę więcej cukru do sera, bo po kilku gryzach robi się modły. I pomarańczy dałam trochę więcej, bo bardzo mało wyszło. Ale wyszedł, więc jestem jak najbardziej zadowolona :)

    odpowiedz

  • Anthea Anthea
    3645 dni temu
    Wyszedł pyszny! Faktycznie na zwykłą tortownicę trzeba użyć więcej twarogu i więcej żelki zrobić, albo użyć małej tortownicy ;) Już mam plan, żeby zrobić tort urodzinowy smykowi w wersji wielożelkowej (i wieloowocowej). Żelka miękka, aromatyczna i poddająca się nożowi bez oporu. Nic tylko robić :)

    odpowiedz

  • ANO ANO
    3250 dni temu
    Potwierdzam!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Magdo, żelka jest delikatna i zdecydowanie bardziej miękka niż żelki, dostępne w sklepach. Nie będzie problemu ani z krojeniem, ani jedzeniem łyżeczką :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3670 dni temu
    Czy żelka jest faktycznie żelką (twardszą jak misie Haribo), czy nieco miększa? Zastanawiam się czy łatwo da się ją kroić nożem i czy w trakcie degustacji nie sprawi problemów jedzenie łyżeczką (czy nie będzie taka twarda, że ciasto ulegnie rozpadowi)? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3678 dni temu
    Dagmaro, możesz użyć już zmielonego twarogu.

    odpowiedz

  • Dagmara Dagmara
    3679 dni temu
    A czy można użyć już gotowego, zmielonego twarogu sernikowego? Czy trzeba samodzielnie zmielić twaróg?

    odpowiedz

  • madziajka madziajka
    3804 dni temu
    tort jest wspaniały, w sam raz na świętowanie w letnie upały:) zrobiłam z większej ilości twarogu niż podane jest w przepisie (750g na blaszkę o śr. 24cm) i wyszedł tak wysoki jak u Pana Pawła.

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    3924 dni temu
    Weszedł przepyszny, jednakże z ilość łącznie 550g sera był o połowe niższy niż na filmiku, w związku z czym zastanawiam się czy jednak nie powinno być 2 x 550g. Jest dość pracochłonny, głównie przez filetowanie pomarańczy, alę sam wynagradza czas. Z pewnością, zróbię go ponownie kiedyś.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    Małgosiu, 550 g to waga łączna dwóch opakowań.

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    3939 dni temu
    Tego twarogu mają być dwa opakowania po 550 g czy dwa opakowania o łącznej masie 550 g?

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    3972 dni temu
    przepyszny! goście zachwyceni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3980 dni temu
    Zrobilam na weekend. Wyszlo bardzo ladnie i smacznie. Fanny pomysl z zelka pomaranczowa - jest bardzo aromatyczna

    odpowiedz

  • ania ania
    3981 dni temu
    właśnie zrobiłam tort ale jakoś ten mój tak ładnie się nie prezentuje ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3987 dni temu
    Zamiast żelatyny można użyć agaru ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3987 dni temu
    sloneczkoo, forma ma ok. 25-27 cm średnicy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2472 dni temu
    Wg mnie nie więcej niż 23cm. Tym bardziej, ze ktoś wyżej użył 750g twarogu na tortownicę o średnicy 24cm, zeby mieć równie wysoki torcik.
  • P. P.
    3988 dni temu
    Skąd u Pana takie zamiłowanie do żelatyny? wiele przepisów bardzo ciekawych ale żelatyna odrzuca..

    odpowiedz

  • sloneczko085 sloneczko085
    3988 dni temu
    A jaka ma być wielkość formy by wykonać to cudo? :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3988 dni temu
    Wygląda bosko, musi być pyszny, na pewno wypróbuję, dodam twarożek sernikowy Pilos, zawsze się sprawdza do ciasta :)

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    3988 dni temu
    Cudny torcik na lekkim ciescie francuskim linessa ,pięknie wygląda.

    odpowiedz

  • Ola ;) Ola ;)
    3988 dni temu
    Super przepis muszę spróbować ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!