Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę wkładamy do lodówki tak, aby w momencie użycia była mocno schłodzona.
Przygotowanie
Z jednej całej pomarańczy ocieramy skórkę, którą dzielimy na 2 części i odstawiamy (jedną część będziemy używać do żelki z pomarańczy, a drugą część do masy sernikowej). Pomarańcze filetujemy, z części pozostałych po filetowaniu wyciskamy sok (60 ml soku z pomarańczy odstawiamy do masy sernikowej, niewielką ilość pozostawiamy do namoczenia żelatyny). 12-14 najładniejszych filetów z pomarańczy zostawiamy do dekoracji.
Filety przekładamy do garnka i wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy część otartej skórki z pomarańczy i cukier. Doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością wody. Gdy pomarańcze się zagotują, dodajemy do nich namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Całość miksujemy, następnie wlewamy do foremki silikonowej lub rantu tortowego (o bardzo zbliżonej średnicy do tortownicy, której będziemy używać), a gdy ostygnie, wkładamy do zamrażarki do momentu całkowitego zamrożenia.
Ciasto francuskie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy dwa krążki większe od średnicy, którą docelowo będzie miał tort (ciasto francuskie skurczy się podczas pieczenia. Krążki ciasta nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (termoobieg) na 10-15 minut (ciasto powinno nabrać ciemnozłotego koloru).
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalową miskę, dodajemy śmietankę (100 ml), żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy na parze. Dodajemy skórkę otartą z 1/2 pomarańczy. Cały czas ubijamy do momentu otrzymania puszystej masy.
Twaróg mielimy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości soku z pomarańczy. Do gorącej masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy. Dodajemy zmielony twaróg, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy ubitą śmietankę (300 ml) i całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 równe części.
Tortownicę owijamy folią spożywczą. Blat z ciasta francuskiego docinamy tak, by spód był ciut mniejszy od tortownicy (o około 1/2 cm) i aby masa dokładnie wypełniła całą tortownicę. Wykładamy nim tortownicę, wylewamy pierwszą część masy sernikowej, na masie umieszczamy krążek zamarzniętej żelki pomarańczowej, na żelkę wylewamy pozostałą część masy serowej. Całość wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1,5-2 godzin (do całkowitego zestalenia).
Ubijamy pozostałe 100 ml śmietanki. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort dookoła (z wierzchu) niewielką ilością bitej śmietany. Pod skosem układamy na torcie kawałki drugiego blatu z ciasta francuskiego (wcześniej pokrojonym na trójkąty), całość obsypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy filetami z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletka z jabłkami
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Kruche tarty z groszkiem
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Francuskie makaroniki
- Tarta z burakiem
- Chlebek pizzowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Babka na parze
- Ciasto z batatów
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Wegańskie burrito z fasolą
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Kaczka po pekińsku
- Makaron ze szparagami
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto kogel-mogel
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
- Sylwestrowe przekąski
- Tarta czekoladowo-malinowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
2026 dni temu
Tort wyszedł w smaku dobry, ale dalabym trochę więcej cukru do sera, bo po kilku gryzach robi się modły. I pomarańczy dałam trochę więcej, bo bardzo mało wyszło. Ale wyszedł, więc jestem jak najbardziej zadowolona :)
odpowiedz
3622 dni temu
Wyszedł pyszny! Faktycznie na zwykłą tortownicę trzeba użyć więcej twarogu i więcej żelki zrobić, albo użyć małej tortownicy ;) Już mam plan, żeby zrobić tort urodzinowy smykowi w wersji wielożelkowej (i wieloowocowej). Żelka miękka, aromatyczna i poddająca się nożowi bez oporu. Nic tylko robić :)
odpowiedz
3227 dni temu
Potwierdzam!
3647 dni temu
Magdo, żelka jest delikatna i zdecydowanie bardziej miękka niż żelki, dostępne w sklepach. Nie będzie problemu ani z krojeniem, ani jedzeniem łyżeczką :)
odpowiedz
3647 dni temu
Czy żelka jest faktycznie żelką (twardszą jak misie Haribo), czy nieco miększa? Zastanawiam się czy łatwo da się ją kroić nożem i czy w trakcie degustacji nie sprawi problemów jedzenie łyżeczką (czy nie będzie taka twarda, że ciasto ulegnie rozpadowi)? Pozdrawiam
odpowiedz
3656 dni temu
Dagmaro, możesz użyć już zmielonego twarogu.
odpowiedz
3656 dni temu
A czy można użyć już gotowego, zmielonego twarogu sernikowego? Czy trzeba samodzielnie zmielić twaróg?
odpowiedz
3782 dni temu
tort jest wspaniały, w sam raz na świętowanie w letnie upały:) zrobiłam z większej ilości twarogu niż podane jest w przepisie (750g na blaszkę o śr. 24cm) i wyszedł tak wysoki jak u Pana Pawła.
odpowiedz
3902 dni temu
Weszedł przepyszny, jednakże z ilość łącznie 550g sera był o połowe niższy niż na filmiku, w związku z czym zastanawiam się czy jednak nie powinno być 2 x 550g. Jest dość pracochłonny, głównie przez filetowanie pomarańczy, alę sam wynagradza czas. Z pewnością, zróbię go ponownie kiedyś.
odpowiedz
3916 dni temu
Małgosiu, 550 g to waga łączna dwóch opakowań.
odpowiedz
3916 dni temu
Tego twarogu mają być dwa opakowania po 550 g czy dwa opakowania o łącznej masie 550 g?
odpowiedz
3950 dni temu
przepyszny! goście zachwyceni :)
odpowiedz
3957 dni temu
Zrobilam na weekend. Wyszlo bardzo ladnie i smacznie. Fanny pomysl z zelka pomaranczowa - jest bardzo aromatyczna
odpowiedz
3958 dni temu
właśnie zrobiłam tort ale jakoś ten mój tak ładnie się nie prezentuje ;/
odpowiedz
3964 dni temu
Zamiast żelatyny można użyć agaru ;)
odpowiedz
3965 dni temu
sloneczkoo, forma ma ok. 25-27 cm średnicy.
odpowiedz
2449 dni temu
Wg mnie nie więcej niż 23cm. Tym bardziej, ze ktoś wyżej użył 750g twarogu na tortownicę o średnicy 24cm, zeby mieć równie wysoki torcik.
3965 dni temu
Skąd u Pana takie zamiłowanie do żelatyny? wiele przepisów bardzo ciekawych ale żelatyna odrzuca..
odpowiedz
3965 dni temu
A jaka ma być wielkość formy by wykonać to cudo? :)
odpowiedz
3965 dni temu
Wygląda bosko, musi być pyszny, na pewno wypróbuję, dodam twarożek sernikowy Pilos, zawsze się sprawdza do ciasta :)
odpowiedz
3965 dni temu
Cudny torcik na lekkim ciescie francuskim linessa ,pięknie wygląda.
odpowiedz
3966 dni temu
Super przepis muszę spróbować ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie