Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowy
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z połową przygotowanej ilości cukru za pomocą trzepaczki. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy pozostałą ilość cukru. Utarte żółtka łączymy z ubitymi na sztywną masę białkami.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową, przesianą mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość delikatnie łączymy, następnie przelewamy do tortownicy (średnica: 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nastawionym na 170°C (bez termoobiegu) lub na 160°C (z termoobiegiem) przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
Poncz do nasączenia biszkoptu
Wszystkie składniki (oprócz whisky) gotujemy w garnku, a następnie studzimy. Whisky dodajemy do wystudzonego już syropu. Mieszamy.
Podstawowy krem angielski
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą trzepaczki. Mleko zagotowujemy i powoli dodajemy do utartych żółtek. Dokładnie mieszamy.
Następnie masę przelewamy do garnka, który stawiamy na średnim ogniu. Bardzo energicznymi ruchami, za pomocą trzepaczki, ubijamy krem angielski do momentu, aż zrobi się puszysty (nie dopuszczamy do zagotowania). Puszystą masę przelewamy do czystej miski, jeszcze chwilę mieszamy.
Do gorącego kremu angielskiego dodajemy 3 opakowania białej czekolady, połamanej na kawałeczki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady (jeżeli czekolada się nie rozpuści, możemy podgrzać całość w mikrofali lub kąpieli wodnej). Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, należy stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką (najpierw trochę ubitej śmietanki dodajemy do masy, mieszamy delikatnie, następnie całość łączymy z ubitą śmietanką). Powinien powstać puszysty krem.
Z wystudzonego biszkoptu ścinamy górę (możemy ją wykorzystać jako wypełniacz do innych ciast) i kroimy go na plastry grubości około 1 cm (potrzebujemy 2 plastry biszkoptu). Jeden płat biszkoptu umieszczamy w tortownicy lub rancie tortowym. Biszkopt skrapiamy dość obficie ponczem, następnie wylewamy pierwszą część kremu (krem musi nam starczyć na 3 warstwy). Część chałwy kakaowej kruszymy i posypujemy nią krem (odkrawamy kawałek do dekoracji), następnie układamy drugi biszkopt, skrapiamy go ponczem, wylewamy krem i posypujemy go pozostałą częścią chałwy kakaowej. Tort zalewamy pozostałą częścią kremu, wygładzamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut, następnie przekładamy do lodówki na 2,5-3 godziny.
Po upływie tego czasu tort wyciągamy z lodówki, wyjmujemy go z tortownicy lub rantu tortowego i dekorujemy (już na paterze) dookoła czekoladowymi języczkami. Tort z wierzchu posypujemy kakao, dekorujemy kawałkami chałwy i czekoladowymi pałeczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
2900 dni temu
Witam. Jaka średnica jest tego tortu? ;) Chodzi mi dokładnie o tortownice jaką użyć do tego przepisu?.:) Pozdrawiam;)
odpowiedz
2953 dni temu
pyszny tort. Wyszedł idealnie.
odpowiedz
3349 dni temu
Nie dziala filmik ...
odpowiedz
3746 dni temu
W liście składników jest 1/2 ŁYŻKI proszku do pieczenia a w instrukcji przygotowania 1/2 ŁYŻECZKI to ile ma w koncu byc?
odpowiedz
3889 dni temu
Panie Pawle zrobilam ten tort na Wielkanoc,goście byli zachwyceni,przepyszny:) Bałam się,że będzie bardzo słodki,ale byl w sam raz ,na prawde poezja:)
odpowiedz
3983 dni temu
a mnie baaaardzo intrygują te słoje w których są przechowywane słodycze za Panem Pawłem ...Czy wie ktoś gdzie można takie zakupić? :)
odpowiedz
3987 dni temu
Aga, wszystkie te propozycje będą ok. Wybierz ten dżem, który lubisz najbardziej :) Drogi Gościu, tort bez zamrażalnika również się zetnie, ale należy go wówczas dłużej chłodzić.
odpowiedz
3990 dni temu
Witam Niestety nie mam możliwości wstawienia tortu do zamrażalnika, a czy jeżeli będzie stał przez noc w lodówce, to krem się nie ściągnie?
odpowiedz
3991 dni temu
Chciałabym go iec mamie na urodziny ale wiem że będzie jej brakować w przepisie czegoś kwaśnego co złamie słodycz co wybrać? Bardziej polecacie Konfiture śliwkową, dżem wiśniowy, malinowy?
odpowiedz
4009 dni temu
Właśnie dokończyłam tort i wstawiłam do zamrażalnika. Muszę przyznać, że zajmuje trochę czasu, bałam się, że krem będzie za rzadki, ale był ok. Nic się nie zepsuło w trakcie więc mam nadzieję, że efekt końcowy będzie taki jak na filmiku. Dałam o połowę mniej cukru do kremu i dwie czekolady zamiast trzech jak sugerowali inni. Pozdrawiam
odpowiedz
4017 dni temu
Ile to ma kalorii? Podejrzewam że jedna porcja zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie ciężko pracującego mężczyzny! Pycha!!!
odpowiedz
4037 dni temu
Jak najbardziej, alkohol w przepisie można pominąć :)
odpowiedz
4039 dni temu
mam pytanie jakby ni dodał alkoholu to by wyszło
odpowiedz
4044 dni temu
mmmm......pycha :)
odpowiedz
4057 dni temu
Faktycznie, by krem się dobrze trzymał, należy go odpowiednio długo ubijać. Cieszymy się, że za drugim razem wyszedł doskonale! :)
odpowiedz
4058 dni temu
Za pierwszym razem krem mi popłyną...Być może dlatego, że za krótko ubijałam masę żółtkowo-cukrową z mlekiem na ogniu. Dziś robiłam znów, podbiłam krem dłużej (ale nie do zagotowania) i krem się pięknie trzyma:)
odpowiedz
4070 dni temu
Robiłam dwa razy. Za drugim razem dałam połowę cukru i połowę czekolady, dlatego dodałam żelatynę żeby się nie rozjechało. Do nasączenia samą whisky, za to dałam więcej chałwy (nie lubię słodkiego...) - BYŁ PYCHA! Wszyscy, którz się załapali chwalili :)
odpowiedz
4078 dni temu
pierwszy placek wywaliłam, bo wyszedł jak kamień, drugi już ok. generalnie ok. dodałam tylko 2 czekolady i połowę śmietany i i tak wystarczyłao
odpowiedz
4083 dni temu
Odlotowy !!! Polecam wszystkim łasuchom ;) Co prawda jest baaardzo słodki ale przecież można zastąpić białą czekoladę po prostu gorzką a zamiast ponczu inny lekki i mniej słodki alkohol (typu np. nalewka), tak właśnie zrobiłam i cała rodzinka była zadowolona ;) Bez żelatyny też wychodzi zbita masa, trzeba dobrze ubić śmietankę ;)
odpowiedz
4093 dni temu
Też dodałam żelatyny do kremu (ok 1 łyżeczka w odrobinie wody) i krem wyszedł świetny. Puszysty, kremowy ale jednak wystarczająco zwarty żeby tort się nie rozlał. Ale niestety, dla mnie za słodki. Uwielbiam słodkości i stwierdziłam, że skoro mało osób narzeka na jego zbyt słodki smak - to pewnie jest po prostu "bardzo słodki". Przezornie nie dodałam cukru do ponczu, bo bałam się przesłodzić.. Ale teraz wiem, że powinnam dać max połowę cukru do masy :) Oprócz tego, tort pycha!
odpowiedz
4099 dni temu
Tort jest baaaardzo słodki. Jest też smaczny, ale bez mocnego schłodzenia, trudno go zjeść. A jestem wielkim łasuchem i słodkie mnie nie boli. Przy kolejnym podejściu, dodam mniej cukru, przede wszystkim nie będę rozrabiała alkoholu w syropie cukrowym, a najwyżej w samej wodzie. Przepis na biszkopt jest natomiast bardzo dobry i można go wykorzystać do innych tortów. ogólnie polecam. Dość łatwy w przygotowaniu, ale do kremu bezpiecznie dodać żelatyny. Pozdrawiam
odpowiedz
4114 dni temu
Nie ma chałwy w Lidlu !!! Musiałam szukać gdzie indziej ale tort zrobiony już trzeci raz Bardzo polecam
odpowiedz
4117 dni temu
To jest tort jakiego jeszcze nie jadłem uwielbiam chałwę i moja siostra zrobiła mi ten tort na urodziny Dziękuje Madziu ! Jest taki dobry że sama nie wiem który lepszy ten czy ten z Cukierni Sowa
odpowiedz
4119 dni temu
Krem w torcie jest bardzo delikatny, ale stabilny i nie powinien się rozpływać. By jednak poprawić jego stabilność można namoczyć 1 łyżeczkę żelatyny w 20 ml wody, a następnie rozpuścić w mikrofalówce i dodać do kremu.
odpowiedz
4122 dni temu
Właśnie czy ten krem ma być lejący bo przy dekorowaniu zaczął mi się rozpływać niewiem czy jak dam żelatyny do śmietany co się stanie
odpowiedz
4126 dni temu
czy tylko mi chałwowe dzieło rozpływa się :( ? czy to,że był w zamrażarce dłużej niż 20 minut może być tego przeczyną? całą reszte wykonałam zgodnie z przepisem.
odpowiedz
4147 dni temu
Zrobiłam ten tort i wyszedł przepyszny. Mój mąż powiedział, że kiedy go jadł przypomniało mu się jak był w Macedonii. Oczywiście musiałam kupić 3 opakowania Kocich języczków, bo moje dzieciaczki tak mnie o to prosiły :). I zjadły całe opakowanie :) .
odpowiedz
4150 dni temu
wczoraj robiłam torcika ładnie wygląda pyszny tylko mam jedno pytanie czy ten krem angielski ma być puszysty, lekko lejący ????
odpowiedz
4158 dni temu
Gość, tak, kocie języczki znajdziesz w Lidlu.
odpowiedz
4158 dni temu
Czy dostanę w Lidlu czekoladowe "kocie języczki"?
odpowiedz
4162 dni temu
Tort pierwsza klasa! Robiłam mężowi na 40 urodzinki...goście byli zachwyceni! Mniammmmm :)
odpowiedz
4166 dni temu
Najlepszy tort, jaki jadłam w życiu. Niebo w gębie! Polecam!!!
odpowiedz
4168 dni temu
Mój torcik właśnie się chłodzi. Mam nadzieję, że jest tak pyszny jak czasochłonny. Miałam małe problemy z biszkoptem- słabo wyrósł ale krem angielski jest niesamowity!
odpowiedz
4169 dni temu
Słodki nawet bardzo ale jest rewelacyjny ja uwielbiam chałwę Bardzo Polecam !
odpowiedz
4171 dni temu
właśnie pięknie wygląda ale jest czasochłonny i niezbyt tani
odpowiedz
4172 dni temu
Wczoraj zrobiłam tort, jest bardzo dobry, ale dla mnie trochę za słodki. Następnym razem spróbuje z mniejszą ilością chałwy. Ale ogólnie polecam:)
odpowiedz
4172 dni temu
Gość negri, do tego przepisu znacznie lepiej pasuje smak białej czekolady, choć oczywiście jeśli nie jesteś jej zwolennikiem, możesz zastąpić go inną czekoladą - nie wpłynie to na konsystencję kremu.
odpowiedz
4173 dni temu
Czy białą czekoladę można zastąpić gorzką lub inną?
odpowiedz
4175 dni temu
Rewelacyjny pomysł uwielbiam takie desery Paweł jest genialny !!!
odpowiedz
4175 dni temu
Wygląda obłędnie, jutro będę robić, chałwa z tygodnia greckiego jest pyszna, więc torcik powinien być przepyszny :)
odpowiedz
4176 dni temu
Wyglada bardzo smacznie ale pracy bardzo dużo zrobię go napewno jak tylko znajdę trochę czasu !
odpowiedz
zobacz wszystkie