Cytrynowe orzeźwienie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto na kruche blaty

Mąkę, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę, miękkie masło, cukier puder, szczyptę proszku do pieczenia, 1 żółtko i szczyptę soli łączymy ze sobą i zagniatamy z nich jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Cytrynowe orzeźwienie - zagniatamy ciasto

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy, każdej nadajemy formę koła o średnicy około 26 cm i każdą wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm. Posypujemy 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.

Pieczemy każdą część osobno w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180-190°C lub bez termoobiegu w temperaturze 190-200°C przez mniej więcej 15 minut. Tak samo pieczemy pozostałe placki.

Kruszonka

Robimy kruszonkę, łączymy: mąkę pszenną, rozdrobnione migdały, masło i cukier. Posypujemy ciasto 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.

Krem cytrynowy z serkiem mascarpone

Cytrynowe orzeźwienie - robimy krem cytrynowy

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Powstałą masę łączymy z ubitą śmietanką.

Cytrynowe orzeźwienie - przekładamy blaty kremem

Upieczone i ostudzone blaty ciasta przekładamy kremem (można użyć worka cukierniczego z karbowaną końcówką). Ostatni, górny krążek ciasta można ułożyć w całości lub pokroić np. na 12 różnych kawałków i ułożyć pod lekkim kątem na ostatniej warstwie kremu. Na samej górze, na każdej porcji robimy rozetkę z kremu i zdobimy cieniutkimi paseczkami cytryny lub malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    1608 dni temu
    Wyszło PRZEPYSZNE

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1668 dni temu
    Celino, dziękujemy za cenną uwagę!

    odpowiedz

  • Celina Celina
    1668 dni temu
    Smaczne! Ale robi się je zdecydowanie dłużej niż 45minut :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    rewelacyjne ciasto i zawsze się udaje, a wrażenie na gościach robi piorunujące :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1823 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne. Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    1841 dni temu
    Zabierałam sie do tego przepisu kilka dni kosztuje dużo pracy ale było warto połączenie kruchego ciasta z delikatnym kremem to jest cos co bardzo lubię mogę śmiało polecić

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram