Cytrynowe orzeźwienie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto na kruche blaty

Mąkę, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę, miękkie masło, cukier puder, szczyptę proszku do pieczenia, 1 żółtko i szczyptę soli łączymy ze sobą i zagniatamy z nich jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Cytrynowe orzeźwienie - zagniatamy ciasto

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy, każdej nadajemy formę koła o średnicy około 26 cm i każdą wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm. Posypujemy 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.

Pieczemy każdą część osobno w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180-190°C lub bez termoobiegu w temperaturze 190-200°C przez mniej więcej 15 minut. Tak samo pieczemy pozostałe placki.

Kruszonka

Robimy kruszonkę, łączymy: mąkę pszenną, rozdrobnione migdały, masło i cukier. Posypujemy ciasto 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.

Krem cytrynowy z serkiem mascarpone

Cytrynowe orzeźwienie - robimy krem cytrynowy

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Powstałą masę łączymy z ubitą śmietanką.

Cytrynowe orzeźwienie - przekładamy blaty kremem

Upieczone i ostudzone blaty ciasta przekładamy kremem (można użyć worka cukierniczego z karbowaną końcówką). Ostatni, górny krążek ciasta można ułożyć w całości lub pokroić np. na 12 różnych kawałków i ułożyć pod lekkim kątem na ostatniej warstwie kremu. Na samej górze, na każdej porcji robimy rozetkę z kremu i zdobimy cieniutkimi paseczkami cytryny lub malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    90 dni temu
    Z pidanych na ciasto składników wychodzi półpłynna masa. Ja udało się ją panu przełożyć z miski do folii aby schować ciasto do lodówki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    87 dni temu
    Jeśli masa była płynna, oznacza to, że albo śmietanka nie została ubita właściwie. Ważne jest, aby ubijać schłodzoną śmietankę. Nie można jej też ubijać zbyt długo, ponieważ można ją przebić - wówczas po dodaniu innych składników może się upłynnić.
  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    2039 dni temu
    Wyszło PRZEPYSZNE

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2099 dni temu
    Celino, dziękujemy za cenną uwagę!

    odpowiedz

  • Celina Celina
    2099 dni temu
    Smaczne! Ale robi się je zdecydowanie dłużej niż 45minut :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2162 dni temu
    rewelacyjne ciasto i zawsze się udaje, a wrażenie na gościach robi piorunujące :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2254 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne. Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    2272 dni temu
    Zabierałam sie do tego przepisu kilka dni kosztuje dużo pracy ale było warto połączenie kruchego ciasta z delikatnym kremem to jest cos co bardzo lubię mogę śmiało polecić

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram