zobacz film Torcik bezowy z owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Beza

Na arkuszach papieru do pieczenia obrysowujemy kształt 3 lub 4 kół (o średnicy 14-15 cm) za pomocą ołówka. Białka ubijamy na sztywną masę. Nadal miksując, powoli dodajemy cukier (białka powinny być lśniące), a na sam koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub limonki.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papier pergaminowy koła z ubitego białka.
Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 105°C (termoobieg) przez pierwsze 45 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 100°C i tak suszymy bezy przez mniej więcej 2 godziny (piekarnik bez funkcji termoobiegu ustawiamy na 120-125°C (funkcja góra-dół), po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C i tak suszymy bezy przez 2-2,5 godziny).

Krem

Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Serek ricotta ucieramy z cukrem pudrem.

Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka. Mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (do ciepłej żelatyny dodajemy najpierw trochę ubitej śmietany z serkiem w celu wyrównania temperatury), a na końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Czekolada

Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło. Łączymy dokładnie ze sobą składniki.

Wysuszone bezy wyciągamy z piekarnika. Czekamy około 10 minut, żeby bezy ostygły.

Za pomocą pędzelka smarujemy wszystkie bezy polewą czekoladową. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Krem wyciskamy na pierwszą bezę. Wykładamy mrożone maliny, zakrywamy kolejną bezą. Czynność powtarzamy. Na wierzch ostatniej bezy wyciskamy krem.

Jak podawać

Dekorujemy malinami, borówkami, truskawkami i kilkoma listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    159 dni temu
    bezy są bez smaku mają być upieczone lekko tak żeby cukier się skarmelizował !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    420 dni temu
    Ładnie to wygląda!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    621 dni temu
    Mój piekarnik chyba zbyt mocno się nagrzewa, bo moja beza zrobiła się lekko brązowa mimo niskiej temperatury. Mam tylko nadzieję, że odejdzie od papieru do pieczenia. Teraz czekam aż troszkę ostygnie. Życzcie mi powodzenia. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    666 dni temu
    Beza z tego przepisu jest smaczna, niestety krem jest kwaśny, uważam, że zamiast ricotty lepiej byłoby użyć mascarpone. P.S. kwaśny krem do słodkiej bezy jest super, ale ten z ricotta jest niedobry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    665 dni temu
    Następnym razem możesz zamienić ricottę na mascarpone :)
  • Gość Gość
    838 dni temu
    Ile wcześniej można przygotować torcik ,żeby smak był najlepszy ? od razu przed podaniem , kilka godzin po czy na drugi dzień ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    834 dni temu
    Najlepiej tego samego dnia, w którym podajemy :)
  • Marta Marta
    872 dni temu
    UWIELBIAM BEZY I TO CIASTO NAPRAWDĘ WYSZŁO

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1196 dni temu
    gościówaaaaa, nie martw się, z Twoją bezą jest wszystko w porządku :) Trzymaj się przepisu, a z pewnością wyjdzie pyszna!

    odpowiedz

  • gościówaaaaa gościówaaaaa
    1197 dni temu
    help help heeeeelp! kuchenko lidla! piekę bezę i coś z niej cieknie! coo tooooo! co robić! heeeeeeeeeeeeeelp!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Adam Adam
    476 dni temu
    Najlepiej zwiększyć temperaturę ,aby dopiekła się wewnątrz ,to zjawisko często spotykane ,gdy niedokładnie połączy się wszystkie skłądniki w jedną masę .
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1276 dni temu
    Drogi Gościu, w podanym przez Ciebie fragmencie nie ma błędu - taka jest właśnie różnica między pieczeniem bezy w piekarniku z termoobiegiem i bez. W trakcie pieczenia bezy trzeba ją doglądać i odpowiednio do obserwacji regulować czas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1276 dni temu
    Chyba w części dotyczące czasu pieczenia wkradł się błąd: "Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 105°C (termoobieg) przez pierwsze 45 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 100°C i tak suszymy bezy przez mniej więcej 2 godziny (piekarnik bez funkcji termoobiegu ustawiamy na 120-125°C (funkcja góra-dół), po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 110°C i tak suszymy bezy przez 2-2,5 godziny)."

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1604 dni temu
    Ciasto pycha!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1802 dni temu
    montaż słabiutki

    odpowiedz

  • Fanka Fanka
    1803 dni temu
    To jest Cukiernik zresztą bardzo dobry ! Cukiernik ,a nie prezenter telewizyjny ! Tak trzymać Panie Pawle Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    Gotujący powinien potrenować wymawianie słów z em, na ę, om na ą. Poza tym wprowadza jakieś dziwne słowa, które niekoniecznie brzmią dobrze, w ogóle to kojarzy się z białymi butami i disco polo :)

    odpowiedz

  • Viola ;) Viola ;)
    1836 dni temu
    Bezę i owoce lata kocham, więc ucieszyłam się kiedy pojawił się ten przepis. Zrobiłam go i wyszedł przepyszny ! Mój mąż jadł, aż mu się uszy trzęsły. Dzieci też się zajadały. Teście i rodzice byli zachwyceni ;)

    odpowiedz

  • Madzianna Madzianna
    1858 dni temu
    Agnieszka - na pewno nie, bezy sie robi w temp niższej niż 140, gdy nie ma sie termoobiegu. Gdy jest termoobieg granica jest jeszcze niższa. wynika to z tego, że one się nie pieką, a suszą...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1863 dni temu
    Troche taka Pavlova ;>

    odpowiedz

  • Asia Asia
    1920 dni temu
    Super przepis, na pewno go wypróbuję, prezentuje się cudnie!

    odpowiedz

  • Karolina Jedrysiak Karolina Jedrysiak
    1923 dni temu
    fajny tort

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1928 dni temu
    pytanie czy w podajen temp. nie wkradł się bład i zamiast 105 st. miało być 150 st. C ?

    odpowiedz

  • Adam Adam
    476 dni temu
    Najpierw pieczemy od 125-115*C ,nastepnie suszymy w temperaturze 100*C

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram