
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Figi kroimy, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. Pokrojone figi mieszamy z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Karmelizowane migdały
Masło rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód. Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany. Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
Po upływie 25-30 minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia. Orzechowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Tort dekorujemy kremem oraz wiśniami kandyzowanymi.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Komentarze (47)
2832 dni temu
Czym zastąpić orzechowy krem? Jestem na niego uczulona, a nie mogę sobie wyobrazić co by pasowało zamiast niego. Dobry byłby np. krem na bazie mascarpone, z odrobiną cynamonu?
odpowiedz
2831 dni temu
Mascarpone z cynamonem - dobry pomysł! Albo ganasz bądź masa czekoladowa na mascarpone i z odrobiną mocniejszego alkoholu? :)
3427 dni temu
Natalio taka zmiana znacząco wpłynie na ostateczny smak ciasta i efekt będzie zupełnie inny, ale pod względem konsystencji rodzynki i morele powinny się dość dobrze sprawdzić.
odpowiedz
3431 dni temu
Chce zrobic ten tort jutro ale w domu nie mam ani żurawiny ani fig czy moge użyć zamiast tego rodzynek i morel?
odpowiedz
3487 dni temu
Drogi Gościu, pod względem zdrowotnym prawdziwy miód będzie dużo lepszy, jednak ze sztucznym miodem tort także się uda.
odpowiedz
3487 dni temu
A jakiego miodu należy użyć? Sztucznego czy prawdziwego?
odpowiedz
3535 dni temu
Śmietana oprócz wpływu na konsystencję ciasta także redukuje posmak nadawany przez proszek do pieczenia.
odpowiedz
3536 dni temu
Co daje śmietana dodana do tego tortu ?
odpowiedz
3560 dni temu
Tort najlepiej przechowywać w lodówce. Udekorowany kremem orzechowym nie powinien stać zbyt długo, gdyż krem może wyschnąć, bez kremu jednak może śmiało poczekać kilka dni :)
odpowiedz
3560 dni temu
a jak przechowujemy tort? w lodówce, w temp. pokojowej? ile taki torcik może postać?
odpowiedz
3568 dni temu
Tak, dokładnie o taki krem chodzi :)
odpowiedz
3568 dni temu
Jeśli chodzi o krem orzechowy, to ma być taki jak do smarowania kanapek (na wzór Nutelli) czy o co chodzi? :)
odpowiedz
3573 dni temu
*Asia Dziękuje za odpowiedź,w takim razie kupię małą tortownice. W przepisie jest napisane,że tort jest na 12 porcji,mam nadzieję,że faktycznie tak jest (nie krojąc strasznie chude trójkąciki),wtedy starczy mi dla wszystkich.
odpowiedz
3573 dni temu
Gość, ja upiekłam w tortownicy 25 cm i tort wyszedł mi płaściutki... Radziłabym ci ( jeśli masz czas ) kupić formę ok. 21 cm, ponieważ może przydać ci się jeszcze później i będziesz miał/miała pewność że tort będzie wysoki :)
odpowiedz
3574 dni temu
Bardzo fajny torcik! Taki inny! Chciałabym go zrobić na urodzinki synka! Tylko,czy taki tort jest odpowiedni??? Na urodziny dziecka? Wygląda super i pewnie obłędnie smakuje. Chciałabym jeszcze zapytać na ile osób wystarczy ten torcik? Czy łatwo jest zwiększyć ilość składników,by zrobić taki tort,w tortownicy 25cm średnicy?
odpowiedz
3575 dni temu
Judi, pewnie że się nic nie stanie! Pamiętaj jednak, że otrzymasz trochę inny smak tortu.
odpowiedz
3576 dni temu
A ja dzisiaj podczas zakupów w Lidlu doznałam amnezji i kupiłam daktyle zamiast fig:( mam nadzieję, że nic się nie stanie jeśli zamienię te składniki?
odpowiedz
3577 dni temu
Karina ciasto można utrzeć zwykłym mikserem ręcznym. Magda śmietana powinna być kwaśna - 12-18%. Cece to dwie, bardzo czubate łyżki ;)
odpowiedz
3577 dni temu
Według mnie 2 łyżki kremu orzechowego to zdecydowanie za mało jak na taką dekorację tortu.
odpowiedz
3578 dni temu
Ilu procentową śmietanę używa Pan Paweł ???
odpowiedz
3578 dni temu
Czym mogę mieszać ciasto, ponieważ nie posiadam tego miksera ?
odpowiedz
3579 dni temu
Cookie Monster - Paweł w filmiku nic nie mówi o dwóch łyżeczkach. Widać, że dwukrotnie nabiera łyżeczką proszek do pieczenia, jednak inaczej nie można wydobyć 1,5 łyżeczki proszku :) Sebi, może masa nie ostygła i nie zdążyła zgęstnieć? Jeśli masa była za rzadka mogła się rozlać.
odpowiedz
3580 dni temu
Robiłem te cisto przed chwilą, niestety nie wyszło mi takie płaskie/równe jak na filmiku. Zrobiła mi się górka:( Po wylaniu migdałów płyn rozlał się na boki.. Co poszło nie tak??
odpowiedz
3580 dni temu
Pan Paweł mówi w filmiku żeby dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a w przepisie jest inaczej. Proszę o poprawienie.
odpowiedz
3581 dni temu
Pan jest słodziutki jak te pyszności. Fajny pomysł oby takich więcej.
odpowiedz
3582 dni temu
Haniu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi są dostępne teraz w przedświątecznym asortymencie.
odpowiedz
3583 dni temu
Czy suszone figi i kandyzowane wiśnie są w stałej ofercie Lidla ?
odpowiedz
3583 dni temu
Anno, w tej chwili w Lidlu trwają tygodnie Deluxe, więcej o akcji możesz przeczytać tutaj: https://kuchnialidla.pl/blog/pierwszy-tydzien-luksusu-w-lidlu
odpowiedz
3583 dni temu
Co to naczy, że krem orzechowy dostępny jest w ofercie Delux?
odpowiedz
3583 dni temu
Co to znaczy, że krem orzechowy dostepny jest w ofercie Delux?
odpowiedz
3583 dni temu
Dzięki Gabi! Faktycznie tam był :) A ja szukałem przy zwykłym i przy cukrze pudrze :P
odpowiedz
3583 dni temu
Cukier trzcinowy jest przy kawie, kakao i herbatach :)
odpowiedz
3584 dni temu
Czy cukier trzcinowy znajduje się w ofercie LIDLA, bo dzisiaj go nie zauważyłem :/
odpowiedz
3584 dni temu
150 g suszonych owoców łącznie :)
odpowiedz
3584 dni temu
łącznie 150 gram suszonych owoców czy każdy z osobna 150 gram fig i 150 gram żurawiny?
odpowiedz
3584 dni temu
Gotowy krem orzechowy dostępny jest w ofercie Deluxe. Natomiast kwaśna śmietana powinna mieć 12-18%.
odpowiedz
3585 dni temu
A jak zrobić krem orzechowy?
odpowiedz
3585 dni temu
Myślę, że 12% :)
odpowiedz
3585 dni temu
Ile procent powinna mieć kwaśna śmietana? ;)
odpowiedz
3588 dni temu
pierwszy raz posłuchałam komentarzy bo zawsze robię na przekór ale tym razem nie żałuję CIASTO NAPRAWDĘ SUPER !!!
odpowiedz
3589 dni temu
Wasze rekomendacje bardzo nas cieszą :)
odpowiedz
3589 dni temu
Cookie Monster przekonałaś mnie :) jutro jadę po składniki! :) ciacho wygląda pięknie!
odpowiedz
3589 dni temu
Proste i rewelacyjne migdały na wieszku po prostu obłędne Bardzo polecam
odpowiedz
3589 dni temu
pyszne!! moi goście są zachwyceni i każdy bierze przepis
odpowiedz
3589 dni temu
Goście zachwyceni !!! Love_Sweets - Piecz ! :D
odpowiedz
3589 dni temu
Czekam na komentarz ponieważ sama chcę upiec :)
odpowiedz
3589 dni temu
Mam zamiar dzisiaj upiec na podwieczorek :) Podzielę się efektem :)
odpowiedz
zobacz wszystkie