Masło orzechowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!
Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!
Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!
New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!
Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!
Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!
Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
Jakie są te czekoladki bez dodatku cukru? Rozpływające się w ustach i pełne orzechowego smaku! Skorzystaj z pomocy termorobota MC Smart i ciesz się tymi domowymi słodkościami.
Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!
Wzmacniający, białkowy shake lamparta
Życie wojownika to ciągła walka – te wszystkie dostępne tryby: arcade, story, versus, practice, online, survival czy team battle. Aby wzmocnić się przed kolejną potyczką, spróbuj przygotować białkowy shake lamparta, wojownika, którego możesz znać z niejednej gry!
Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!
Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
Z jakich orzechów można robić masło orzechowe?
Najpopularniejszym masłem jest to z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi. Ale możliwości jest nieskończenie wiele! Spróbuj zrobić masło orzechowe z:
- orzechów laskowych;
- migdałów – bogatych w wapń;
- orzechów włoskich – cennych ze względu na kwasy omega 3;
- nerkowców.
Wystarczy dobry blender i odrobina wyobraźni! Przygotowując masło orzechowe w domu, możesz wypróbować również mieszanki smaków – łącz dowolne rodzaje orzechów i szukaj oryginalnych smaków!
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe ma może dużo kalorii (aż 600 na 100 g), ale jest zdrowe i pożywne. Jego niewątpliwą zaletą jest również fakt, że nie da się go zjeść zbyt dużo za jednym razem.
Jakie są jego zalety?
- Dostarcza nam sporej dawki energii ze zdrowych tłuszczów roślinnych. Jeśli więc dużo pracujesz umysłowo lub fizycznie, będzie dla Ciebie idealne. Poprawi koncentrację i świetnie wpłynie na pracę mózgu.
- Masło orzechowe zawiera także drogocenny błonnik, który zwiększa poczucie sytości.
- Orzechy, z których masło jest zrobione, są bogate w białko – ważne dla budowy całego organizmu oraz dla utrzymania odporności.
- Masło orzechowe jest źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, czyli składników pozytywnie wpływających na stan układu nerwowego.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Masło orzechowe można, a nawet trzeba jeść. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Jednak nie wszystkie tego typu produkty dostępne na rynku są zdrowe i nieprzetworzone. Zyskaj pewność, że jesz stuprocentowe masło orzechowe zrobione z najlepszych produktów, robiąc je w domu. To naprawdę proste!
Potrzebne będą orzechy – takie, jakie lubisz – sól oraz mocny blender. Orzechy można lekko uprażyć w nagrzanym piekarniku. Następnie cierpliwie blendować, doprawiając solą, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Nie trzeba dodawać oleju, gdyż orzechy mają go w sobie. Można natomiast dodać małe co nieco, które sprawi, że nasze masło będzie miało niepowtarzalny smak. Parę kostek białej lub gorzkiej czekolady, miód, chałwę sezamową czy kilka krówek. Kalorii troszkę więcej, ale też więcej radości z jedzenia! Takie własnoręcznie zrobione masło może być świetnym prezentem dla przyjaciół czy bliskich. Zobacz, jakie to proste!
Jak przechowywać masło orzechowe?
Masło orzechowe jest smaczniejsze i przede wszystkim lepiej się rozsmarowuje, gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Jednak to lodówka chroni je przed oddzieleniem się oleju od masła oraz przed utlenianiem tłuszczów.
Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni?
Masło orzechowe można dodać do kanapek i tostów. Wyśmienicie smakuje z kaszą jaglaną i owocami. Kremy, desery i ciasta – ależ proszę bardzo! Jest też składnikiem słonych dań mięsnych czy wegetariańskich. Wypróbuj nasze klasyki, np. hamburgery orzechowe w chlebie, szaszłyki z sosem z masła orzechowego czy też naked cake z gofrów orzechowych!