Masło orzechowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.


Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.


Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.


Fit tarta karmelowo-orzechowa
Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!


Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.


Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.


Muffinki bananowo-czekoladowe
Co pysznego możesz dziś przygotować? Wypróbuj przepis na muffinki bananowo-czekoladowe! Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!


Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie. Przygotuj to wyjątkowe ciasto i zaskocz swoją rodzinę lub gości lekkim poczęstunkiem!
_1250x700.webp)

Brownie z ciecierzycy
Jeśli masz ochotę na lekkie, czekoladowe i pachnące brownie z nutą masła orzechowego, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź i przygotuj brownie z ciecierzycy, które będzie cieszyć swym smakiem każde podniebienie.


Fit tarta kokosowo-czekoladowa
Uwielbiasz smak kokosowo-czekoladowych batoników, ale na co dzień wolisz fit desery? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Przygotuj tę tartę kokosową ze wsparciem termorobota MC Smart.


Z jakich orzechów można robić masło orzechowe?
Najpopularniejszym masłem jest to z orzeszków ziemnych, inaczej zwanych arachidowymi. Ale możliwości jest nieskończenie wiele! Spróbuj zrobić masło orzechowe z:
- orzechów laskowych;
- migdałów – bogatych w wapń;
- orzechów włoskich – cennych ze względu na kwasy omega 3;
- nerkowców.
Wystarczy dobry blender i odrobina wyobraźni! Przygotowując masło orzechowe w domu, możesz wypróbować również mieszanki smaków – łącz dowolne rodzaje orzechów i szukaj oryginalnych smaków!
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe ma może dużo kalorii (aż 600 na 100 g), ale jest zdrowe i pożywne. Jego niewątpliwą zaletą jest również fakt, że nie da się go zjeść zbyt dużo za jednym razem.
Jakie są jego zalety?
- Dostarcza nam sporej dawki energii ze zdrowych tłuszczów roślinnych. Jeśli więc dużo pracujesz umysłowo lub fizycznie, będzie dla Ciebie idealne. Poprawi koncentrację i świetnie wpłynie na pracę mózgu.
- Masło orzechowe zawiera także drogocenny błonnik, który zwiększa poczucie sytości.
- Orzechy, z których masło jest zrobione, są bogate w białko – ważne dla budowy całego organizmu oraz dla utrzymania odporności.
- Masło orzechowe jest źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, czyli składników pozytywnie wpływających na stan układu nerwowego.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Masło orzechowe można, a nawet trzeba jeść. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Jednak nie wszystkie tego typu produkty dostępne na rynku są zdrowe i nieprzetworzone. Zyskaj pewność, że jesz stuprocentowe masło orzechowe zrobione z najlepszych produktów, robiąc je w domu. To naprawdę proste!
Potrzebne będą orzechy – takie, jakie lubisz – sól oraz mocny blender. Orzechy można lekko uprażyć w nagrzanym piekarniku. Następnie cierpliwie blendować, doprawiając solą, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Nie trzeba dodawać oleju, gdyż orzechy mają go w sobie. Można natomiast dodać małe co nieco, które sprawi, że nasze masło będzie miało niepowtarzalny smak. Parę kostek białej lub gorzkiej czekolady, miód, chałwę sezamową czy kilka krówek. Kalorii troszkę więcej, ale też więcej radości z jedzenia! Takie własnoręcznie zrobione masło może być świetnym prezentem dla przyjaciół czy bliskich. Zobacz, jakie to proste!
Jak przechowywać masło orzechowe?
Masło orzechowe jest smaczniejsze i przede wszystkim lepiej się rozsmarowuje, gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Jednak to lodówka chroni je przed oddzieleniem się oleju od masła oraz przed utlenianiem tłuszczów.
Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni?
Masło orzechowe można dodać do kanapek i tostów. Wyśmienicie smakuje z kaszą jaglaną i owocami. Kremy, desery i ciasta – ależ proszę bardzo! Jest też składnikiem słonych dań mięsnych czy wegetariańskich. Wypróbuj nasze klasyki, np. hamburgery orzechowe w chlebie, szaszłyki z sosem z masła orzechowego czy też naked cake z gofrów orzechowych!