Batoniki daktylowo-orzechowe

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowujemy daktyle

Jeśli daktyle są twarde, umieszczamy je w misce, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie osuszamy i przekładamy do dużej miski. Jeśli daktyle są miękkie, pomijamy ten krok.

Krok 2: Przygotowujemy bazę masy

Daktyle blendujemy z masłem orzechowym i syropem daktylowym na gładką, kleistą masę.

Następnie dodajemy około pół szklanki mąki migdałowej i krótko miksujemy, jedynie do połączenia składników.

Krok 3: Dodajemy orzechy i chię

Orzechy siekamy i dodajemy do masy.

Dodajemy łyżkę nasion chia i całość mieszamy ręcznie.

Krok 4: Formujemy batoniki

Otrzymaną masę przekładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bardzo dokładnie ugniatamy, aby batoniki były zwarte.

Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy odrobiną gruboziarnistej soli.

Krok 5: Chłodzimy i kroimy batoniki

Formę wstawiamy do lodówki na 30–40 minut, aż masa stwardnieje.

Po schłodzeniu kroimy na batoniki, najlepiej nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl