Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- folię spożywczą
- płaskie naczynie o wymiarach ok. 20 x 25 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: BLENDUJEMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciastka przekładamy do blendera i lekko miksujemy. Dodajemy masło, masło orzechowe i cukier – wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą.
KROK 2: FORMUJEMY MASĘ NA BATONIKI
Otrzymaną masę przekładamy do płaskiego naczynia o wymiarach ok. 20 x 25 cm, wyłożonego folią spożywczą i mocno dociskając rękoma, wygładzamy powierzchnię masy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ POLEWĘ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, a następnie wylewamy na wierzch orzechowej masy. Naczynie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez mniej więcej 2 godziny.
KROK 4: KROIMY BATONIKI
Schłodzoną masę wyjmujemy z naczynia i kroimy na kawałki wielkości batoników.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kompot z suszu z cytryną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
976 dni temu
fajny przepis a jaki łatwy
odpowiedz
976 dni temu
bardzo pyszny przepis
odpowiedz
976 dni temu
bardzo smaczny przepis
odpowiedz
3461 dni temu
zrobiłam wg przepisu bez żadnego +/- wyszło baardzo mało, zrobiłam na blaszke 20x20 i wyszły mi cieniutkie naleśniki, 20 minut na blaszcze rozsmarowywałam ;/ może z reszty ciasteczke zrobić chociaż spód pod to, byloby wyższe ...
odpowiedz
3574 dni temu
Pat, cukier w tym przepisie spaja masę. Zmniejszenie ilości cukru spowodowało, że batoniki się rozpływały.
odpowiedz
3574 dni temu
Dodałam tylko 1 kopiatą łyżkę cukru pudru zamiast 150g, wyszło bardzo dobre w smaku, ale niestety batoniki się "rozpływały" dość szybko. Pomogło zamrożenie na jedną dobę, które nie odebrało smaku, wręcz moim zdaniem go poprawiło :)
odpowiedz
3681 dni temu
Drogi Gościu, masa powinna stwardnieć po zastygnięciu w lodówce. Jeśli jednak obawiasz się, że jest za rzadka, możesz dodać więcej pokruszonych ciasteczek.
odpowiedz
3681 dni temu
co zrobić żeby masa była gęstsza bo mi sie jakoś rozpływała
odpowiedz
3947 dni temu
Kasiu masło orzechowe z orzeszków ziemnych. W zależności od preferencji może być gładkie lub z kawałkami orzechów.
odpowiedz
3949 dni temu
A jakie masło orzechowe?
odpowiedz
3955 dni temu
jak ktoś zrobił co to na zdrowie
odpowiedz
3958 dni temu
Zrobiłam w wersji light, tzn. bez dodatku cukru i wyszło super. Podany czas 20 minut, to chyba z wylizaniem miski i zmywaniem jest podany? ;)
odpowiedz
3974 dni temu
Wandziu, tak, możesz zastąpić ciasteczka innymi :)
odpowiedz
3974 dni temu
Ciekawa jestem smaku tych batoników,wyglądają pysznie a masło już kupiłam w lidlu,czy mogę użyc innych ciastek ?
odpowiedz
zobacz wszystkie