Batoniki z masła orzechowego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • folię spożywczą
  • płaskie naczynie o wymiarach ok. 20 x 25 cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: BLENDUJEMY KRUCHE CIASTECZKA

Ciastka przekładamy do blendera i lekko miksujemy. Dodajemy masło, masło orzechowe i cukier – wszystkie składniki miksujemy, aż się dokładnie połączą.

KROK 2: FORMUJEMY MASĘ NA BATONIKI

Otrzymaną masę przekładamy do płaskiego naczynia o wymiarach ok. 20 x 25 cm, wyłożonego folią spożywczą i mocno dociskając rękoma, wygładzamy powierzchnię masy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWĄ POLEWĘ

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, a następnie wylewamy na wierzch orzechowej masy. Naczynie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez mniej więcej 2 godziny.

KROK 4: KROIMY BATONIKI

Schłodzoną masę wyjmujemy z naczynia i kroimy na kawałki wielkości batoników.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • twojastara twojastara
    904 dni temu
    fajny przepis a jaki łatwy

    odpowiedz

  • niekryty krytyk niekryty krytyk
    904 dni temu
    bardzo pyszny przepis

    odpowiedz

  • Tymek Tymek
    904 dni temu
    bardzo smaczny przepis

    odpowiedz

  • ewa ewa
    3388 dni temu
    zrobiłam wg przepisu bez żadnego +/- wyszło baardzo mało, zrobiłam na blaszke 20x20 i wyszły mi cieniutkie naleśniki, 20 minut na blaszcze rozsmarowywałam ;/ może z reszty ciasteczke zrobić chociaż spód pod to, byloby wyższe ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3501 dni temu
    Pat, cukier w tym przepisie spaja masę. Zmniejszenie ilości cukru spowodowało, że batoniki się rozpływały.

    odpowiedz

  • Pat Pat
    3501 dni temu
    Dodałam tylko 1 kopiatą łyżkę cukru pudru zamiast 150g, wyszło bardzo dobre w smaku, ale niestety batoniki się "rozpływały" dość szybko. Pomogło zamrożenie na jedną dobę, które nie odebrało smaku, wręcz moim zdaniem go poprawiło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3608 dni temu
    Drogi Gościu, masa powinna stwardnieć po zastygnięciu w lodówce. Jeśli jednak obawiasz się, że jest za rzadka, możesz dodać więcej pokruszonych ciasteczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    co zrobić żeby masa była gęstsza bo mi sie jakoś rozpływała

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3874 dni temu
    Kasiu masło orzechowe z orzeszków ziemnych. W zależności od preferencji może być gładkie lub z kawałkami orzechów.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3876 dni temu
    A jakie masło orzechowe?

    odpowiedz

  • Gość małgorzta z potoka padkarpackiego Gość małgorzta z potoka padkarpackiego
    3882 dni temu
    jak ktoś zrobił co to na zdrowie

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3885 dni temu
    Zrobiłam w wersji light, tzn. bez dodatku cukru i wyszło super. Podany czas 20 minut, to chyba z wylizaniem miski i zmywaniem jest podany? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3901 dni temu
    Wandziu, tak, możesz zastąpić ciasteczka innymi :)

    odpowiedz

  • Wandzia Wandzia
    3901 dni temu
    Ciekawa jestem smaku tych batoników,wyglądają pysznie a masło już kupiłam w lidlu,czy mogę użyc innych ciastek ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!