Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ciasteczka kruszymy drobno (np. w malakserze), mieszamy z roztopionym i lekko przestudzonym masłem i cynamonem. Ciasteczkową masą wykładamy formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.
Przygotowujemy masę. W misce mieszamy delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, 50 g posiekanej oraz 50 g rozpuszczonej i lekko przestudzonej gorzkiej czekolady. Gotową masę wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Resztę ciasta przygotowujemy najlepiej tuż przed podaniem. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, po czym plasterki bananów układamy na kremie.
Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany. Całość posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą.
Masa kajmakowa
Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa jest jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Sylwestrowe przekąski
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Kalafiorowa zupa krem
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Napój radości
- Life changing bread
- Tarta z owocami kaki
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Ravioli z mięsem
- Babka z niespodzianką
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
312 dni temu
Błędna nazwa, bo niby gdzie tutaj jest karmel??? Powinna się nazywać krówkowa, a nie karmelowa!
odpowiedz
822 dni temu
Robiłam tę tartę dwa razy wszystko wg przepisu i się nie udała. Proporcje serka i masy kajmakowej są złe Masa nawet na drugi dzień się nie zsiada. Ogólnie w smaku pyszna ale nie można jej kroić.
odpowiedz
2720 dni temu
Dodałam gotową masę kajmakową o smaku tiramisu i wyszło bardzo smacznie:) Ciasto jest mega słodkie , więc warto jednak poszukać herbatników o mniejszej zawartości cukru. Polecam dołączyć do bananów bardziej orzeźwiające owoce np. truskawki/ jagody/ jeżyny aby troszkę wyrównały smak. Bardzo ważne jest schładzanie ciasta przez całą noc. Ogólnie ciasto proste, łatwe i bez pieczenia ;)
odpowiedz
3462 dni temu
Drogi Gościu, jeśli widzisz, że masa z krówkami jest za mało gęsta, podgotuj chwilę krówki z mlekiem i śmietaną.
odpowiedz
3233 dni temu
hahaha
3464 dni temu
Witam, Pytanko....masa kajmakowa w ogóle mi się "nie ściągnęła" czy moze to byś spowodowane zbyt "luźnymi krówkami????miałem mega ciągutyyyyy....
odpowiedz
3860 dni temu
Deser zrobił furorę wsród gości :) Rzeczywiście bardzo sycący, słodki. Ale dzięki temu wystarczy mały kawałeczek i wszyscy zachwyceni. Aby zredukować słodycz, można poszukać mniej słodkich ciastek. Następnym razem zwrócę na to uwagę. Polecam.
odpowiedz
3880 dni temu
Werka, forma powinna mieć wymiary ok. 26-28 cm.
odpowiedz
3880 dni temu
A jaka jest średnica formy??
odpowiedz
3882 dni temu
Drogi gościu, zgodnie z opisem w przepisie: "Przygotowujemy masę. W misce mieszamy delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, posiekaną oraz rozpuszczoną gorzką czekoladę." Przepis na masę kajmakową podany jest osobno, na końcu całej receptury.
odpowiedz
3884 dni temu
Czy tę masę kajmakową, która jest w przepisie na końcu wykładam na bitą śmietanę? Na zdjęciu tego nie widać, a po opisie przygotowania masy, nie jest napisane po co ona jest...
odpowiedz
3933 dni temu
Tarta przepyszna - właśnie przygotowana i poddana degustacji. Proporcje idealne, nic się nie kruszyło, smak masy nie zdominowany przez czekoladę, pycha!!! Faktycznie słodka, ale po to są słodycze, żeby były słodkie :)
odpowiedz
3945 dni temu
Bardzo dobra ale również bardzo słodka :)
odpowiedz
3966 dni temu
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo!
odpowiedz
3966 dni temu
Banoffee Pie :) Pyszne ale ile kalorii to aż strach pomyśleć :)
odpowiedz
3978 dni temu
Herbatniki typu degistive to po prostu herbatniki pełnoziarniste. Występują one w różnych opakowaniach.
odpowiedz
3978 dni temu
herbatniki typu digestive to herbatniki w takiej przezroczystej folii?
odpowiedz
4074 dni temu
Przecież to wariacja banofee pie (Banana toffee duh!) brytyjski pomysł z lat 70-tych jeśli się nie mylę. Ciasto genialne w swej prostocie, najlepsze po schłodzeniu. Składa się ze spodu z ciasteczek i masła, masy toffee, bananów i bitej śmietany. To jest pyszne. Cieszę się że Lidl uświadamia masom że ciasto to nie tylko sernik i szarlotka :|
odpowiedz
4087 dni temu
jak juz to czytajcue ze tam jest 300g ciasteczeka nie 30g
odpowiedz
4090 dni temu
Naprawdę nie wiem co to za udziwniony przepis na masę kajmakową :D i co w całości robi Mascarpone. Generalnie średnio to przypomina Banoffee Pie Pozdrawiam
odpowiedz
4108 dni temu
aba u mnie ze spodem identycznie! irytująco się kruszył. Smak rewelacja!
odpowiedz
4108 dni temu
Zrobiłam i wrażenie ogólnie pozytywne. Wszystkie "warstwy" super się razem komponują smakowo: spód lekko ciastkowo-cynamonowy, słodka masa kajmakowa, czekoladowa, piętro bananów, niesłodzona bita śmietana. Mi nie wyszedł trochę spód - wogóle nie był zwarty ani lekko lepko, ale bardzo się kruszył. Już podczas robienia czułam, że coś jest nie tak. Spód nie był masą ciastkową tylko nadal "okruchami ciastek". Nie wiem czy dałam za dużo ciastek czy za mało masła (choć starałam się trzymać przepisu). Ale smakowo duży plus. Dla wielbicieli bardzo słodkich deserów.
odpowiedz
4109 dni temu
robiłem tą tartę i musze stwierdzić, że po dodaniu rozpuszczonej gorzkiej czekolady z masy kajmakowej robi się smak czekoladowy, jedyny minus:( szkoda, bo uwielbiam wszystko co ma smak kajmaku/toffi p.s domowa masa kajmakowa podana w przepisie SUPER!
odpowiedz
4112 dni temu
Przepyszna bomba kaloryczna :)
odpowiedz
4118 dni temu
Po prostu PYCHOTKA!!! ;)
odpowiedz
4125 dni temu
Jakie wymiary formy?
odpowiedz
4127 dni temu
Muszę wypróbować tą wersję z serkiem mascarpone...brzmi kusząco :)
odpowiedz
4129 dni temu
SUPER , PALCE LIZAĆ ! Herbatników zdecydowanie więcej !
odpowiedz
4129 dni temu
Chyba do przepisu wdał sie jakiś chochlik poniewaz 30g herbatnikow to zdecydowanie za mało. To sa raptem 3 ciasteczka. Po połączeniu z masłem wychodzi płynna konsystencja. Dodałam zdecydowanie wiecej aby masę można było wyłożyć na blachę. Czekam do jutra gdyż tarta chłodzi się juz w lodówce :))
odpowiedz
zobacz wszystkie