Tarta bananowo-karmelowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ciasteczka kruszymy drobno (np. w malakserze), mieszamy z roztopionym masłem i cynamonem. Ciasteczkową masą wykładamy formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.

Przygotowujemy masę. W misce mieszamy delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, posiekaną oraz rozpuszczoną gorzką czekoladę. Gotową masę wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Resztę ciasta przygotowujemy najlepiej tuż przed podaniem. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny, po czym plasterki bananów układamy na kremie.

Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany. Całość posypujemy startą czekoladą.

Masa kajmakowa

Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa jest jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Królinki Królinki
    771 dni temu
    Dodałam gotową masę kajmakową o smaku tiramisu i wyszło bardzo smacznie:) Ciasto jest mega słodkie , więc warto jednak poszukać herbatników o mniejszej zawartości cukru. Polecam dołączyć do bananów bardziej orzeźwiające owoce np. truskawki/ jagody/ jeżyny aby troszkę wyrównały smak. Bardzo ważne jest schładzanie ciasta przez całą noc. Ogólnie ciasto proste, łatwe i bez pieczenia ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1512 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli widzisz, że masa z krówkami jest za mało gęsta, podgotuj chwilę krówki z mlekiem i śmietaną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1283 dni temu
    hahaha
  • Gość Gość
    1514 dni temu
    Witam, Pytanko....masa kajmakowa w ogóle mi się "nie ściągnęła" czy moze to byś spowodowane zbyt "luźnymi krówkami????miałem mega ciągutyyyyy....

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1910 dni temu
    Deser zrobił furorę wsród gości :) Rzeczywiście bardzo sycący, słodki. Ale dzięki temu wystarczy mały kawałeczek i wszyscy zachwyceni. Aby zredukować słodycz, można poszukać mniej słodkich ciastek. Następnym razem zwrócę na to uwagę. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1930 dni temu
    Werka, forma powinna mieć wymiary ok. 26-28 cm.

    odpowiedz

  • Werka Werka
    1931 dni temu
    A jaka jest średnica formy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1932 dni temu
    Drogi gościu, zgodnie z opisem w przepisie: "Przygotowujemy masę. W misce mieszamy delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, posiekaną oraz rozpuszczoną gorzką czekoladę." Przepis na masę kajmakową podany jest osobno, na końcu całej receptury.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1934 dni temu
    Czy tę masę kajmakową, która jest w przepisie na końcu wykładam na bitą śmietanę? Na zdjęciu tego nie widać, a po opisie przygotowania masy, nie jest napisane po co ona jest...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1983 dni temu
    Tarta przepyszna - właśnie przygotowana i poddana degustacji. Proporcje idealne, nic się nie kruszyło, smak masy nie zdominowany przez czekoladę, pycha!!! Faktycznie słodka, ale po to są słodycze, żeby były słodkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1995 dni temu
    Bardzo dobra ale również bardzo słodka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2016 dni temu
    Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo!

    odpowiedz

  • Aurora Aurora
    2016 dni temu
    Banoffee Pie :) Pyszne ale ile kalorii to aż strach pomyśleć :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2028 dni temu
    Herbatniki typu degistive to po prostu herbatniki pełnoziarniste. Występują one w różnych opakowaniach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2028 dni temu
    herbatniki typu digestive to herbatniki w takiej przezroczystej folii?

    odpowiedz

  • Mia Mia
    2125 dni temu
    Przecież to wariacja banofee pie (Banana toffee duh!) brytyjski pomysł z lat 70-tych jeśli się nie mylę. Ciasto genialne w swej prostocie, najlepsze po schłodzeniu. Składa się ze spodu z ciasteczek i masła, masy toffee, bananów i bitej śmietany. To jest pyszne. Cieszę się że Lidl uświadamia masom że ciasto to nie tylko sernik i szarlotka :|

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2137 dni temu
    jak juz to czytajcue ze tam jest 300g ciasteczeka nie 30g

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2140 dni temu
    Naprawdę nie wiem co to za udziwniony przepis na masę kajmakową :D i co w całości robi Mascarpone. Generalnie średnio to przypomina Banoffee Pie Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2158 dni temu
    aba u mnie ze spodem identycznie! irytująco się kruszył. Smak rewelacja!

    odpowiedz

  • aba aba
    2158 dni temu
    Zrobiłam i wrażenie ogólnie pozytywne. Wszystkie "warstwy" super się razem komponują smakowo: spód lekko ciastkowo-cynamonowy, słodka masa kajmakowa, czekoladowa, piętro bananów, niesłodzona bita śmietana. Mi nie wyszedł trochę spód - wogóle nie był zwarty ani lekko lepko, ale bardzo się kruszył. Już podczas robienia czułam, że coś jest nie tak. Spód nie był masą ciastkową tylko nadal "okruchami ciastek". Nie wiem czy dałam za dużo ciastek czy za mało masła (choć starałam się trzymać przepisu). Ale smakowo duży plus. Dla wielbicieli bardzo słodkich deserów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2159 dni temu
    robiłem tą tartę i musze stwierdzić, że po dodaniu rozpuszczonej gorzkiej czekolady z masy kajmakowej robi się smak czekoladowy, jedyny minus:( szkoda, bo uwielbiam wszystko co ma smak kajmaku/toffi p.s domowa masa kajmakowa podana w przepisie SUPER!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2162 dni temu
    Przepyszna bomba kaloryczna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2168 dni temu
    Po prostu PYCHOTKA!!! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Jakie wymiary formy?

    odpowiedz

  • Herbaciana Dama Herbaciana Dama
    2177 dni temu
    Muszę wypróbować tą wersję z serkiem mascarpone...brzmi kusząco :)

    odpowiedz

  • GośćBarbara GośćBarbara
    2179 dni temu
    SUPER , PALCE LIZAĆ ! Herbatników zdecydowanie więcej !

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2179 dni temu
    Chyba do przepisu wdał sie jakiś chochlik poniewaz 30g herbatnikow to zdecydowanie za mało. To sa raptem 3 ciasteczka. Po połączeniu z masłem wychodzi płynna konsystencja. Dodałam zdecydowanie wiecej aby masę można było wyłożyć na blachę. Czekam do jutra gdyż tarta chłodzi się juz w lodówce :))

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram