Babka bananowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sito o drobnych oczkach
  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrany do temp. 175°C

Przygotuj wcześniej:

Zadbaj, aby banany, których używasz były dojrzałe.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Obrane ze skórki banany rozgniatamy widelcem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub widelca.

KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do miski przelewamy olej, a także dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Zamiast oleju możemy w tym przepisie użyć masła. Należy je wtedy, przed dodaniem do ciasta, roztopić i przestudzić, aby było ciepłe, nie gorące.

KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do mokrych składników partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Po każdym dosypaniu dokładnie mieszając powstałą masę.

KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z ORZECHAMI

Orzechy dość drobno siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta bananowego i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę.

WSKAZÓWKA! Przed wyjęciem babki z piekarnika warto włożyć w nią patyczek i sprawdzić, czy na pewno jest upieczona.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (59)

Avatar
  • Gość Gość
    1354 dni temu
    Zastanawiam się czy banany można zamienić na Brzoskwinie z puszki...? Wyjdzie coś z tego czy nie bardzo? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    Banany z reguły lepiej wiążą ciasto. Brzoskwinie to owoce, które zawierają w sobie znacznie więcej soku, a ich miąższ ma zupełnie inną strukturę, więc przy ich wykorzystaniu koniecznym może się okazać zwiększenie ilości mąki, by ciasto nabrało odpowiedniej gęstości. Raczej nie rekomendowalibyśmy takiego zamiennika, ale jeśli masz ochotę podjąć próbę, eksperymentuj! I daj nam znać o efektach :)
  • Gość Gość
    370 dni temu
    Nie bardzo...
  • Gość Gość
    1511 dni temu
    Świetny przepis. Chrupiąca skórka a środek mięciutki i puszysty. Zniknęła w 20 min. Polecam

    odpowiedz

  • Daria Daria
    1726 dni temu
    Robiłam po raz pierwszy, w ramach sobotniego podwieczorku i wyszło bardzo dobre. Wszystkim domownikom smakowało. Z pewnością będę wracała do tego przepisu, kiedy najdzie mnie ochota na słodkości. :)

    odpowiedz

  • Kornelia Kornelia
    2126 dni temu
    Pieczemy z termoobiegiem czy grzanie góra-dół?

    odpowiedz

  • Kornelia Kornelia
    2126 dni temu
    Pieczemy z termoobiegiem czy grzanie góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2124 dni temu
    Kornelio, o konieczności pieczenia z termoobiegiem zawsze informujemy w przepisie :) Tę babkę pieczemy z funkcją grzania góra-dół.
  • Gość Gość
    2149 dni temu
    Robiłam już z 5 razy i w moim domu znika w 15 min, szybko się robi i szybko znika z talerza, polecam 😘

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2426 dni temu
    Właśnie zrobiłam babkę. Wyszła bardzo dobra. Dałam olej ryżowy. Piekłam góra-dół przez 40 minut, a następnie dół przez 15 minut. Wyszła super, bez zakalca.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3167 dni temu
    Witam, czy zamiast zwykłej maki pszennej można tą babkę wykonać z samej mąki pełnoziarnistej, owsianej albo innej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3167 dni temu
    Możesz spróbować zamienić mąkę na inną. Ze względu na inne właściwości wymienionych przez Ciebie mąk, musisz obserwować konsystencję ciasta, dostosowując ilość użytej mąki.
  • P.Małecki P.Małecki
    3162 dni temu
    No jasne ;)
  • Gość Gość
    2988 dni temu
    Pewnie, ja dodaje nich ryżowej i jaglanej;)
  • Gość Gość
    2498 dni temu
    ja robiłam z owsianej i wyszedł super wulgtny i mięciutki :)
  • Gość Gość
    3283 dni temu
    Mieszkam za granicą i często szukam odmiany od tutejszych "rarytasów". Dziś zrobiłam to ciasto. Dodałam 100 g rozpuszczonego masła, co dało ok 1/3 szklanki tłuszczu. Do wszystkich składników dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i bardzo drobno (z myślą o moim dziecku) posiekane orzechy pecan. Piekłam 60 min jak w przepisie Wyszło rewelacyjne! Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3283 dni temu
    Świetny pomysł z dodaniem orzechów pekan! ;)
  • Gość Gość
    3349 dni temu
    mozna uzyc olej kokosowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć oleju kokosowego :)
  • Gość Gość
    3351 dni temu
    Zrobilam i wyszlo mi z 2,5cm zakalcem :(. Nie wiem co zle zrobilam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3349 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo ważne, by sprawdzać podczas pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Ciasta z bananami zawsze wychodzą nieco wilgotne i mogą przypominać zakalca. Trudno jest nam jednak powiedzieć, co poszło u Ciebie nie tak.
  • Madzia Madzia
    3614 dni temu
    Dobre ciasto, zrobiłam pierwszy raz i się udało:).

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3649 dni temu
    pychotka ... najlepsza na ciepło ... bez dodatków lub z powidłami albo z dżemem z moreli ... mmm ......

    odpowiedz

  • Andzia Andzia
    3703 dni temu
    pychotka ! piekłam już kilkakrotnie ,zawsze wychodzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3894 dni temu
    Szybka, tania, dobra. Dałam płatki migdałowe zamiast orzechów. Dla mnie rewelacja -zapisuję przepis, na pewno do niego wrócę.

    odpowiedz

  • patyy32 patyy32
    3912 dni temu
    szalu nie ma jak dla mnie :-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3941 dni temu
    karolka73, kto wie, może rośnie nam przyszły szef kuchni? :) Wspólne gotowanie to czysta frajda!

    odpowiedz

  • karolka73 karolka73
    3942 dni temu
    Pyszna :) Mój 5-cio letni syn poradził sobie z nią wspaniale, przy niewielkim udziale mamy oczywiście ;)

    odpowiedz

  • Otto Otto
    3950 dni temu
    Mi bardzo smakowała baba bananowa.kromeczki posmarowane czekoladą szybko znikly.

    odpowiedz

  • Mo To Mo To
    3976 dni temu
    Babka nawet smaczna -bez rewelacji. Na pewno nie jest za slodka, wiec mozna ja wciagnac na sniadanie. Ale nie wiem, czy drugi raz ja zrobie.

    odpowiedz

  • Jacuś Jacuś
    3989 dni temu
    Upiekłem wg przepisu w piekarniku z funkcją pary 1 godzinę potem 15 minut grill - oba tryby 180 stopni. W środku ładny zakalec. Pomożecie?

    odpowiedz

  • Jessika Jessika
    4007 dni temu
    Super ciasto. Ja piekę je w foremkach do muffinek. Do orzechów dodaję jeszcze pokruszoną czekoladę a wierzch dekoruję kremem z serka mascarpone i nutelli.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4045 dni temu
    Ja zmodyfikowałam przepis:) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3-4 duże dojrzałe banany 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub masła, roztopionego i lekko ostudzonego 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy Jak wystygło przełożyłam kremem czekoladowym zmiksowanym z bananem.Całość oblałam mleczną czekoladą i ułożyłam dekorację z bananów. Efekt był taki,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Pycha!!!

    odpowiedz

  • halina halina
    4066 dni temu
    a mnie nie smakowało :( mam wrażenie jakby brakowało jakiegoś składnika - może kakao, może jeszcze cukier...), ale mąż twierdzi, że dobra :)

    odpowiedz

  • Lokus Lokus
    4085 dni temu
    Właśnie konsumuje :) jest smaczna i wilgotna. Szybko sie robi. W formie z kominem piekłam 40min. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Donia Donia
    4086 dni temu
    Ciasto jest przepyszne, na pewno zagości na stale w moim menu :) Nie dodalam do niego orzechow (jestem na nie uczulona) ale i tak jest pyszne.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4089 dni temu
    Bardzo smaczna i bardzo łatwa w wykonaniu babeczka. Dobry sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. POLECAM!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4102 dni temu
    Pyszna jest ta babka. Już jak się piecze, to zapach jest niesamowity. Przepis ten na stałe zagościł w moim domu :-) Polecam!

    odpowiedz

  • Michał Rytel Michał Rytel
    4107 dni temu
    Serio bomba! Robi się 20 minut, a efekt extra!

    odpowiedz

  • Malwina Jachowicz Malwina Jachowicz
    4108 dni temu
    przepyszna! ja robię z mąką owsianą i miodem zamiast cukru! dodaję też żurawinę suszoną i jest naprawdę prze-prze-przepyszna! :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4143 dni temu
    babka jest rewelacyjna :) zrobiłam ją w podwójnych proporcjach w dużej keksówce, wyszła smaczna i wilgotna w środku, zajadali się wszyscy; w weekend kolejne pieczenie :D

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4150 dni temu
    Piekłam na oleju ponad tydzień temu, wyszło rewelacyjne, mięciutkie (przez kilka dni). Mąż zachwycony, nie chciał się od niego oderwać. W środku od banana widoczne super ciemne fale. Polecam!!! Dziś robię kolejne, banany już czekają. Smacznego ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4150 dni temu
    Dzisiaj robiłam babkę z podwójnej porcji tylko zamiast dwóch łyżeczek sody dałam jedną łyżeczkę sody i jedną proszku do pieczenia wyszła taka lekko brązowa. Ładnie wyrosła i nie opadła. Bardzo smaczna z dżemem :)

    odpowiedz

  • Urszula Urszula
    4167 dni temu
    Zrobiłam babkę. W smaku rewelacja. Ma kolor nieciekawy, taki szary i pomyślałam, że można by dodać kakao albo mak. Bardzo fajny przepis, będę wypiekać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4168 dni temu
    Ciasto rewelacyjne! Zamiast sody dałam proszku do pieczenia, efekt? - Piękna żółciutka babka :))

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4172 dni temu
    Moją wyciągam za 20 minut :) Piekę na maśle. Przepis zmodyfikowałam i zastanawia mnie jaki będzie tego skutek - dodałam szklankę (suchego) budyniu śmietankowego i pół szklanki mąki tortowej. Mój zapas bananów został zjedzony do sztuk dwóch :P więc, aby smak nie zginął, to zamiast orzechów wsypałam 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Może nie będzie stricte bananowa, ale na pewno egzotyczna babucha!!!

    odpowiedz

  • Agata Agata
    4173 dni temu
    Babka megaaaa pysznaaaa !! Ja robiłam z olejem z orzechów włoskich i wyszła pysznaaaa :) naprawdę fajny i bardzo łatwy przepis . POLECAM z dzemem z jeżyn :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne. Szybkie i proste. Ja piekłam z olejem i również nie opadło. Mąż z mleczkiem wcinał, aż mu się uszy trzęsły.. ;-)

    odpowiedz

  • Sylcia Sylcia
    4174 dni temu
    upieklam wczoraj, wyszlo pyszne. Fajne ciasto, szybko sie je robi. Nie opadlo, nie rozpada sie (odnosnie wczesniejszych komentarzy). Pieklam z olejem, nie maslem, gdyby to mialo jakies znaczenie:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4174 dni temu
    Dziś zrobiłam,urosła i dobra wyszła.Na wierzch też posypałam orzechy pokruszone :)

    odpowiedz

  • Joanna Radecka Joanna Radecka
    4174 dni temu
    Zrobiłam, pyszna babka tyle tylko, że opadło ciasto po upieczeniu.

    odpowiedz

  • Magdalena Gdynia Magdalena Gdynia
    4176 dni temu
    Moje jest już w piekarniku :) Zobaczymy jakie wyjdzie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4176 dni temu
    ciasto wychodzi ciemne ponieważ zawiera sodę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4176 dni temu
    ciasto wyszło przepyszne. Mega szybkie przygotowanie i cała rodzinka zachwycona :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4177 dni temu
    Upiekłam :) Przepis prosty i łatwy , wychodzi średnia keksówka . Piekłam 50 min i starczyło , wyszło super tylko się zastanawiam czy ciasto po upieczeniu wyszło każdemu co piekł ciemne w środku jak murzynek ale jest smaczne polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4177 dni temu
    Megaaaaaaa...;-)))

    odpowiedz

  • DJ DJ
    4178 dni temu
    BARDZO SZYBKA W PRZYGOTOWANIU I PYYYYSZNA:) POLECAM

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4185 dni temu
    Zrobiłam, wyszło przepyszne. Dzieci i mąż zajadali się tą babką ze szklanką mleka. Moja uwaga: zrobiłam z podwójnej porcji w nieco szerszej foremce keksowej. Z podanych w przepisie składników wyszłaby malutka. Ciasto kroiło się idealnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4185 dni temu
    niestety ciasto się rozpada podczas krojenia :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!