Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- keksówkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrany do temp. 175°C
Przygotuj wcześniej:
Zadbaj, aby banany, których używasz były dojrzałe.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Obrane ze skórki banany rozgniatamy widelcem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub widelca.
KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do miski przelewamy olej, a także dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Zamiast oleju możemy w tym przepisie użyć masła. Należy je wtedy, przed dodaniem do ciasta, roztopić i przestudzić, aby było ciepłe, nie gorące.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do mokrych składników partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Po każdym dosypaniu dokładnie mieszając powstałą masę.
KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z ORZECHAMI
Orzechy dość drobno siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta bananowego i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ok. 1 godzinę.
WSKAZÓWKA! Przed wyjęciem babki z piekarnika warto włożyć w nią patyczek i sprawdzić, czy na pewno jest upieczona.
Zobacz podobne
przepisy
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrynowe Orzeźwienie
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Konfitura borówkowa z limonką
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Rolada cytrynowa
- Małe serniczki kawowe
- Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Przecier z marchewki
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Tarta makowa z gruszkami
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Suflety z serem munster
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Bezglutenowe ciasto z daktylami
- Ciabatta
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Krem pierniczkowy
- Wegańska pieczeń z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (59)
1354 dni temu
Zastanawiam się czy banany można zamienić na Brzoskwinie z puszki...? Wyjdzie coś z tego czy nie bardzo? :)
odpowiedz
1354 dni temu
Banany z reguły lepiej wiążą ciasto. Brzoskwinie to owoce, które zawierają w sobie znacznie więcej soku, a ich miąższ ma zupełnie inną strukturę, więc przy ich wykorzystaniu koniecznym może się okazać zwiększenie ilości mąki, by ciasto nabrało odpowiedniej gęstości. Raczej nie rekomendowalibyśmy takiego zamiennika, ale jeśli masz ochotę podjąć próbę, eksperymentuj! I daj nam znać o efektach :)
370 dni temu
Nie bardzo...
1511 dni temu
Świetny przepis. Chrupiąca skórka a środek mięciutki i puszysty. Zniknęła w 20 min. Polecam
odpowiedz
1726 dni temu
Robiłam po raz pierwszy, w ramach sobotniego podwieczorku i wyszło bardzo dobre. Wszystkim domownikom smakowało. Z pewnością będę wracała do tego przepisu, kiedy najdzie mnie ochota na słodkości. :)
odpowiedz
2126 dni temu
Pieczemy z termoobiegiem czy grzanie góra-dół?
odpowiedz
2126 dni temu
Pieczemy z termoobiegiem czy grzanie góra-dół?
odpowiedz
2124 dni temu
Kornelio, o konieczności pieczenia z termoobiegiem zawsze informujemy w przepisie :) Tę babkę pieczemy z funkcją grzania góra-dół.
2149 dni temu
Robiłam już z 5 razy i w moim domu znika w 15 min, szybko się robi i szybko znika z talerza, polecam 😘
odpowiedz
2426 dni temu
Właśnie zrobiłam babkę. Wyszła bardzo dobra. Dałam olej ryżowy. Piekłam góra-dół przez 40 minut, a następnie dół przez 15 minut. Wyszła super, bez zakalca.
odpowiedz
3167 dni temu
Witam, czy zamiast zwykłej maki pszennej można tą babkę wykonać z samej mąki pełnoziarnistej, owsianej albo innej?
odpowiedz
3167 dni temu
Możesz spróbować zamienić mąkę na inną. Ze względu na inne właściwości wymienionych przez Ciebie mąk, musisz obserwować konsystencję ciasta, dostosowując ilość użytej mąki.
3162 dni temu
No jasne ;)
2988 dni temu
Pewnie, ja dodaje nich ryżowej i jaglanej;)
2498 dni temu
ja robiłam z owsianej i wyszedł super wulgtny i mięciutki :)
3283 dni temu
Mieszkam za granicą i często szukam odmiany od tutejszych "rarytasów". Dziś zrobiłam to ciasto. Dodałam 100 g rozpuszczonego masła, co dało ok 1/3 szklanki tłuszczu. Do wszystkich składników dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i bardzo drobno (z myślą o moim dziecku) posiekane orzechy pecan. Piekłam 60 min jak w przepisie Wyszło rewelacyjne! Polecam wszystkim.
odpowiedz
3283 dni temu
Świetny pomysł z dodaniem orzechów pekan! ;)
3349 dni temu
mozna uzyc olej kokosowy?
odpowiedz
3349 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć oleju kokosowego :)
3351 dni temu
Zrobilam i wyszlo mi z 2,5cm zakalcem :(. Nie wiem co zle zrobilam.
odpowiedz
3349 dni temu
Drogi Gościu, bardzo ważne, by sprawdzać podczas pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Ciasta z bananami zawsze wychodzą nieco wilgotne i mogą przypominać zakalca. Trudno jest nam jednak powiedzieć, co poszło u Ciebie nie tak.
3614 dni temu
Dobre ciasto, zrobiłam pierwszy raz i się udało:).
odpowiedz
3649 dni temu
pychotka ... najlepsza na ciepło ... bez dodatków lub z powidłami albo z dżemem z moreli ... mmm ......
odpowiedz
3703 dni temu
pychotka ! piekłam już kilkakrotnie ,zawsze wychodzi
odpowiedz
3894 dni temu
Szybka, tania, dobra. Dałam płatki migdałowe zamiast orzechów. Dla mnie rewelacja -zapisuję przepis, na pewno do niego wrócę.
odpowiedz
3912 dni temu
szalu nie ma jak dla mnie :-(
odpowiedz
3941 dni temu
karolka73, kto wie, może rośnie nam przyszły szef kuchni? :) Wspólne gotowanie to czysta frajda!
odpowiedz
3942 dni temu
Pyszna :) Mój 5-cio letni syn poradził sobie z nią wspaniale, przy niewielkim udziale mamy oczywiście ;)
odpowiedz
3950 dni temu
Mi bardzo smakowała baba bananowa.kromeczki posmarowane czekoladą szybko znikly.
odpowiedz
3976 dni temu
Babka nawet smaczna -bez rewelacji. Na pewno nie jest za slodka, wiec mozna ja wciagnac na sniadanie. Ale nie wiem, czy drugi raz ja zrobie.
odpowiedz
3989 dni temu
Upiekłem wg przepisu w piekarniku z funkcją pary 1 godzinę potem 15 minut grill - oba tryby 180 stopni. W środku ładny zakalec. Pomożecie?
odpowiedz
4007 dni temu
Super ciasto. Ja piekę je w foremkach do muffinek. Do orzechów dodaję jeszcze pokruszoną czekoladę a wierzch dekoruję kremem z serka mascarpone i nutelli.
odpowiedz
4045 dni temu
Ja zmodyfikowałam przepis:) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3-4 duże dojrzałe banany 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub masła, roztopionego i lekko ostudzonego 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy Jak wystygło przełożyłam kremem czekoladowym zmiksowanym z bananem.Całość oblałam mleczną czekoladą i ułożyłam dekorację z bananów. Efekt był taki,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Pycha!!!
odpowiedz
4066 dni temu
a mnie nie smakowało :( mam wrażenie jakby brakowało jakiegoś składnika - może kakao, może jeszcze cukier...), ale mąż twierdzi, że dobra :)
odpowiedz
4085 dni temu
Właśnie konsumuje :) jest smaczna i wilgotna. Szybko sie robi. W formie z kominem piekłam 40min. Pozdrawiam
odpowiedz
4086 dni temu
Ciasto jest przepyszne, na pewno zagości na stale w moim menu :) Nie dodalam do niego orzechow (jestem na nie uczulona) ale i tak jest pyszne.
odpowiedz
4089 dni temu
Bardzo smaczna i bardzo łatwa w wykonaniu babeczka. Dobry sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. POLECAM!
odpowiedz
4102 dni temu
Pyszna jest ta babka. Już jak się piecze, to zapach jest niesamowity. Przepis ten na stałe zagościł w moim domu :-) Polecam!
odpowiedz
4107 dni temu
Serio bomba! Robi się 20 minut, a efekt extra!
odpowiedz
4108 dni temu
przepyszna! ja robię z mąką owsianą i miodem zamiast cukru! dodaję też żurawinę suszoną i jest naprawdę prze-prze-przepyszna! :)
odpowiedz
4143 dni temu
babka jest rewelacyjna :) zrobiłam ją w podwójnych proporcjach w dużej keksówce, wyszła smaczna i wilgotna w środku, zajadali się wszyscy; w weekend kolejne pieczenie :D
odpowiedz
4150 dni temu
Piekłam na oleju ponad tydzień temu, wyszło rewelacyjne, mięciutkie (przez kilka dni). Mąż zachwycony, nie chciał się od niego oderwać. W środku od banana widoczne super ciemne fale. Polecam!!! Dziś robię kolejne, banany już czekają. Smacznego ;)
odpowiedz
4150 dni temu
Dzisiaj robiłam babkę z podwójnej porcji tylko zamiast dwóch łyżeczek sody dałam jedną łyżeczkę sody i jedną proszku do pieczenia wyszła taka lekko brązowa. Ładnie wyrosła i nie opadła. Bardzo smaczna z dżemem :)
odpowiedz
4167 dni temu
Zrobiłam babkę. W smaku rewelacja. Ma kolor nieciekawy, taki szary i pomyślałam, że można by dodać kakao albo mak. Bardzo fajny przepis, będę wypiekać.
odpowiedz
4168 dni temu
Ciasto rewelacyjne! Zamiast sody dałam proszku do pieczenia, efekt? - Piękna żółciutka babka :))
odpowiedz
4172 dni temu
Moją wyciągam za 20 minut :) Piekę na maśle. Przepis zmodyfikowałam i zastanawia mnie jaki będzie tego skutek - dodałam szklankę (suchego) budyniu śmietankowego i pół szklanki mąki tortowej. Mój zapas bananów został zjedzony do sztuk dwóch :P więc, aby smak nie zginął, to zamiast orzechów wsypałam 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Może nie będzie stricte bananowa, ale na pewno egzotyczna babucha!!!
odpowiedz
4173 dni temu
Babka megaaaa pysznaaaa !! Ja robiłam z olejem z orzechów włoskich i wyszła pysznaaaa :) naprawdę fajny i bardzo łatwy przepis . POLECAM z dzemem z jeżyn :)
odpowiedz
4173 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne. Szybkie i proste. Ja piekłam z olejem i również nie opadło. Mąż z mleczkiem wcinał, aż mu się uszy trzęsły.. ;-)
odpowiedz
4174 dni temu
upieklam wczoraj, wyszlo pyszne. Fajne ciasto, szybko sie je robi. Nie opadlo, nie rozpada sie (odnosnie wczesniejszych komentarzy). Pieklam z olejem, nie maslem, gdyby to mialo jakies znaczenie:-)
odpowiedz
4174 dni temu
Dziś zrobiłam,urosła i dobra wyszła.Na wierzch też posypałam orzechy pokruszone :)
odpowiedz
4174 dni temu
Zrobiłam, pyszna babka tyle tylko, że opadło ciasto po upieczeniu.
odpowiedz
4176 dni temu
Moje jest już w piekarniku :) Zobaczymy jakie wyjdzie :)
odpowiedz
4176 dni temu
ciasto wychodzi ciemne ponieważ zawiera sodę
odpowiedz
4176 dni temu
ciasto wyszło przepyszne. Mega szybkie przygotowanie i cała rodzinka zachwycona :)
odpowiedz
4177 dni temu
Upiekłam :) Przepis prosty i łatwy , wychodzi średnia keksówka . Piekłam 50 min i starczyło , wyszło super tylko się zastanawiam czy ciasto po upieczeniu wyszło każdemu co piekł ciemne w środku jak murzynek ale jest smaczne polecam.
odpowiedz
4177 dni temu
Megaaaaaaa...;-)))
odpowiedz
4178 dni temu
BARDZO SZYBKA W PRZYGOTOWANIU I PYYYYSZNA:) POLECAM
odpowiedz
4185 dni temu
Zrobiłam, wyszło przepyszne. Dzieci i mąż zajadali się tą babką ze szklanką mleka. Moja uwaga: zrobiłam z podwójnej porcji w nieco szerszej foremce keksowej. Z podanych w przepisie składników wyszłaby malutka. Ciasto kroiło się idealnie.
odpowiedz
4185 dni temu
niestety ciasto się rozpada podczas krojenia :(
odpowiedz
zobacz wszystkie