Banany - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.


Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.


Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Dyniowy milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to przepis na idealny napój na jesienne dni. Skuś się na tego dyniowego milkshake’a z puszystą bitą śmietanką z mleczka kokosowego.

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.


Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!


Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.


Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.


Muffinki bananowo-czekoladowe
Co pysznego możesz dziś przygotować? Wypróbuj przepis na muffinki bananowo-czekoladowe! Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!


Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.


Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Gdzie rosną banany?
Wydawałoby się, że tak duże owoce muszą rosnąć na drzewach. A jednak banany rosną na dużych rozmiarów bylinach. Wymagają one wilgotnego i ciepłego klimatu, dlatego naturalnie występują w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii.
Dlaczego warto jeść banany?
Banany sprzyjają nauce i przyswajaniu wiedzy. Zawarty w nich potas zapewnia większą koncentrację. Magnez wpływa pozytywnie na kości i prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina C jest dobra na odporność i ogólną wydolność całego organizmu. To dzięki niej banany działają antystresowo. Ze względu na naturalny kwas foliowy banany powinny pojawić się w diecie każdej ciężarnej kobiety.
Co zawierają banany?
Banany warto jeść ze względu na bogactwo potasu i manganu. Owoce są polecane osobom cierpiącym na depresję, a to dlatego, że zawierają aminokwas o nazwie tryptofan. Jest on odpowiedzialny za pojawienie się w organizmie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Ile banan ma białka?
Białko jest niezwykle ważne w naszej diecie. A banany są owocami, które mają go dosyć sporo, bo aż 1,1 g w 100 g.
Ile banan ma cukru?
Jeśli dbasz o linię, jedz banany rzadziej i w mniejszych ilościach. Owoce te zawierają bowiem bardzo dużo cukru – w 100 g aż 12 g. Chyba że dużo ćwiczysz. Wtedy owoc ten jak najbardziej może, a nawet powinien być częścią Twojej diety.
Jakie witaminy mają banany?
Banany zawierają głównie witaminę B6 – w 100 g owocu jest 0,36 mg tej witaminy. Jest ona niezbędna w tworzeniu hemoglobiny, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy również w tworzeniu przeciwciał.
Ile potasu mają banany?
Jeśli chcesz, aby Twoje komórki mózgowe pracowały prawidłowo, jedz banany! Potas w nich zawarty poprawia pracę mózgu, przeciwdziała demencji czy chorobie Alzheimera. W 100 g banana jest 358 mg potasu. Całkiem niezły wynik!
Ile kalorii mają banany?
Liczysz kalorie? 100 g banana to aż 89 kcal. Obrany owoc waży mniej więcej 120 g i ma 107 kcal. Jeśli zajadasz się suszonymi bananami, może przydać Ci się informacja o ich kaloryczności.
Dlaczego warto jeść banany po treningu?
Gdy banany są zjadane w zbyt dużych ilościach, nie sprzyjają diecie. A to za sprawą dużej zawartości węglowodanów. Zwłaszcza bardzo dojrzałe owoce zawierają jeszcze więcej cukru i mają wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak wprowadzisz je do diety rozsądnie, mogą pomóc. A przy wysiłku fizycznym są wręcz polecane! Zjedzone na przykład przed treningiem uzupełniają w mięśniach braki glikogenu zapewniającego energię na czas intensywnego wysiłku fizycznego. Z kolei po treningu, kiedy organizm traci wiele pierwiastków i jest lekko osłabiony, zadziałają jak naturalny zastrzyk energii.
Jak przechowywać banany, żeby nie sczerniały?
Zwolennicy bananów dzielą się na tych, którzy lubią te owoce, kiedy mają zieloną skórkę, oraz tych, którzy jedzą banany, gdy ich skórka jest niemal czarna. Bez względu na to, do której grupy należysz – banany w obu formach nadają się do spożycia. Jeśli wolisz te zielone i nie chcesz, by za szybko dojrzały – mamy na to sposób! Owiń ich końcówki folią aluminiową lub spożywczą. Przechowuj je także zawsze z dala od jabłek! Ich sąsiedztwo sprawia, że banany szybko dojrzewają, a nawet czernieją.
Gdzie przechowywać banany?
Często przechowujemy banany w lodówce. Nie jest to jednak najlepszy sposób, gdyż tracą one wtedy wartości odżywcze. Chłodne, zacienione miejsca będą dla nich optymalne.
Co zrobić, żeby banany szybciej dojrzały?
Wolisz dojrzałe banany? Chcesz przyspieszyć ich dojrzewanie? Połóż je obok jabłek, a dojrzeją znacznie szybciej. Możesz też włożyć je do papierowej torebki, same lub także z jabłkiem. Zielone banany można też włożyć do nagrzanego piekarnika lub podgrzać w mikrofalówce.
Dlaczego banany czernieją?
Czarne plamki na bananach oznaczają, że banan jest dojrzały. Wytwarza wtedy CMN, czyli czynnik martwicy nowotworów, który zwalcza komórki patologiczne. Jeśli jesz czarne banany, Twój organizm jest jeszcze lepiej chroniony przed nowotworami.
Jak mrozić banany?
Mrożone banany są idealne do orzeźwiających koktajli i smoothies lub owocowych lodów. Najlepiej zamrozić je w kawałkach, oczywiście obrawszy wcześniej ze skórki. Warto podzielić je na mniejsze porcje.
Najpopularniejsze dania z bananów w Kuchni Lidla:
- Tosty francuskie z bananami
- Tarta bananowo-karmelowa
- Chlebek bananowy
- Racuchy z bananami
- Zupa pomidorowa z bananami
- Gofry z bananami
- Dżem bananowo-bazyliowy
- Grillowane banany
Jak widzisz, banany mają wiele wspaniałych właściwości. Dziennie można ich zjeść ok. 7, pod warunkiem że dużo się ruszamy. Na koniec zdradzamy, dlaczego banany są krzywe. Otóż nie rosną one jak inne owoce. Nie zwisają swobodnie ani też nie leżą na ziemi. Są skupione w wielkich kiściach, wisząc w dół. Jednak ich czubki zakrzywiają się w kierunku słońca. Dzięki temu mogą w całości dojrzeć, a przy tym nabierają osobliwego kształtu.