Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Banany obieramy, kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem z bananami. Dodajemy cukier i całość gotujemy.
Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Bazylię drobno siekamy i dodajemy do bananów. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mrożone truskawki w syropie waniliowym
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Konfitura borówkowa z limonką
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Barszcz
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Bieszczadzkie fuczki
- Wiśniowe Sushi
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Zielone smoothie z dzikimi ziołami
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ciasto o smaku coli
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Pierogi z jagodami
- Deser Ladies
- Sos beszamelowy
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Rosyjska sałatka warstwowa
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3699 dni temu
Ania, ja nie gotowałem słoiczków. Zamknąłem je jak były gorące, postawiłem do góry denkiem do wystygnięcia. Ostatni słoiczek trzyma się jeszcze, a minął rok od zrobienia :)
odpowiedz
3699 dni temu
Porcja na ok. 3-4 średnie słoiczki od koncentratu. Słodki, ale z przełamaniem kwaskowym. Świetny!
odpowiedz
3762 dni temu
Bardzo dobra, zamiast limonki dodałam cytrynę, ale wyszła super i ten kolor !!! :)
odpowiedz
3950 dni temu
Czy te słoiczki należy potem zagotować? Jeśli nie, to jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
4095 dni temu
Trochę za słodki jak dla mnie, następnym razem dam mniej cukru. Z tego przepisu wyszło mi półtora słoiczka
odpowiedz
4102 dni temu
Kto probował? Jak doznania? myslę że beda swietne do nalesnikow :) mniam :))
odpowiedz
4104 dni temu
Intrygujące połączenie ;) na ile słoiczków można liczyć z tych proporcji?
odpowiedz