
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Banany obieramy, kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem z bananami. Dodajemy cukier i całość gotujemy.
Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Bazylię drobno siekamy i dodajemy do bananów. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3830 dni temu
Ania, ja nie gotowałem słoiczków. Zamknąłem je jak były gorące, postawiłem do góry denkiem do wystygnięcia. Ostatni słoiczek trzyma się jeszcze, a minął rok od zrobienia :)
odpowiedz
3830 dni temu
Porcja na ok. 3-4 średnie słoiczki od koncentratu. Słodki, ale z przełamaniem kwaskowym. Świetny!
odpowiedz
3894 dni temu
Bardzo dobra, zamiast limonki dodałam cytrynę, ale wyszła super i ten kolor !!! :)
odpowiedz
4082 dni temu
Czy te słoiczki należy potem zagotować? Jeśli nie, to jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
4227 dni temu
Trochę za słodki jak dla mnie, następnym razem dam mniej cukru. Z tego przepisu wyszło mi półtora słoiczka
odpowiedz
4234 dni temu
Kto probował? Jak doznania? myslę że beda swietne do nalesnikow :) mniam :))
odpowiedz
4236 dni temu
Intrygujące połączenie ;) na ile słoiczków można liczyć z tych proporcji?
odpowiedz