
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Banany obieramy, kroimy w kawałki i przekładamy na patelnię.
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem z bananami. Dodajemy cukier i całość gotujemy.
Gdy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, banany gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Bazylię drobno siekamy i dodajemy do bananów. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Komentarze (7)
3036 dni temu
Ania, ja nie gotowałem słoiczków. Zamknąłem je jak były gorące, postawiłem do góry denkiem do wystygnięcia. Ostatni słoiczek trzyma się jeszcze, a minął rok od zrobienia :)
odpowiedz
3036 dni temu
Porcja na ok. 3-4 średnie słoiczki od koncentratu. Słodki, ale z przełamaniem kwaskowym. Świetny!
odpowiedz
3100 dni temu
Bardzo dobra, zamiast limonki dodałam cytrynę, ale wyszła super i ten kolor !!! :)
odpowiedz
3288 dni temu
Czy te słoiczki należy potem zagotować? Jeśli nie, to jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
3433 dni temu
Trochę za słodki jak dla mnie, następnym razem dam mniej cukru. Z tego przepisu wyszło mi półtora słoiczka
odpowiedz
3440 dni temu
Kto probował? Jak doznania? myslę że beda swietne do nalesnikow :) mniam :))
odpowiedz
3442 dni temu
Intrygujące połączenie ;) na ile słoiczków można liczyć z tych proporcji?
odpowiedz
zobacz wszystkie