Słodki dżem z pomidorów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę. Pomidory myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy je do wrzącej wody na minutę. Wyjmujemy, odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Usuwamy z pomidorów skórkę. Ściskamy pomidory, pozbawiając je części pestek i soku. Resztę drobno siekamy.

Pomidory przekładamy do garnka. Gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż rozpadną się i część płynu odparuje. Dodajemy cukier, mieszamy.

Rozgotowane pomidory rozcieramy za pomocą blendera, a następnie gotujemy na małym ogniu przez kolejnych 30 minut, sporadycznie mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.

Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • LadyM. LadyM.
    2591 dni temu
    Sugeruję przetrzeć/ zblenować pod sam koniec gotowania. Taka jednolita masa strasznie pryska przy gotowaniu - trzeba praktycznie cały czas mieszać, a i tak istnieje niebezpieczeństwo poparzenia (wrzący cukier) oraz opcja zachlapania kuchenki i wszystkiego wokół. Więc blendujemy po 25 MIN DOPIERO!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3041 dni temu
    Nie trzeba zadnej substancji zelujacej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3041 dni temu
    Kasiu, nie jest niezbędna, jednak jeśli chcesz ją dodać - nic nie stoi na przeszkodzie :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3984 dni temu
    Niestety pomidory w puszce są już przetworzone i ich konsystencja nie jest odpowiednia, dlatego dżem nie wyjdzie. Zdecydowanie należy go robić ze świeżych pomidorów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3984 dni temu
    A czy można trn dżemik zrobić z pomidorów z puszki?

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4048 dni temu
    Mam pytanie - jaka wyszła Wam konsystencja? Na zdjęciu wygląda jak prawdziwy dżem, a u mnie wyszedł przecier pomidorowy :( Robiłam z potrójnej ilości składników, ilość składników oczywiście zmieniłam :(

    odpowiedz

  • Dagmara Dagmara
    4048 dni temu
    Dla mnie rewelacja !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4062 dni temu
    Dżem wyszedł pyszny :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4063 dni temu
    Pomidory przekładamy do garnka bez wody (gotujemy same pomidory). Jeśli planujemy zjeść dżem od razu po przygotowaniu, pasteryzacja nie jest konieczna, ale jeśli przygotowujemy zapasy na zimę, warto przeprowadzić proces pasteryzacji, dzięki czemu dżem się nie zepsuje. Niestety słodzik nie nadaje się do robienia przetworów - cukier jest naturalnym konserwantem, który przedłuża termin przydatności do spożycia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4064 dni temu
    Czy można zastąpić cukier słodzikiem jeśli tak to w jakich proporcjach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4066 dni temu
    I jeszcze jedno czy trzeba pasteryzować? ile taki dżem postoi bez pasteryzowania?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4066 dni temu
    Jestem laikiem stad pytanie, pomidory posiekane przekładamy do garnka... do tego samego w którym wyparzaliśmy? z wodą?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4067 dni temu
    Witam zrobiłam to cudo i jestem zadowolona smak dzemu troszkę za słodko jak dla mnie ale na biały serek idealnie. Z 800g pomidorów i 3/4 szklanki cukru wyszedł mały słoiczek po dzemie łowickim.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4067 dni temu
    wiolu, duży pomidor waży około 200-250 g. Szklanka cukru to około 200 g, jednak ilość cukru należy dostosować do wielkości oraz słodkości użytych pomidorów, dlatego nie należy tej gramatury trzymać się zbyt ściśle.

    odpowiedz

  • wiola wiola
    4067 dni temu
    czy mozemy przelozyc przepis na gramy? zeby bylo jasne "co jest pięć?":D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4068 dni temu
    Dżem najlepiej smakuje z pieczywem lub jako dodatek np. do serów lub mięs.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    Z czym to się je ? ;d

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4069 dni temu
    Z podanej ilości wychodzą dwa niezbyt duże słoiczki. Wiele zależy od wielkości użytych pomidorów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4069 dni temu
    z podanych ilości składników ile wychodzi dżemu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!