Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Nektarynki myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Wyciskamy sok z cytryny, usuwamy pestki i wlewamy sok do garnka.
Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Zdejmujemy z ognia.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Gruszki w syropie
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Marmolada z pomarańczy
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Racuchy z jabłkami
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- 3 sposoby na kaszę pęczak
- Sylwestrowe „lane” chrusty
- Knedle ze śliwkami
- Chipsy z jabłek
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Rigatoni z ricottą
- Miska warzyw
- Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Tort orzechowy
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Naleśniki z farszem
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
113 dni temu
Żeby dżem był jasny trzeba obrać nektarynki pokroić a nawet zmiksować . Wtedy dżem jest gęsty i nie trzeba żelu
odpowiedz
3725 dni temu
Zrobiłam wszystko według przepisu i zamiast dżemu wyszedł mi syrop nektarynkowy. Do syropu dodałam środek żelujący do dżemów. Koniec końców wyszedł mi bardzo dobry dżem nektarynkowy w jasnym kolorze:)
odpowiedz
2690 dni temu
Moim zdaniem to niemożliwe żeby zrobić dżem bez środków zelujacych w 40 min...owoce zawsze pod wpływem temperatury i cukru puszczają mnóstwo soku który musi odparowac. To trwa - w zależności od owocow- kilka godzin. Czasem warto rozłożyć takie gotowanie na 2-3 dni ale wtedy owoce ciemnieja. Niektórzy odlewaja sok ale to pozbawienie konfitury najlepszego aromatu...
4065 dni temu
Musiałam pokroić, bo pestki kompletnie nie chciały odejść od miąższu :( Sam dżem bardzo mi pociemniał przy gotowaniu, nie jest taki jasny jak na zdjęciu.
odpowiedz
4066 dni temu
Nektarynki można przełożyć do garnka w połówkach, podczas gotowania się rozpadną i nabiorą konsystencji dżemu.
odpowiedz
4066 dni temu
Czy nektarynki należy pociąć na mniejsze kawałki czy wrzucić do garnka całe połówki (bez pestek)?
odpowiedz
4079 dni temu
Odpowiednio zapasteryzowane przetrwają cały zimowy sezon :)
odpowiedz
2652 dni temu
nie ma informacji o pasteryzacji w przepisie ..
2651 dni temu
Możesz wybrać dogodny dla siebie sposób pasteryzacji: https://kuchnialidla.pl/pasteryzacja-na-sucho , https://kuchnialidla.pl/pasteryzacja-na-mokro-i-tyndalizacja
4080 dni temu
A mozna je przechowywac cala zime i sie niezepsuja?
odpowiedz
4109 dni temu
Nie, nektarynek nie trzeba obierać przed gotowaniem. Gotując je ze skórką, nie rozpadną się one tak bardzo, jak w przypadku obranych owoców.
odpowiedz
4110 dni temu
Czy nie należy nektarynek obrać?
odpowiedz
zobacz wszystkie