
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Nektarynki myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Wyciskamy sok z cytryny, usuwamy pestki i wlewamy sok do garnka.
Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Zdejmujemy z ognia.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (12)
447 dni temu
Żeby dżem był jasny trzeba obrać nektarynki pokroić a nawet zmiksować . Wtedy dżem jest gęsty i nie trzeba żelu
Odpowiedz
4059 dni temu
Zrobiłam wszystko według przepisu i zamiast dżemu wyszedł mi syrop nektarynkowy. Do syropu dodałam środek żelujący do dżemów. Koniec końców wyszedł mi bardzo dobry dżem nektarynkowy w jasnym kolorze:)
Odpowiedz
3024 dni temu
Moim zdaniem to niemożliwe żeby zrobić dżem bez środków zelujacych w 40 min...owoce zawsze pod wpływem temperatury i cukru puszczają mnóstwo soku który musi odparowac. To trwa - w zależności od owocow- kilka godzin. Czasem warto rozłożyć takie gotowanie na 2-3 dni ale wtedy owoce ciemnieja. Niektórzy odlewaja sok ale to pozbawienie konfitury najlepszego aromatu...
4399 dni temu
Musiałam pokroić, bo pestki kompletnie nie chciały odejść od miąższu :( Sam dżem bardzo mi pociemniał przy gotowaniu, nie jest taki jasny jak na zdjęciu.
Odpowiedz
4400 dni temu
Nektarynki można przełożyć do garnka w połówkach, podczas gotowania się rozpadną i nabiorą konsystencji dżemu.
Odpowiedz
4400 dni temu
Czy nektarynki należy pociąć na mniejsze kawałki czy wrzucić do garnka całe połówki (bez pestek)?
Odpowiedz
4413 dni temu
Odpowiednio zapasteryzowane przetrwają cały zimowy sezon :)
Odpowiedz
2986 dni temu
nie ma informacji o pasteryzacji w przepisie ..
2985 dni temu
Możesz wybrać dogodny dla siebie sposób pasteryzacji: https://kuchnialidla.pl/pasteryzacja-na-sucho , https://kuchnialidla.pl/pasteryzacja-na-mokro-i-tyndalizacja
4414 dni temu
A mozna je przechowywac cala zime i sie niezepsuja?
Odpowiedz
4443 dni temu
Nie, nektarynek nie trzeba obierać przed gotowaniem. Gotując je ze skórką, nie rozpadną się one tak bardzo, jak w przypadku obranych owoców.
Odpowiedz
4444 dni temu
Czy nie należy nektarynek obrać?
Odpowiedz
zobacz wszystkie