Powidła śliwkowe z czekoladą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię o grubym dnie i smażymy na najmniejszym ogniu około 5 godzin, co jakiś czas mieszając.

Na godzinę przed końcem dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao. Smażymy powidła, co jakiś czas mieszając, by nie przypaliły się.

Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    424 dni temu
    Powidła robiłam w zeszłym roku. Wyszły pysznie! Idealne do placków, naleśników, lub... wprost ze słoika na zimową chandrę :D Czas gotowania skróciłam do ok. 1,5 godz. Śliwki zblendowałam i pod koniec gotowania zagęściłam mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    604 dni temu
    Pychotka

    odpowiedz

  • Magdalena Płonka Magdalena Płonka
    1340 dni temu
    Zrobiłam powidła dwa dni temu. :) Wszystko zgodnie z przepisem, czyli wersja zarówno z kakao i czekoladą. PYSZNOŚCI! :) Czas przygotowania skróciłam do około 4 godzin, efekt taki sam jak na zdjęciu. ;)

    odpowiedz

  • martes martes
    1479 dni temu
    powidła są super, następnym razem dodam też odrobinę cynamonu :) polecam przepis bardzo, jest wart zachodu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1611 dni temu
    falko20, super, że Twojej rodzinie przypadły do gustu przepisy z naszej spiżarni :)

    odpowiedz

  • falko20 falko20
    1611 dni temu
    wyszły przepyszne moje dzieci uwielbiają do naleśników polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1674 dni temu
    doris, wszystko jest kwestią gustu. Jeśli bardziej smakują Ci powidła bez kakao, oczywiście możesz je pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1675 dni temu
    Powidła wyszły rewelacyjnie. Uczciwie mogę polecić takie wykonanie, czekolada pasuje w 100 %.

    odpowiedz

  • doris doris
    1676 dni temu
    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jakim celu dodaje się tutaj kakao? Osobiście uważam, że pomysł ten jest chybiony. Najpierw zrobiłam bowiem partię z samą czekoladą i wyszło boskie w smaku. Przy następnej partii, mimo wątpliwości, postanowiłam dodać też kakao. Jednak partia z kakao jest taka sobie i osobiście jej nie polecam. Ale sam pomysł na powidła z czekoladą jest jak najbardziej ok :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1677 dni temu
    Dostałam takie powidła od teściowej siostry. Z początku rodzinka podeszła nieufnie, ale się nie obejrzeliśmy, jak w słoiku pokazało się dno. Śliwki w czekoladzie inaczej :-) Powidła najbardziej smakowały z suchymi waflami oraz waflami ryżowymi i kukurydzianymi.

    odpowiedz

  • Efcia Efcia
    1680 dni temu
    U mnie właśnie się smażą :) Już nie mogę się doczekać :o)

    odpowiedz

  • guciulka guciulka
    1685 dni temu
    przepis rewelacyjny, dzieciaki już wyjadają z naleśnikami, 3 razy dorabiałam , bo boję się, że zimy nie doczekają :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1686 dni temu
    A może czas na przetwory na zimę? Mam trochę małych ogoreczków i byłabym wdzieczna za jakiś fajny przepis z dodatkiem np. miodu, albo musztardy, albo chili :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1692 dni temu
    Długość zarówno gotowania jak i pieczenia śliwek zależy w dużej mierze od ich soczystości i wielkości, lecz śliwki powinny spędzić w piekarniku przynajmniej kilka godzin.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1692 dni temu
    Mam pytanie. Jak długo i w jakiej temperaturze należy piec śliwki w piekarniku. Będę wdzięczny za podpowiedź. Dzięki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1696 dni temu
    dużo prościej piec w piekarniku o uchylonych drzwiczkach od czasu do czasu zamieszać - nie przypalą się i nie trzeba pilnować, mają kolor naturalny śliwkowy .

    odpowiedz

  • PlanetaWenus PlanetaWenus
    1698 dni temu
    Dzisiaj robiłam powidła z 5 kg śliwek, są naprawdę rewelacyjne, skróciłam czas smażenia miksując śliwki 2 razy blenderem : na początku i po godzinie smażenia. Przepis jest świetny :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1699 dni temu
    Rewelacyjne ;) wyszły przepyszne i obawiam się, że do długich zimowych wieczlrów nie doczekają bo nie można im się oprzeć :) A jabłka z czekoladą też brzmią pysznie ... Gościu podaj recepturę ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1700 dni temu
    Aniu, proces pasteryzacji zabezpiecza przetwory przed psuciem się, dlatego zawsze warto je pasteryzować przed ostawieniem na półkę spiżarni. Jeśli jednak zamierzasz zjeść powidła wkrótce po ich przygotowaniu, pasteryzacja nie jest konieczna.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1700 dni temu
    czy powidła trzeba pasteryzować czy wystarczy gorące do słoika wstawić i obrócić do góry dnem?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1700 dni temu
    wszystko fajnie tylko te 5godz gotowania mnie odstrasza ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1704 dni temu
    Gotowe! Pycha!! Musiałam się mocno opierać, żeby nie wyjeść już dziś;)) będą na długie, zimowe wieczory:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Super! Ja robię też jabłka z czekoladą. Polecam do naleśników i nie tylko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1705 dni temu
    A po to żeby spróbować czegoś innego poza tym powidła z czekoladą mogą być alternatywą do nutelli dla dzieci :)

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    1705 dni temu
    Po co czekolada do powideł skoro same powidła sa super.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1707 dni temu
    Kolejny ciekawy i pyszny pomysł na powidła, zrobiłam dziś wersję z pomarańczą i cynamonem, pycha, mam smaka jeszcze na powidła z czekoladą, a w lidlu śliwki naprawdę ładne :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram