
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię o grubym dnie i smażymy na najmniejszym ogniu około 5 godzin, co jakiś czas mieszając.
Na godzinę przed końcem dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao. Smażymy powidła, co jakiś czas mieszając, by nie przypaliły się.
Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Komentarze (26)
2410 dni temu
Powidła robiłam w zeszłym roku. Wyszły pysznie! Idealne do placków, naleśników, lub... wprost ze słoika na zimową chandrę :D Czas gotowania skróciłam do ok. 1,5 godz. Śliwki zblendowałam i pod koniec gotowania zagęściłam mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą.
odpowiedz
2590 dni temu
Pychotka
odpowiedz
3326 dni temu
Zrobiłam powidła dwa dni temu. :) Wszystko zgodnie z przepisem, czyli wersja zarówno z kakao i czekoladą. PYSZNOŚCI! :) Czas przygotowania skróciłam do około 4 godzin, efekt taki sam jak na zdjęciu. ;)
odpowiedz
3465 dni temu
powidła są super, następnym razem dodam też odrobinę cynamonu :) polecam przepis bardzo, jest wart zachodu.
odpowiedz
3597 dni temu
falko20, super, że Twojej rodzinie przypadły do gustu przepisy z naszej spiżarni :)
odpowiedz
3597 dni temu
wyszły przepyszne moje dzieci uwielbiają do naleśników polecam
odpowiedz
3660 dni temu
doris, wszystko jest kwestią gustu. Jeśli bardziej smakują Ci powidła bez kakao, oczywiście możesz je pominąć :)
odpowiedz
3661 dni temu
Powidła wyszły rewelacyjnie. Uczciwie mogę polecić takie wykonanie, czekolada pasuje w 100 %.
odpowiedz
3662 dni temu
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jakim celu dodaje się tutaj kakao? Osobiście uważam, że pomysł ten jest chybiony. Najpierw zrobiłam bowiem partię z samą czekoladą i wyszło boskie w smaku. Przy następnej partii, mimo wątpliwości, postanowiłam dodać też kakao. Jednak partia z kakao jest taka sobie i osobiście jej nie polecam. Ale sam pomysł na powidła z czekoladą jest jak najbardziej ok :)
odpowiedz
3663 dni temu
Dostałam takie powidła od teściowej siostry. Z początku rodzinka podeszła nieufnie, ale się nie obejrzeliśmy, jak w słoiku pokazało się dno. Śliwki w czekoladzie inaczej :-) Powidła najbardziej smakowały z suchymi waflami oraz waflami ryżowymi i kukurydzianymi.
odpowiedz
3666 dni temu
U mnie właśnie się smażą :) Już nie mogę się doczekać :o)
odpowiedz
3672 dni temu
przepis rewelacyjny, dzieciaki już wyjadają z naleśnikami, 3 razy dorabiałam , bo boję się, że zimy nie doczekają :-)
odpowiedz
3672 dni temu
A może czas na przetwory na zimę? Mam trochę małych ogoreczków i byłabym wdzieczna za jakiś fajny przepis z dodatkiem np. miodu, albo musztardy, albo chili :)
odpowiedz
3678 dni temu
Długość zarówno gotowania jak i pieczenia śliwek zależy w dużej mierze od ich soczystości i wielkości, lecz śliwki powinny spędzić w piekarniku przynajmniej kilka godzin.
odpowiedz
3679 dni temu
Mam pytanie. Jak długo i w jakiej temperaturze należy piec śliwki w piekarniku. Będę wdzięczny za podpowiedź. Dzięki.
odpowiedz
3683 dni temu
dużo prościej piec w piekarniku o uchylonych drzwiczkach od czasu do czasu zamieszać - nie przypalą się i nie trzeba pilnować, mają kolor naturalny śliwkowy .
odpowiedz
3684 dni temu
Dzisiaj robiłam powidła z 5 kg śliwek, są naprawdę rewelacyjne, skróciłam czas smażenia miksując śliwki 2 razy blenderem : na początku i po godzinie smażenia. Przepis jest świetny :)
odpowiedz
3686 dni temu
Rewelacyjne ;) wyszły przepyszne i obawiam się, że do długich zimowych wieczlrów nie doczekają bo nie można im się oprzeć :) A jabłka z czekoladą też brzmią pysznie ... Gościu podaj recepturę ;)
odpowiedz
3686 dni temu
Aniu, proces pasteryzacji zabezpiecza przetwory przed psuciem się, dlatego zawsze warto je pasteryzować przed ostawieniem na półkę spiżarni. Jeśli jednak zamierzasz zjeść powidła wkrótce po ich przygotowaniu, pasteryzacja nie jest konieczna.
odpowiedz
3686 dni temu
czy powidła trzeba pasteryzować czy wystarczy gorące do słoika wstawić i obrócić do góry dnem?
odpowiedz
3686 dni temu
wszystko fajnie tylko te 5godz gotowania mnie odstrasza ;/
odpowiedz
3690 dni temu
Gotowe! Pycha!! Musiałam się mocno opierać, żeby nie wyjeść już dziś;)) będą na długie, zimowe wieczory:)
odpowiedz
3691 dni temu
Super! Ja robię też jabłka z czekoladą. Polecam do naleśników i nie tylko.
odpowiedz
3691 dni temu
A po to żeby spróbować czegoś innego poza tym powidła z czekoladą mogą być alternatywą do nutelli dla dzieci :)
odpowiedz
3691 dni temu
Po co czekolada do powideł skoro same powidła sa super.
odpowiedz
3694 dni temu
Kolejny ciekawy i pyszny pomysł na powidła, zrobiłam dziś wersję z pomarańczą i cynamonem, pycha, mam smaka jeszcze na powidła z czekoladą, a w lidlu śliwki naprawdę ładne :)
odpowiedz
zobacz wszystkie