Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Gotujemy owoce na małym ogniu, aż puszczą sok.

Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Trzymamy garnek na ogniu jeszcze przez 30 minut.

Od czasu do czasu mieszamy dżem, by nie przywarł do dna.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Konfitura morelowo-miodowa

Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Konfitura morelowo-miodowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Dżem nektarynkowy z wanilią

Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Dżem nektarynkowy z wanilią

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 30 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Słodki dżem z pomidorów

Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Słodki dżem z pomidorów

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 15 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Powidła śliwkowe z czekoladą

Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.

Powidła śliwkowe z czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 32 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (26)

Avatar
  • Michał Michał
    2878 dni temu
    Czy należy je później pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2877 dni temu
    Michale, jeśli chcesz przechowywać dżem dłużej - pasteryzacja jest konieczna :)
  • Gość Gość
    3273 dni temu
    Czy to się opłaca? Sama nie wiem. Wyszły mi niepełne dwa słoiczki 250ml, godzina stania nad garem i krojenia brzoskwiń...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3263 dni temu
    Pewnie się kompletnie nie opłaca, ale wiesz, co jesz. ;-)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3929 dni temu
    Ago, oczywiście możesz dodać prawdziwą wanilię, najlepiej w postaci samych nasion. Ilość cukru jest sprawą indywidualną - jeśli chcesz, możesz go dodać o 1 łyżkę więcej, ale nie ma takiej konieczności.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3929 dni temu
    czy mozna dodac prawdziwej wanilii? (same pestki czy wrzucic laske podczas gotowania?) czy wtedy trzeba zwiekszyc proporcje cukru? o ile?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3967 dni temu
    Tolciu szczelnie zamknięty i odpowiednio zapasteryzowany dżem może spokojnie stać w spiżarni cały rok :) Po otwarciu słoika należy go jednak zjeść w ciągu dwóch tygodni i przechowywać go w lodówce.

    odpowiedz

  • tolcia tolcia
    3967 dni temu
    Witam, jaki jest termin ważności takiego dżemu, jak długo może być przechowywany w słoikach ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3968 dni temu
    Aglo być może faktycznie dżem gotowany był nieco zbyt krótko. Dodawanie żelfixu nie jest konieczne, wystarczy nieco zagęścić dżem przez odparowanie.

    odpowiedz

  • Aglo Aglo
    3969 dni temu
    Pyszny dżem ale mi niestety wyszedł bardzo wodnisty i pawie wcale nie zgęstniał w słoikach... nie wiem co zrobić... czy wyjąć je ze słoików i przegotować jeszcze raz dodając żelfiksu...:( robiłam z 2 kg i gotowałam ok 45 min - może za krótko..., proszę o poradę :(

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4003 dni temu
    Pyszny dżemik, moje słoiki już stygną :)

    odpowiedz

  • Goga Goga
    4014 dni temu
    Polecam ten dżemik, robiłam w zeszłym roku i wyszedł pyszny, teraz tez zrobię :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4300 dni temu
    kikaCosta - super, że Wam smakował! :) Najlepszy był z pieczywem, naleśnikiem czy wyjadany łyżeczką ze słoika? :)

    odpowiedz

  • kikaCosta kikaCosta
    4301 dni temu
    Nieważne jaki tytuł. Ważny, że jest przepyszny. Musze znowu dorobić, bo zjadłyśmy obydwa słoiki z córcią. Najlepszy z polskich małych brzoskwiń z ogródka :)

    odpowiedz

  • ania ania
    4306 dni temu
    Tytuł przekłąmany. Wanilina to nie wanilia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4306 dni temu
    Ewo z podanych proporcji wychodzi około dwóch, średniej wielkości słoiczków dżemu.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4307 dni temu
    Ile słoiczków dżemu wychodzi z podanego przepisu? Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4319 dni temu
    iwonka tak, dżem po ostygnięciu zgęstnieje.

    odpowiedz

  • iwonka iwonka
    4319 dni temu
    czy dżem w słoiczku zrobi się gęsty jak po cukrze żelującym?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4321 dni temu
    Zrobilam jest rewelacja :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4321 dni temu
    Jeśli planujemy odstawić słoiczki na spiżarnianą półkę na dłuższy czas, to tak, warto poddać je procesowi pasteryzacji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4325 dni temu
    czy ten dżem po włożeniu do słoików jeszcze zagotować?bo nie wiem czy wytrzyma mi całą zimę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4330 dni temu
    Pyszny dżemik z nutką cynamonu.Już jedna porcja zjedzona razem z jogurtem greckim.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4331 dni temu
    To jak zrobisz , to napisz jak wyszedl moze tez sie skusze i zrobie

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4332 dni temu
    Dziś właśnie skusiłam się w Lidlu na brzoskwinie, ładne, duże i pyszne, jutro zabieram się za dżem :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4335 dni temu
    Świetny przepis na dżem brzoskwiniowy,jutro z pewnością jakiś przepis wypróbuję.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!