Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Gotujemy owoce na małym ogniu, aż puszczą sok.
Dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Trzymamy garnek na ogniu jeszcze przez 30 minut.
Od czasu do czasu mieszamy dżem, by nie przywarł do dna.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.
Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marmolada z pomarańczy
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Cukier waniliowy
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Baklawa grecka
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Makaron chow mein z woka
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
2654 dni temu
Czy należy je później pasteryzować?
odpowiedz
2654 dni temu
Michale, jeśli chcesz przechowywać dżem dłużej - pasteryzacja jest konieczna :)
3049 dni temu
Czy to się opłaca? Sama nie wiem. Wyszły mi niepełne dwa słoiczki 250ml, godzina stania nad garem i krojenia brzoskwiń...
odpowiedz
3039 dni temu
Pewnie się kompletnie nie opłaca, ale wiesz, co jesz. ;-)
3705 dni temu
Ago, oczywiście możesz dodać prawdziwą wanilię, najlepiej w postaci samych nasion. Ilość cukru jest sprawą indywidualną - jeśli chcesz, możesz go dodać o 1 łyżkę więcej, ale nie ma takiej konieczności.
odpowiedz
3705 dni temu
czy mozna dodac prawdziwej wanilii? (same pestki czy wrzucic laske podczas gotowania?) czy wtedy trzeba zwiekszyc proporcje cukru? o ile?
odpowiedz
3743 dni temu
Tolciu szczelnie zamknięty i odpowiednio zapasteryzowany dżem może spokojnie stać w spiżarni cały rok :) Po otwarciu słoika należy go jednak zjeść w ciągu dwóch tygodni i przechowywać go w lodówce.
odpowiedz
3744 dni temu
Witam, jaki jest termin ważności takiego dżemu, jak długo może być przechowywany w słoikach ?
odpowiedz
3745 dni temu
Aglo być może faktycznie dżem gotowany był nieco zbyt krótko. Dodawanie żelfixu nie jest konieczne, wystarczy nieco zagęścić dżem przez odparowanie.
odpowiedz
3746 dni temu
Pyszny dżem ale mi niestety wyszedł bardzo wodnisty i pawie wcale nie zgęstniał w słoikach... nie wiem co zrobić... czy wyjąć je ze słoików i przegotować jeszcze raz dodając żelfiksu...:( robiłam z 2 kg i gotowałam ok 45 min - może za krótko..., proszę o poradę :(
odpowiedz
3779 dni temu
Pyszny dżemik, moje słoiki już stygną :)
odpowiedz
3790 dni temu
Polecam ten dżemik, robiłam w zeszłym roku i wyszedł pyszny, teraz tez zrobię :)
odpowiedz
4077 dni temu
kikaCosta - super, że Wam smakował! :) Najlepszy był z pieczywem, naleśnikiem czy wyjadany łyżeczką ze słoika? :)
odpowiedz
4077 dni temu
Nieważne jaki tytuł. Ważny, że jest przepyszny. Musze znowu dorobić, bo zjadłyśmy obydwa słoiki z córcią. Najlepszy z polskich małych brzoskwiń z ogródka :)
odpowiedz
4082 dni temu
Tytuł przekłąmany. Wanilina to nie wanilia.
odpowiedz
4083 dni temu
Ewo z podanych proporcji wychodzi około dwóch, średniej wielkości słoiczków dżemu.
odpowiedz
4083 dni temu
Ile słoiczków dżemu wychodzi z podanego przepisu? Dziękuję
odpowiedz
4095 dni temu
iwonka tak, dżem po ostygnięciu zgęstnieje.
odpowiedz
4095 dni temu
czy dżem w słoiczku zrobi się gęsty jak po cukrze żelującym?
odpowiedz
4097 dni temu
Zrobilam jest rewelacja :)
odpowiedz
4097 dni temu
Jeśli planujemy odstawić słoiczki na spiżarnianą półkę na dłuższy czas, to tak, warto poddać je procesowi pasteryzacji.
odpowiedz
4101 dni temu
czy ten dżem po włożeniu do słoików jeszcze zagotować?bo nie wiem czy wytrzyma mi całą zimę.
odpowiedz
4106 dni temu
Pyszny dżemik z nutką cynamonu.Już jedna porcja zjedzona razem z jogurtem greckim.
odpowiedz
4108 dni temu
To jak zrobisz , to napisz jak wyszedl moze tez sie skusze i zrobie
odpowiedz
4108 dni temu
Dziś właśnie skusiłam się w Lidlu na brzoskwinie, ładne, duże i pyszne, jutro zabieram się za dżem :)
odpowiedz
4111 dni temu
Świetny przepis na dżem brzoskwiniowy,jutro z pewnością jakiś przepis wypróbuję.
odpowiedz
zobacz wszystkie