Przetwory - Powidła - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tradycyjne powidła powstają ze śliwek węgierek. I choć do takiej receptury przyzwyczaiły nas już babcie oraz mamy, to warto wiedzieć na jej temat nieco więcej, aby z łatwością móc samodzielnie przygotować pyszne powidła śliwkowe. Ze wskazówkami Kuchni Lidla na pewno wam się to uda. Tylko spójrzcie, jakie to proste!

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Smak śliwek zamknięty w słoikach kojarzy się przede wszystkim z powidłami śliwkowymi. To właśnie dzięki takim rarytasom jak długo wysmażane śliwki powidła należą do jednych z tych przetworów, na które najczęściej poszukuje się przepisu. Przyczyn popularności powideł ze śliwek jest jednak znacznie więcej. Jedną z nich jest choćby fakt, że powidła śliwkowe zawierają więcej owoców niż dżemy czy konfitury. Jeśli chcecie się o tym przekonać osobiście, to sprawdźcie z Kuchnią Lidla, jak je zrobić krok po kroku. Oto kilka przepisów, w których znajdziecie cały schemat przyrządzania powideł śliwkowych:

Jak widać, bazą powideł są pozbawione pestek i wolno smażone na małym ogniu dojrzałe śliwki. Najlepiej użyć w tym celu patelni o grubym i nieprzywierającym dnie. Dodatki to już rzecz drugoplanowa i kwestia gustu kulinarnego. Jeśli macie ochotę, możecie zatem przyrządzić powidła śliwkowe z czekoladą, z kakao, z pomarańczą itp. Zwykle powstała w ten sposób mikstura cechuje się naturalną w smaku słodyczą, dlatego ideałem są powidła śliwkowe bez dodatku cukru. W niektórych przypadkach konieczne jest jednak ich dosłodzenie aż do uzyskania pożądanego efektu. Ostatecznie wszystko zależy jednak od waszych oczekiwań.

Na koniec gotowe powidła śliwkowe należy wystudzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Jeśli macie zamiar zrobić zapasy na zimę, to poddajcie je procesowi pasteryzacji na sucho lub na mokro.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!