Przetwory - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!
Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.
Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!
Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!
Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.
Domowy zakwas na żurek
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.
Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!
Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!
Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
Przetwory z warzyw na zimę – wybieramy najsmaczniejsze!
Nie ma nic lepszego niż własne, samodzielnie przygotowane przetwory na zimę. Ich zrobienie wymaga co prawda poświęcenia chwili wolnego czasu, ale smak i jakość bez wątpienia wynagradzają podjęty trud. Jeśli więc zastanawiacie się, jakie przetwory warto zrobić na zimę, to w pierwszej kolejności weźcie pod uwagę warzywa. W Kuchni Lidla znajdziecie aż 4 sposoby na warzywne przetwory z buraków, cukinii, papryki i grzybów, a dokładniej, z pieczarek. Oczywiście, w polskich domach, bez dwóch zdań, królują przetwory z ogórków, przy czym dominują wśród nich ogórki kiszone. Niektórzy mają też w zwyczaju przygotowywać z ogórków przetwory na zimę w postaci sałatki. Specjalnie z myślą o nich Kuchnia Lidla opracowała przepis na kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby, do wyboru w wersji łagodnej i pikantnej. Sporym zainteresowaniem cieszą się także przetwory z pomidorów. Z pomidorów robi się zwykle przecier lub passatę pomidorową. Kuchnia Lidla poleca jednak spróbować nieco mniej znanych receptur, których głównym składnikiem są pomidory, a mianowicie konfitury z pomidorów z curry oraz słodkiego dżemu z pomidorów. Zaskakujące, jak kilka przypraw może odmienić tradycyjne postrzeganie pomidorów w kuchni, które zwykle kojarzymy z daniami wytrawnymi.
Przepisy na pyszne owocowe przetwory!
W waszej spiżarni nie może zabraknąć również domowych przetworów z owoców. Gdy sezon w pełni, śmiało przyrządzajcie owocowe przetwory, najlepiej korzystając z przepisów Kuchni Lidla na:
- przetwory z pigwy:
- przetwory z truskawek:
- przetwory z truskawek, czarnej i czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- przetwory z malin: dżem rabarbarowo-malinowy
- przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa z nasionami chia
- przetwory z winogron: imbirowy dżem z winogron
- przetwory z gruszek:
- przetwory z jabłek:
- przetwory z jabłek i gruszek: jabłka i gruszki z rodzynkami
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Kluczową kwestią w przypadku przetworów jest ich pasteryzacja. Nawet najsmaczniejsze konfitury czy dżemy mogą przecież nie przetrwać zimy, jeśli nie będziecie wiedzieć, jak właściwie pasteryzować przetwory w słoikach. Na początku należy zaznaczyć, że istnieją dwie metody naturalnej konserwacji, tj. pasteryzacja na sucho – w piekarniku i pasteryzacja na mokro – w garnku z wodą. O każdej z nich dowiecie się więcej dzięki filmom instruktażowym Kuchni Lidla. Być może dotychczas nie spotkaliście się z pierwszym z wymienionych sposobów utrwalania domowych przetworów, dlatego tym bardziej namawiamy do zapoznania się ze wskazówkami, jak powinno się pasteryzować przetwory w piekarniku. Oczywiście, istotne jest także to, gdzie będziecie przechowywać gotowe do spożycia i poddane już pasteryzacji przetwory. Najlepiej zapewnić im chłodne, suche i ciemne miejsce, w którym jednocześnie będzie stosowana odpowiednia wentylacja. Najlepszymi pomieszczeniami będą piwnica albo spiżarnia, spełniające takie właśnie warunki.