Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- słoiki
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY ŚLIWKI
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce przekładamy do pojemnika miksującego i zasypujemy cukrem. Śliwki rozdrabiamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10.
WSKAZÓWKA! Ilość cukru warto dostosować do słodkości śliwek.
KROK 2: PODSMAŻAMY ŚLIWKI
Po rozdrobnieniu śliwek z termorobota zdejmujemy miarkę, aby para mogła spokojnie uchodzić z pojemnika miksującego. Następnie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 35 minut / temperaturę 100°C / obroty 2 i podsmażamy śliwki.
KROK 3: DODAJEMY CZEKOLADĘ I KAKAO
Do pojemnika miksującego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Później wsypujemy kakao i całość podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperaturę 100°C / obroty 2.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie idealnie sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości kakao ok. 74%.
KROK 4: PRZELEWAMY CZEKOŚLIWKĘ DO SŁOIKÓW
Jeszcze ciepłą masę przelewamy do dobrze umytych, wyparzonych i suchych słoików. Bezpośrednio przed zamknięciem dokładnie wycieramy brzegi słoików. Mocno zakręcamy.
KROK 5: PASTERYZUJEMY SŁOIKI
Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 l wody i umieszczamy w robocie nakładkę do gotowania na parze. Następnie układamy na niej słoiki i zamykamy. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 10 minut, wykorzystując program gotowanie na parze / temperaturę 120°C / obroty 1.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
424 dni temu
Miał być jakiś, jakieś przepisy dla cukrzyków 🥴 i gdzie one?
Odpowiedz
423 dni temu
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie takiej potrzeby. Na ten moment na naszej stronie pojawiają się raczej przepisy bez dodatku cukru. Polecamy na przykład te muffiny z truskawkami z przepisu Pawła Małeckiego: https://kuchnialidla.pl/muffiny-z-truskawkami-bez-dodatku-cukru :)