Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- słoiki
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY ŚLIWKI
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce przekładamy do pojemnika miksującego i zasypujemy cukrem. Śliwki rozdrabiamy – wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10.
WSKAZÓWKA! Ilość cukru warto dostosować do słodkości śliwek.
KROK 2: PODSMAŻAMY ŚLIWKI
Po rozdrobnieniu śliwek z termorobota zdejmujemy miarkę, aby para mogła spokojnie uchodzić z pojemnika miksującego. Następnie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 35 minut / temperaturę 100°C / obroty 2 i podsmażamy śliwki.
KROK 3: DODAJEMY CZEKOLADĘ I KAKAO
Do pojemnika miksującego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Później wsypujemy kakao i całość podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperaturę 100°C / obroty 2.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie idealnie sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości kakao ok. 74%.
KROK 4: PRZELEWAMY CZEKOŚLIWKĘ DO SŁOIKÓW
Jeszcze ciepłą masę przelewamy do dobrze umytych, wyparzonych i suchych słoików. Bezpośrednio przed zamknięciem dokładnie wycieramy brzegi słoików. Mocno zakręcamy.
KROK 5: PASTERYZUJEMY SŁOIKI
Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 l wody i umieszczamy w robocie nakładkę do gotowania na parze. Następnie układamy na niej słoiki i zamykamy. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 10 minut, wykorzystując program gotowanie na parze / temperaturę 120°C / obroty 1.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!
Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!
3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
96 dni temu
Miał być jakiś, jakieś przepisy dla cukrzyków 🥴 i gdzie one?
odpowiedz
95 dni temu
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie takiej potrzeby. Na ten moment na naszej stronie pojawiają się raczej przepisy bez dodatku cukru. Polecamy na przykład te muffiny z truskawkami z przepisu Pawła Małeckiego: https://kuchnialidla.pl/muffiny-z-truskawkami-bez-dodatku-cukru :)