
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Borówki przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Limonkę sparzamy, skórkę z limonki cienko obieramy obieraczką, sok wyciskamy. Borówki, sok i skórkę z limonki, cukier waniliowy i cukier żelujący dobrze mieszamy w wysokim garnku, jagody lekko przy tym rozgniatamy.
Masę doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Komentarze (2)
2765 dni temu
Olu, to zależy od owoców i ich soczystości. Masa owocowa na pewno zmniejszy nieco swoją objętość pod wpływem gotowania.
odpowiedz
2766 dni temu
Ile słoiczków i jakiej wielkości potrzeba?
odpowiedz
zobacz wszystkie