Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Borówki przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Limonkę sparzamy, skórkę z limonki cienko obieramy obieraczką, sok wyciskamy. Borówki, sok i skórkę z limonki, cukier waniliowy i cukier żelujący dobrze mieszamy w wysokim garnku, jagody lekko przy tym rozgniatamy.
Masę doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!
Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Babka bananowa
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marmolada z pomarańczy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Sernik limonkowy
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Lemoniada arbuzowa
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Pieczona kaczka z cykorią
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Pascha wielkanocna
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3377 dni temu
Olu, to zależy od owoców i ich soczystości. Masa owocowa na pewno zmniejszy nieco swoją objętość pod wpływem gotowania.
odpowiedz
3377 dni temu
Ile słoiczków i jakiej wielkości potrzeba?
odpowiedz