![Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/057f66ff599d-84cdaa44c7-Birnen Brombeer Konfituere mit Lavendel_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Jeżyny przebieramy, w razie potrzeby myjemy, dobrze osuszamy. Łączymy z gruszkami i odważamy 1 kg owoców. Mieszamy w wysokim garnku z cukrem żelującym i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
Dodajemy lawendę, masę owocową doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Konfiturę przelewamy do wypłukanych gorącą wodą, czystych słoików. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki dekorujemy według uznania suszonymi gałązkami lawendy.
Zobacz podobne
przepisy
Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.
![Marmolada z pomarańczy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1db1f6f62ac4-4fdb25fff2-Orangenmarmelade_960x540.webp)
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!
![Konfitura dyniowo-gruszkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b56610022736-92481d214e-Kuerbis-Birnen-Konfituere_960x540.webp)
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
![Konfitura borówkowa z limonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dabe6b54235-be1a8e6e47-Blaubeer-Limetten-Konfituere_960x540.webp)
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
![Dżem z bananów z białą czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db0e12408633-59ad59cfbc-Bananenfruchtaufstrich_017_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marmolada z pomarańczy
- Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Cukier waniliowy
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Magdalenki na 2 sposoby
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Róże karnawałowe
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Egzotyczne lody ananasowe
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Komentarze (0)