
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
5 pomarańczy sparzamy i wycieramy do sucha. Skórkę cienko obieramy obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski). 2 pomarańcze obieramy tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy. Z błonek wykrawamy miąższ i przekrawamy na pół. Pozostałe owoce wyciskamy i odmierzamy 700 ml zebranego soku.
Sok, skórkę i filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając. Marmoladę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Komentarze (1)
873 dni temu
Hmm
odpowiedz