Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
5 pomarańczy sparzamy i wycieramy do sucha. Skórkę cienko obieramy obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski). 2 pomarańcze obieramy tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy. Z błonek wykrawamy miąższ i przekrawamy na pół. Pozostałe owoce wyciskamy i odmierzamy 700 ml zebranego soku.
Sok, skórkę i filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając. Marmoladę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Imbirowy dżem z winogron
- Skórka pomarańczowa w syropie
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Cukier waniliowy
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Ognisty makaron udon z Cuszimy
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Minicharlotte z pomarańczami
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Sos kurkowy
- Poncz różany z truskawkami
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Irlandzki chleb sodowy
- Zasmażana młoda kapusta
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1408 dni temu
Hmm
odpowiedz