Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
5 pomarańczy sparzamy i wycieramy do sucha. Skórkę cienko obieramy obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski). 2 pomarańcze obieramy tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy. Z błonek wykrawamy miąższ i przekrawamy na pół. Pozostałe owoce wyciskamy i odmierzamy 700 ml zebranego soku.
Sok, skórkę i filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając. Marmoladę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1749 dni temu
Hmm
Odpowiedz