Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Białą czekoladę bardzo drobno siekamy. Banany obieramy, miksujemy, odważamy 1 kg miąższu. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Gotujemy przez 4 minuty, nadal mieszając.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę natychmiast przelewamy do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowujemy w lodówce.
Dżem w zamkniętym słoiku można przechowywać przez co najmniej 6 miesięcy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makówki śląskie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Makowiec japoński
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl

Komentarze (17)
1872 dni temu
Nie miałam cukru żelującego ale dodałam 400g zwykłego cukru i saszetkę konfiturexu 2:1. Do tego sporo soku z cytryny i tabliczka białej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wyszło super a kolor pozostał jasny :)
Odpowiedz
2337 dni temu
Zachęcona nowym przepisem zrobiłam dzisiaj... i.... SORRY - PASKUDZTWO!!! Słodkie, niedobre i po co ta biała czekolada skoro jej w ogóle nie czuć? Ktoś miał "wenę twórczą". W gotowaniu, pomimo dodania soku z 2 cytryn (120 ml) banany i tak zmieniły kolor i wyglądają teraz jak mus jabłkowy. Dzieci to nie przekona.Przepis oceniam na 2kę. Pozdrawiam
Odpowiedz
2196 dni temu
Ja właśnie zrobiłam do naleśników idealny a syn zachwycony :-)
2195 dni temu
Super! :)
3036 dni temu
A można prosić o ilość kalorii? Byłoby bardzo pomocne przy wszystkich daniach i słodkościach. Pozdrawiam
Odpowiedz
3035 dni temu
Caro, dziękujemy za sugestię. Rozważymy ten pomysł przy rozwoju Kuchni Lidla ;)
3036 dni temu
Genialny przepis! Na 100% go wypróbuję - kocham i banany i białą czekoladę i dżem :D Ale mam pytanie: co mamy zrobić z pozostałym miąższem? :) Nie dodajemy go do reszty? Jako, że w przepisie mamy odmierzyć 1kg :)
Odpowiedz
3035 dni temu
Powinniśmy uzyskać 1 kg miąższu po obraniu 1,6 kg bananów :)
3714 dni temu
MartaSamanta, cukier żelujący ma dwa zadania: dosłodzić dżem oraz związać jego strukturę. Tym się kieruj podczas eksperymentowania z przepisem i dopasowywania do własnych upodobań :) I koniecznie daj znać jak wyszło :)
Odpowiedz
3714 dni temu
Co zamiast cukru żelującego, żeby było zdrowiej?
Odpowiedz
3004 dni temu
czysta pektyna do "zwiazania" struktury i stewia albo ksylitol zamiast cukru ;) albo miód, myślę, że idealnie będzie pasować :)
3775 dni temu
Tak, należy się stosować do zaleceń producenta!
Odpowiedz
3775 dni temu
Czy dodając cukier zelujacy, powinnam dodać cukier według wskazówek na opakowaniu?
Odpowiedz
3912 dni temu
Zrobiłem dzisiaj, ale wyszedł troszkę ciemniejszy, może za długo gotowałem banany, no i strasznie słodki :)
Odpowiedz
3990 dni temu
Drogi Gościu, z podanych proporcji wychodzi około 1-2 słoiczki dżemu.
Odpowiedz
3991 dni temu
A ile mniej więcej wychodzi dżemu? :)
Odpowiedz
4075 dni temu
Witam, zmodyfikowałam troszkę ten przepis i dałam połowę soku z cytryny i całą białą czekoladę. Dżem wyszedł bardzo dobry, moje dwa małe szkraby najbardziej lubią go z naleśnikami. Serdecznie polecam, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków konfitur.
Odpowiedz
zobacz wszystkie