Dżem z bananów z białą czekoladą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Białą czekoladę bardzo drobno siekamy. Banany obieramy, miksujemy, odważamy 1 kg miąższu. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Gotujemy przez 4 minuty, nadal mieszając.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę natychmiast przelewamy do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowujemy w lodówce.

Dżem w zamkniętym słoiku można przechowywać przez co najmniej 6 miesięcy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Kachna Kachna
    168 dni temu
    Zachęcona nowym przepisem zrobiłam dzisiaj... i.... SORRY - PASKUDZTWO!!! Słodkie, niedobre i po co ta biała czekolada skoro jej w ogóle nie czuć? Ktoś miał "wenę twórczą". W gotowaniu, pomimo dodania soku z 2 cytryn (120 ml) banany i tak zmieniły kolor i wyglądają teraz jak mus jabłkowy. Dzieci to nie przekona.Przepis oceniam na 2kę. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    27 dni temu
    Ja właśnie zrobiłam do naleśników idealny a syn zachwycony :-)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    26 dni temu
    Super! :)
  • Caro Caro
    867 dni temu
    A można prosić o ilość kalorii? Byłoby bardzo pomocne przy wszystkich daniach i słodkościach. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    867 dni temu
    Caro, dziękujemy za sugestię. Rozważymy ten pomysł przy rozwoju Kuchni Lidla ;)
  • Paulina Paulina
    868 dni temu
    Genialny przepis! Na 100% go wypróbuję - kocham i banany i białą czekoladę i dżem :D Ale mam pytanie: co mamy zrobić z pozostałym miąższem? :) Nie dodajemy go do reszty? Jako, że w przepisie mamy odmierzyć 1kg :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    867 dni temu
    Powinniśmy uzyskać 1 kg miąższu po obraniu 1,6 kg bananów :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1546 dni temu
    MartaSamanta, cukier żelujący ma dwa zadania: dosłodzić dżem oraz związać jego strukturę. Tym się kieruj podczas eksperymentowania z przepisem i dopasowywania do własnych upodobań :) I koniecznie daj znać jak wyszło :)

    odpowiedz

  • MartaSamanta MartaSamanta
    1546 dni temu
    Co zamiast cukru żelującego, żeby było zdrowiej?

    odpowiedz

  • acomitam acomitam
    836 dni temu
    czysta pektyna do "zwiazania" struktury i stewia albo ksylitol zamiast cukru ;) albo miód, myślę, że idealnie będzie pasować :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1607 dni temu
    Tak, należy się stosować do zaleceń producenta!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Czy dodając cukier zelujacy, powinnam dodać cukier według wskazówek na opakowaniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1744 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj, ale wyszedł troszkę ciemniejszy, może za długo gotowałem banany, no i strasznie słodki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1822 dni temu
    Drogi Gościu, z podanych proporcji wychodzi około 1-2 słoiczki dżemu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    A ile mniej więcej wychodzi dżemu? :)

    odpowiedz

  • Ala A. Ala A.
    1906 dni temu
    Witam, zmodyfikowałam troszkę ten przepis i dałam połowę soku z cytryny i całą białą czekoladę. Dżem wyszedł bardzo dobry, moje dwa małe szkraby najbardziej lubią go z naleśnikami. Serdecznie polecam, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków konfitur.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram