Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Białą czekoladę bardzo drobno siekamy. Banany obieramy, miksujemy, odważamy 1 kg miąższu. Mieszamy w wysokim garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Gotujemy przez 4 minuty, nadal mieszając.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę natychmiast przelewamy do słoików przepłukanych gorącą wodą. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Napoczęte słoiki przechowujemy w lodówce.
Dżem w zamkniętym słoiku można przechowywać przez co najmniej 6 miesięcy.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!
Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
1556 dni temu
Nie miałam cukru żelującego ale dodałam 400g zwykłego cukru i saszetkę konfiturexu 2:1. Do tego sporo soku z cytryny i tabliczka białej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wyszło super a kolor pozostał jasny :)
odpowiedz
2020 dni temu
Zachęcona nowym przepisem zrobiłam dzisiaj... i.... SORRY - PASKUDZTWO!!! Słodkie, niedobre i po co ta biała czekolada skoro jej w ogóle nie czuć? Ktoś miał "wenę twórczą". W gotowaniu, pomimo dodania soku z 2 cytryn (120 ml) banany i tak zmieniły kolor i wyglądają teraz jak mus jabłkowy. Dzieci to nie przekona.Przepis oceniam na 2kę. Pozdrawiam
odpowiedz
1879 dni temu
Ja właśnie zrobiłam do naleśników idealny a syn zachwycony :-)
1878 dni temu
Super! :)
2719 dni temu
A można prosić o ilość kalorii? Byłoby bardzo pomocne przy wszystkich daniach i słodkościach. Pozdrawiam
odpowiedz
2719 dni temu
Caro, dziękujemy za sugestię. Rozważymy ten pomysł przy rozwoju Kuchni Lidla ;)
2720 dni temu
Genialny przepis! Na 100% go wypróbuję - kocham i banany i białą czekoladę i dżem :D Ale mam pytanie: co mamy zrobić z pozostałym miąższem? :) Nie dodajemy go do reszty? Jako, że w przepisie mamy odmierzyć 1kg :)
odpowiedz
2719 dni temu
Powinniśmy uzyskać 1 kg miąższu po obraniu 1,6 kg bananów :)
3398 dni temu
MartaSamanta, cukier żelujący ma dwa zadania: dosłodzić dżem oraz związać jego strukturę. Tym się kieruj podczas eksperymentowania z przepisem i dopasowywania do własnych upodobań :) I koniecznie daj znać jak wyszło :)
odpowiedz
3398 dni temu
Co zamiast cukru żelującego, żeby było zdrowiej?
odpowiedz
2688 dni temu
czysta pektyna do "zwiazania" struktury i stewia albo ksylitol zamiast cukru ;) albo miód, myślę, że idealnie będzie pasować :)
3459 dni temu
Tak, należy się stosować do zaleceń producenta!
odpowiedz
3459 dni temu
Czy dodając cukier zelujacy, powinnam dodać cukier według wskazówek na opakowaniu?
odpowiedz
3596 dni temu
Zrobiłem dzisiaj, ale wyszedł troszkę ciemniejszy, może za długo gotowałem banany, no i strasznie słodki :)
odpowiedz
3674 dni temu
Drogi Gościu, z podanych proporcji wychodzi około 1-2 słoiczki dżemu.
odpowiedz
3674 dni temu
A ile mniej więcej wychodzi dżemu? :)
odpowiedz
3758 dni temu
Witam, zmodyfikowałam troszkę ten przepis i dałam połowę soku z cytryny i całą białą czekoladę. Dżem wyszedł bardzo dobry, moje dwa małe szkraby najbardziej lubią go z naleśnikami. Serdecznie polecam, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków konfitur.
odpowiedz
zobacz wszystkie