Konfitura dyniowo-gruszkowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.

Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.

Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    697 dni temu
    ile gotowej konfitury wychodzi z podanych składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    697 dni temu
    Około 1 litra.
  • Gość Gość
    728 dni temu
    Dobry pomysł!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1069 dni temu
    ok, czyli ma być 500 g obranej dyni, a gdzie zniknęło 200 g gruszek? też w obierkach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1068 dni temu
    Drogi Gościu, lepiej mieć zapas składników, niż później mieć ich niedomiar :) Skórki, gniazda nasienne - to wszystko waży :)
  • Michał K. Michał K.
    1129 dni temu
    W liście składników podane jest 750g dyni, w przepisie natomiast jest napisane "odważamy 500g dyni". Chociaż to tylko konfitura, więc i tak będzie smaczna :) Zrobię wkrótce!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1129 dni temu
    Po obraniu zostanie właśnie 500 g😅
  • Ala A. Ala A.
    1512 dni temu
    Konfitura wyszła bardzo ciekawa. My ją jemy na śniadanie z ciepłymi tostami na maśle. Myślę, że pasowałaby również jako dodatek do mięs.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram