
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Kutia
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
3250 dni temu
ile gotowej konfitury wychodzi z podanych składników?
Odpowiedz
3249 dni temu
Około 1 litra.
3281 dni temu
Dobry pomysł!!!
Odpowiedz
3622 dni temu
ok, czyli ma być 500 g obranej dyni, a gdzie zniknęło 200 g gruszek? też w obierkach?
Odpowiedz
3620 dni temu
Drogi Gościu, lepiej mieć zapas składników, niż później mieć ich niedomiar :) Skórki, gniazda nasienne - to wszystko waży :)
3681 dni temu
W liście składników podane jest 750g dyni, w przepisie natomiast jest napisane "odważamy 500g dyni". Chociaż to tylko konfitura, więc i tak będzie smaczna :) Zrobię wkrótce!
Odpowiedz
3681 dni temu
Po obraniu zostanie właśnie 500 g😅
4065 dni temu
Konfitura wyszła bardzo ciekawa. My ją jemy na śniadanie z ciepłymi tostami na maśle. Myślę, że pasowałaby również jako dodatek do mięs.
Odpowiedz