Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!
Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placek cebulowy
- Marmolada z fig i wanilii
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Leczo
- Konfitowana kaczka
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Marynowane pieczarki
- Salsa pomidorowa
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Ryba z frytkami
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Hummus z dodatkami
- Domowe żelki owocowe
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Kapusta włoska faszerowana mięsem
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2874 dni temu
ile gotowej konfitury wychodzi z podanych składników?
odpowiedz
2873 dni temu
Około 1 litra.
2905 dni temu
Dobry pomysł!!!
odpowiedz
3246 dni temu
ok, czyli ma być 500 g obranej dyni, a gdzie zniknęło 200 g gruszek? też w obierkach?
odpowiedz
3244 dni temu
Drogi Gościu, lepiej mieć zapas składników, niż później mieć ich niedomiar :) Skórki, gniazda nasienne - to wszystko waży :)
3305 dni temu
W liście składników podane jest 750g dyni, w przepisie natomiast jest napisane "odważamy 500g dyni". Chociaż to tylko konfitura, więc i tak będzie smaczna :) Zrobię wkrótce!
odpowiedz
3305 dni temu
Po obraniu zostanie właśnie 500 g😅
3689 dni temu
Konfitura wyszła bardzo ciekawa. My ją jemy na śniadanie z ciepłymi tostami na maśle. Myślę, że pasowałaby również jako dodatek do mięs.
odpowiedz