Konfitura dyniowo-gruszkowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.

Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.

Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Dżem z bananów z białą czekoladą

Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Dżem z bananów z białą czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 36 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą

Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 30 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura borówkowa z limonką

Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura borówkowa z limonką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Marmolada z pomarańczy

Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Marmolada z pomarańczy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    3143 dni temu
    ile gotowej konfitury wychodzi z podanych składników?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3143 dni temu
    Około 1 litra.
  • Gość Gość
    3174 dni temu
    Dobry pomysł!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3515 dni temu
    ok, czyli ma być 500 g obranej dyni, a gdzie zniknęło 200 g gruszek? też w obierkach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3514 dni temu
    Drogi Gościu, lepiej mieć zapas składników, niż później mieć ich niedomiar :) Skórki, gniazda nasienne - to wszystko waży :)
  • Michał K. Michał K.
    3575 dni temu
    W liście składników podane jest 750g dyni, w przepisie natomiast jest napisane "odważamy 500g dyni". Chociaż to tylko konfitura, więc i tak będzie smaczna :) Zrobię wkrótce!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3575 dni temu
    Po obraniu zostanie właśnie 500 g😅
  • Ala A. Ala A.
    3958 dni temu
    Konfitura wyszła bardzo ciekawa. My ją jemy na śniadanie z ciepłymi tostami na maśle. Myślę, że pasowałaby również jako dodatek do mięs.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!