Przetwory - Konfitury - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.
Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!
EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.
EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
Konfitura z borówek, którą przygotujesz w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na błyskawiczne konfitury!
Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!
Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
Przepisy na pyszne konfitury owocowe – sprawdź nasze propozycje!
Owoce to podstawa konfitur. Bez ich słodyczy, kolorów i właściwości nie wyobrażamy sobie prawdziwych konfitur. Kuchnia Lidla podpowiada, z jakich owoców można przyrządzić pyszne konfitury. Tylko spójrzcie!
Konfitury – przepisy:
- konfitura z truskawek: zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- konfitura z wiśni: konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- konfitura z pomarańczy: aromatyczna konfitura pomarańczowa
- konfitura z moreli: konfitura morelowo-miodowa
- konfitura z czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- konfitura z borówek:
- konfitura czereśniowa z nasionami chia
- konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- konfitura cytrynowa
- konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- kokosowa konfitura z mango
Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!
Niektórych zaskoczy jednak fakt, że bazą do powstania konfitur mogą być nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet kwiaty czy zioła. I choć z reguły trudno opisać smak konfitury z pigwy, płatków dzikiej róży albo jarzębiny, to rzeczywiście takie przysmaki również istnieją. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przygotujecie kilka nietypowych konfitur. Sprawdźcie pomysły na:
- konfiturę z dyni: konfitura dyniowo-gruszkowa
- konfiturę z rabarbaru: konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- konfiturę z pomidorów i cebuli: konfitura z pomidorów z curry
Czym różni się konfitura od dżemu?
Wbrew pozorom konfitura a dżem to nie to samo. Czym zatem różni się konfitura od dżemu? Warto wiedzieć, że konfitura zawiera więcej owoców czy też składników, które stanowią jej bazę. Ponadto do jej przyrządzenia nie używa się żadnych zagęszczaczy typu żelatyna, jak zdarza się to w przypadku dżemu. Tę funkcję spełnia tutaj jedynie syrop powstały z zagotowania wody z cukrem. I wreszcie konfitura wymaga wielu etapów przygotowań, od gotowania po smażenie, podczas gdy dżem uzyskuje się, gotując rozdrobnione owoce z dodatkiem cukru.