
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiczki z zakrętkami
- głęboką patelnię z grubym dnem
KONFITURA Z CHILI
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na ciemnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
Krok 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i ziele angielskie. Chwilę prażymy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek) i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu. Opcjonalnie: pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem.
Krok 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
KONFITURA Z IMBIREM I LIMONKĄ
Krok 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
Krok 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
Krok 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
KONFITURA Z GORCZYCĄ
Krok 1: KARMELIZUJEMY MIÓD
Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
Krok 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Guacamole z pomidorami
Szukasz przepisu na szybki dip do nachosów? Przygotuj najlepsze guacamole według przepisu Darii!

Zobacz przepisy
na lato
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Zalewajka
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- 3 sposoby na winegret
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa pho z wołowiną
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Bruschetta z pomidorami
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)