Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- głęboki garnek z pokrywką
Krok 1: PARUJEMY MŁODĄ KAPUSTĘ
Kapustę obieramy z zewnętrznych, najtwardszych liści, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli kapusta jest mniej zbita i niewielka, możemy przekroić ją tylko na pół.
Ćwiartki kapusty parujemy w garnku pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, aż warzywo delikatnie zmięknie, a woda odparuje. Czas parowania uzależniony jest od wielkości kapusty. Parowanie powinno trwać ok. 5-10 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Drobno posiekane suszone pomidory łączymy w misce z olejem z zalewy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 3: PRAŻYMY KAPUSTĘ
Do uparowanej kapusty dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy kapustę, przypiekając jej płaskie boki na lekko brązowy kolor.
Kapustę przekładamy na talerz.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY EMULSJĘ MAŚLANĄ
Do tłuszczu pozostałego po prażeniu kapusty dodajemy masło, wodę, sól, pieprz, sok z cytryny i kmin rzymski. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Dodajemy salsę z suszonych pomidorów i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY KAPUSTĘ
Uprażone ćwiartki kapusty doprawiamy przed podaniem solą i pieprzem, polewamy salsą z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.
Zobacz wszystkie
przepisy
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Minipizza z kabanosami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Chlebek cukiniowy
- Pieczone pierogi z kurkami
- Pizza bianca z kurkami
- Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
- Karkówka z szynkowaru
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Pieczeń rzymska
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Żurek z makaronem
- Tort lodowy
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Strudel z jabłkami i makiem
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1602 dni temu
Czy przepis wyjdzie równie dobrze z kapusty kupionej w lipcu ? Chciałbym wypróbować na gościach, ale nie wiem czy kapusta nie będzie już "za stara" ;)
odpowiedz
1602 dni temu
chris, chociaż lipcowej kapusty nie nazywamy już kapustą młodą, wciąż mamy początek sezonu na to warzywo. Oznacza to, że kapusty są łatwo dostępne, świeże i chrupkie. Taka kapusta może potrzebować nieco dłuższego parowania, które opisujemy w pierwszym kroku przepisu, ale powinna sprawdzić się jako baza tej potrawy :) Rekomendujemy, by wybrać jak najmniejszą główkę. Spróbuj i daj znać, jak smakowała!
1630 dni temu
Uwielbiam kapustę. W wykonaniu Pana wygląda obłędnie i obiecuje rewelacyjny smak (moje ulubione składniki i przyprawy). Skład prosty, wykonanie łatwe i szybkie. Koniecznie do wypróbowania. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam PS. Po kapustę przyjadę do Lidla ;)
odpowiedz