Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- głęboki garnek z pokrywką
Krok 1: PARUJEMY MŁODĄ KAPUSTĘ
Kapustę obieramy z zewnętrznych, najtwardszych liści, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli kapusta jest mniej zbita i niewielka, możemy przekroić ją tylko na pół.
Ćwiartki kapusty parujemy w garnku pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, aż warzywo delikatnie zmięknie, a woda odparuje. Czas parowania uzależniony jest od wielkości kapusty. Parowanie powinno trwać ok. 5-10 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Drobno posiekane suszone pomidory łączymy w misce z olejem z zalewy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 3: PRAŻYMY KAPUSTĘ
Do uparowanej kapusty dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy kapustę, przypiekając jej płaskie boki na lekko brązowy kolor.
Kapustę przekładamy na talerz.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY EMULSJĘ MAŚLANĄ
Do tłuszczu pozostałego po prażeniu kapusty dodajemy masło, wodę, sól, pieprz, sok z cytryny i kmin rzymski. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Dodajemy salsę z suszonych pomidorów i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5: PODAJEMY KAPUSTĘ
Uprażone ćwiartki kapusty doprawiamy przed podaniem solą i pieprzem, polewamy salsą z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1624 dni temu
Czy przepis wyjdzie równie dobrze z kapusty kupionej w lipcu ? Chciałbym wypróbować na gościach, ale nie wiem czy kapusta nie będzie już "za stara" ;)
odpowiedz
1624 dni temu
chris, chociaż lipcowej kapusty nie nazywamy już kapustą młodą, wciąż mamy początek sezonu na to warzywo. Oznacza to, że kapusty są łatwo dostępne, świeże i chrupkie. Taka kapusta może potrzebować nieco dłuższego parowania, które opisujemy w pierwszym kroku przepisu, ale powinna sprawdzić się jako baza tej potrawy :) Rekomendujemy, by wybrać jak najmniejszą główkę. Spróbuj i daj znać, jak smakowała!
1652 dni temu
Uwielbiam kapustę. W wykonaniu Pana wygląda obłędnie i obiecuje rewelacyjny smak (moje ulubione składniki i przyprawy). Skład prosty, wykonanie łatwe i szybkie. Koniecznie do wypróbowania. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam PS. Po kapustę przyjadę do Lidla ;)
odpowiedz