zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboki garnek z pokrywką

 Krok 1: PARUJEMY MŁODĄ KAPUSTĘ

Kapustę obieramy z zewnętrznych, najtwardszych liści, a następnie kroimy w ćwiartki. Jeśli kapusta jest mniej zbita i niewielka, możemy przekroić ją tylko na pół.

Ćwiartki kapusty parujemy w garnku pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, aż warzywo delikatnie zmięknie, a woda odparuje. Czas parowania uzależniony jest od wielkości kapusty. Parowanie powinno trwać ok. 5-10 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Drobno posiekane suszone pomidory łączymy w misce z olejem z zalewy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 3: PRAŻYMY KAPUSTĘ

Do uparowanej kapusty dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy kapustę, przypiekając jej płaskie boki na lekko brązowy kolor.

Kapustę przekładamy na talerz.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY EMULSJĘ MAŚLANĄ

Do tłuszczu pozostałego po prażeniu kapusty dodajemy masło, wodę, sól, pieprz, sok z cytryny i kmin rzymski. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą emulsję.

Dodajemy salsę z suszonych pomidorów i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5: PODAJEMY KAPUSTĘ

Uprażone ćwiartki kapusty doprawiamy przed podaniem solą i pieprzem, polewamy salsą z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram