
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy doradę
Doradę dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Odcinamy głowę. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki i obsmażamy na suchej patelni. Doradę faszerujemy cytryną i połową koperku. Doprawiamy solą i pieprzem, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy salsę pomidorową
Pomidory kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku drobno siekamy, całość dodajemy do pomidorów. Doprawiamy 2 łyżkami posiekanej kolendry, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Krok 3: Podsmażamy młodą kapustę
Młodą kapustę kroimy w kostkę 2 x 2 cm i wrzucamy do wrzątku na około 1 minutę. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy odcedzoną kapustę i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz pozostałą ilością posiekanego koperku. Doradę podajemy z salsą pomidorową i podsmażoną kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Komentarze (0)