Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- ręcznik papierowy
- pędzelek
Marynata
Do naczynia wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie talarki, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Do sosu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy wszystkie składniki. Marynatę odstawiamy na bok.
Dorada
Dorady płuczemy pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby. Doradę posypujemy solą i pieprzem z obu stron, a także od środka. Doradę nacinamy na bokach z obu stron za pomocą ostrego noża. Liście kopru włoskiego wkładamy w nacięcia. Dorady faszerujemy od środka zamarynowanymi cebulami. Ryby przekładamy do naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. Resztę marynaty wylewamy na dorady. Naczynie z rybami przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).
Sos dziewiczy
Do naczynia wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu. Do naczynia wrzucamy podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny. Do sosu dodajemy delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski. Wszystkie składniki polewamy oliwą extra virgin. Mieszamy, dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Sos odstawiamy najlepiej na cały dzień do lodówki.
Koper włoski
Odcinamy łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. Koper kroimy w talarki. Wrzucamy je do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. Mieszamy.
Sos kreolski
W moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy. Do moździerza dodajemy odrobinę soli i 1 posiekany pęczek kolendry, składniki rozcieramy. Dodajemy 5-6 łyżek oliwy. Całość mieszamy.
Przed grillowaniem za pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego. Z zamarynowanych ryb zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji. Dorady grillujemy bezpośrednio na rozgrzanej kracie. Dorady smarujemy z obu stron sosem kreolskim. Grillujemy po 8 minut z każdej strony. Na grill kładziemy koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 minut, aż będzie miękki. Plasterki cytryny pozostawione do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.
Małą bagietkę kroimy na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim. Bagietki chwilę grillujemy.
Sos dziewiczy przekładamy do miseczki. Spód talerza lub łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny. Grillowane pajdy kroimy na paski i układamy na talerzu z doradą.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.
Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3362 dni temu
"Kolendrę umyłem i wysuszyłem" - po czym odcina pęczek kolendry wprost z doniczki. Razem z doniczką mył?
odpowiedz
3873 dni temu
Jak nazywa sie ten talerz na którym podaje tą doradę?
odpowiedz
3877 dni temu
Dorada wyszła rewelacyjna,z grilla super ale ominełam tylko sos,świetny przepis kuchni Lidla.
odpowiedz
3881 dni temu
Świetne, mam w planie to zrobić, na samą myśl ślina mi cieknie!:)
odpowiedz
3883 dni temu
Super, że dorada w Lidlu wpromocji, z grilla będzie pyszna :)
odpowiedz
3884 dni temu
Pascal moim bogiem, a kuchnia nałogiem joł
odpowiedz
3884 dni temu
PASCAL JAK ZAWSZE SEKSOWNY :) <3
odpowiedz