Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • ręcznik papierowy
  • pędzelek

Marynata

Do naczynia wrzucamy czosnek, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Do sosu dodajemy pokrojoną cebulę. Mieszamy wszystkie składniki. Marynatę odstawiamy na bok.

Dorada

Dorady płuczemy pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby. Doradę posypujemy solą i pieprzem z obu stron, a także od środka. Doradę nacinamy na bokach z obu stron za pomocą ostrego noża. Liście kopru włoskiego wkładamy w nacięcia. Dorady faszerujemy od środka zamarynowanymi cebulami. Ryby przekładamy do naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. Resztę marynaty wylewamy na dorady. Naczynie z rybami przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).

Sos dziewiczy

Do naczynia wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu. Do naczynia wrzucamy podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny. Do sosu dodajemy delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski. Wszystkie składniki polewamy oliwą extra virgin. Mieszamy, dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Sos odstawiamy najlepiej na cały dzień do lodówki.

Koper włoski

Odcinamy łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. Koper kroimy w talarki. Wrzucamy je do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. Mieszamy.

Sos kreolski

W moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy. Do moździerza dodajemy odrobinę soli i 1 pęczek kolendry, składniki rozcieramy. Dodajemy 5-6 łyżek oliwy. Całość mieszamy.

Przed grillowaniem za pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego. Z zamarynowanych ryb zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji. Dorady grillujemy bezpośrednio na rozgrzanej kracie. Dorady smarujemy z obu stron sosem kreolskim. Grillujemy po 8 minut z każdej strony. Na grill kładziemy koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 minut, aż będzie miękki. Plasterki cytryny pozostawione do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.

Małą bagietkę kroimy na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim. Bagietki chwilę grillujemy.

Sos dziewiczy przekładamy do miseczki. Spód talerza lub łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny. Grillowane pajdy kroimy na paski i układamy na talerzu z doradą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1051 dni temu
    "Kolendrę umyłem i wysuszyłem" - po czym odcina pęczek kolendry wprost z doniczki. Razem z doniczką mył?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1561 dni temu
    Jak nazywa sie ten talerz na którym podaje tą doradę?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1565 dni temu
    Dorada wyszła rewelacyjna,z grilla super ale ominełam tylko sos,świetny przepis kuchni Lidla.

    odpowiedz

  • TurkućPodjadek TurkućPodjadek
    1569 dni temu
    Świetne, mam w planie to zrobić, na samą myśl ślina mi cieknie!:)

    odpowiedz

  • gosia gosia
    1571 dni temu
    Super, że dorada w Lidlu wpromocji, z grilla będzie pyszna :)

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    1572 dni temu
    Pascal moim bogiem, a kuchnia nałogiem joł

    odpowiedz

  • EDYTA EDYTA
    1572 dni temu
    PASCAL JAK ZAWSZE SEKSOWNY :) <3

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram