zobacz film Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.

Seler naciowy

1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Seler naciowy kroimy w ok 5cm kawałki. Kawałki folii aluminiowej skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
Grillujemy około 8 minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z grilla. Odstawiamy.

Marynata

W blenderze miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki, kilkoma talarkami czerwonej cebuli, częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml). Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.

Dorada

Skórę ryb pozbawionych głów nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. Przykrywamy grill pokrywą. Po chwili grillowania (ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę. Ponownie grillujemy. Grillowane dorady przesuwamy na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.

Sos

Kroimy świeże pomidory i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich 1/2 ząbka czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.

Jak podawać

Seler z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu. Zdejmujemy rybę z grilla, układamy obok warzyw i ananasa. Dekorujemy sosem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1758 dni temu
    Genialne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2020 dni temu
    Zrobiłam doradę w marynacie i z sosem ale z własnymi dodatkami. Powiem jedno - najlepsza marynata do ryby jaka kiedykolwiek zrobiłam ! Sos tez świetny! Muszę jeszcze powtórzyć danie ale w całości. No i będę wracać do niego wielokrotnie. Pychotka!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2024 dni temu
    zrobiłem, co prawda na grillu bez pokrywy i drewnianego rusztu, ale i tak wyszło bardzo dobre

    odpowiedz

  • Mati Mati
    2027 dni temu
    z calym szacunkiem do pascala i karola. szczegolnie ubustwiam jedngo z Panow. narazie tego nie zdradze. przepisy sa okej. w sczegolnosci rybka super. Ale jedna uwaga... Te wasze "suche i bezpodstawne stwierdzenia" " nastawiamy piec na 190 i pieczemy 10-15 min" " marynujemy i wstawiamy do lodwki na 10-20 min " Panowie kucharze , jestem kolegą po fachu :) Wiemy ze marynata najlepiej przechodzi w temparaturze pokojowej a nie w lodowce :) wiemy ze przy dobrym piecu piekąc w temp 150 160 palimy potrawy. Wy ciagle podchodzicie pod 200 stopni. a domyslam sie ze piece macie " nowoczesne" drodzy panstwo ..wiec troche dystansu :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2028 dni temu
    domyślam się, że można też danie zrobić w piekarniku? tylko w jakiej temperaturze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2029 dni temu
    Ooo.. jest i filmik, a gdzie pascal? Z tego co słyszałem akcja miała trwać rok. 1 rok = 52tygodnie = 52 przepisy/filmiki. Jak na razie było filmików 43.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2029 dni temu
    "4 ząbki czosnku (1 + 2 + ½) (dopisałam, ale proszę potwierdzić, czy tak jest OK)" - tak, jak już przygotuje to Wam potwierdzę czy było ok :) hehe..

    odpowiedz

  • KFGH KFGH
    2029 dni temu
    Filmik by się przydał.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2030 dni temu
    A gdzie video?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram