Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.
Seler naciowy
1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Seler naciowy kroimy w ok. 5 cm kawałki. Kawałki folii aluminiowej skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
Grillujemy około 8 minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z grilla. Odstawiamy.
Marynata
W blenderze miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki, kilkoma talarkami czerwonej cebuli, częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml). Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.
Dorada
Skórę wyfiletowanych, pozbawionych głów i łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. Przykrywamy grill pokrywą. Po chwili grillowania (ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę. Ponownie grillujemy. Grillowane dorady przesuwamy na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.
Sos
Świeże pomidory kroimy w ćwiartki i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich 1 ząbek czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.
Jak podawać
Seler z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu. Zdejmujemy rybę z grilla, układamy obok warzyw i ananasa. Dekorujemy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak curry z ananasem
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Ananasowe smoothie z awokado
- Terrina z łososia z serem feta
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kurczak z ananasem i sosem barbecue
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Wegańska chałka
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Ciasteczka cytrynowe
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Cooler z sorbetem i melonem
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Ciasto z brzoskwiniami
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Szaszłyki wieprzowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3862 dni temu
Genialne:)
odpowiedz
4124 dni temu
Zrobiłam doradę w marynacie i z sosem ale z własnymi dodatkami. Powiem jedno - najlepsza marynata do ryby jaka kiedykolwiek zrobiłam ! Sos tez świetny! Muszę jeszcze powtórzyć danie ale w całości. No i będę wracać do niego wielokrotnie. Pychotka!
odpowiedz
4128 dni temu
zrobiłem, co prawda na grillu bez pokrywy i drewnianego rusztu, ale i tak wyszło bardzo dobre
odpowiedz
4131 dni temu
z calym szacunkiem do pascala i karola. szczegolnie ubustwiam jedngo z Panow. narazie tego nie zdradze. przepisy sa okej. w sczegolnosci rybka super. Ale jedna uwaga... Te wasze "suche i bezpodstawne stwierdzenia" " nastawiamy piec na 190 i pieczemy 10-15 min" " marynujemy i wstawiamy do lodwki na 10-20 min " Panowie kucharze , jestem kolegą po fachu :) Wiemy ze marynata najlepiej przechodzi w temparaturze pokojowej a nie w lodowce :) wiemy ze przy dobrym piecu piekąc w temp 150 160 palimy potrawy. Wy ciagle podchodzicie pod 200 stopni. a domyslam sie ze piece macie " nowoczesne" drodzy panstwo ..wiec troche dystansu :))
odpowiedz
4132 dni temu
domyślam się, że można też danie zrobić w piekarniku? tylko w jakiej temperaturze?
odpowiedz
4133 dni temu
Ooo.. jest i filmik, a gdzie pascal? Z tego co słyszałem akcja miała trwać rok. 1 rok = 52tygodnie = 52 przepisy/filmiki. Jak na razie było filmików 43.
odpowiedz
4133 dni temu
"4 ząbki czosnku (1 + 2 + ½) (dopisałam, ale proszę potwierdzić, czy tak jest OK)" - tak, jak już przygotuje to Wam potwierdzę czy było ok :) hehe..
odpowiedz
4134 dni temu
Filmik by się przydał.
odpowiedz
4134 dni temu
A gdzie video?
odpowiedz