Ananas to owoc rośliny zwanej ananasem jadalnym. Jest duży i soczysty, wyrasta na krótkiej łodydze z rozety kolczastych liści. Angielska nazwa „pineapple” pochodzi od słów oznaczających „jabłko” i „sosnę”, gdyż owoc ten przypomina wyrośniętą szyszkę, czyli „jabłko sosny”. Słodki i soczysty miąższ ananasa pokryty jest twardymi, niejadalnymi łuskami, których należy się pozbyć przed spożyciem. Owoc ananasa osiąga średnią wagę 1-2 kg, jednak większą część stanowi korona złożona z zielonych, ostro zakończonych liści, pancerz chroniący miąższ oraz twarde łyko znajdujące się wewnątrz owocu.
Jakie ma właściwości?
Ananas często polecany jest w dietach odchudzających. Stanowi źródło bromeliny – enzymu wspomagającego trawienie poprzez rozkład białka. Poza tym badania wykazały, iż bromelina łagodzi stany zapalne i obniża krzepliwość krwi. W ananasie znajduje się również sporo błonnika, który wspomaga trawienie i powoduje uczucie sytości. Odnajdziemy w nim także witaminę C i mangan, który jest składnikiem enzymu chroniącego organizm przed wolnymi rodnikami.
Jak wybierać?
Wybierając ananasa w sklepie, należy sięgać po okazy bez uszkodzeń. Skórka ananasa nie powinna być zbyt miękka ani pomarszczona, a liście na szczycie korony powinny dać się dość łatwo wyjąć. Zapach ananasa powinien być lekki i przyjemny. Intensywny aromat, przypominający sfermentowane owoce oznacza, że ananas jest przejrzały. Należy szczególnie unikać owoców, na których widoczna jest pleśń.
Jak przygotować?
Ananas jest owocem spożywanym najczęściej na surowo, choć można wykorzystać go również do przygotowania przetworów takich, jak: dżemy, kompoty i soki. Coraz bardziej popularne staje się grillowanie bądź zapiekanie ananasa, a także ananas w formie suszonej lub kandyzowanej. Owoc ten stanowi świetny dodatek do deserów oraz napojów. Dobrze komponuje się także z daniami wytrawnymi.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 50 kcal
• Białko – 0,54 g
• Węglowodany – 13,2 g
• Tłuszcz – 0,12 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA