Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
- papier pergaminowy
Czosnek pieczony na grillu
2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając.
Grillowana kapusta
Kapustę pokrojoną w dużą kostkę (2 x 2 cm) wrzucamy do miski. Kapustę obtaczamy w oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Do kapusty wrzucamy kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki. Składniki posypujemy odrobiną soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. Całość delikatnie mieszamy. Kapustę z dodatkami wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill. Kapustę z ziołami grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu.
Marynata
Ajwar przekładamy do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki. Całość mieszamy. Marynatę odstawiamy na bok.
Łosoś
2 filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok. 2 cm każdy. Pokrojone kawałki ryby marynujemy z każdej strony. Łososia pozostawiamy w marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut). Pod koniec marynowania do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Kawałki zamarynowanej ryby nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 minut w wodzie). Każdy kawałek jeszcze raz polewamy marynatą. Na grill kładziemy kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia. Rybę grillujemy metodą bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 minut z obu stron. Uwaga: Ruszt powinien być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego. Szaszłyki można grillować bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek.
Sos czosnkowy
2 grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę. Czosnek posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Całość siekamy, wrzucamy do miseczki. Do czosnku dodajemy kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki. Całość mieszamy. Sos odstawiamy na 10 minut. Doprawiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Do grillowanej kapusty dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. Mieszamy. Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki. Szaszłyki polewamy sosem czosnkowym.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1935 dni temu
Pieczenie czosnku w całości, nie pozwala na wytworzenie się allicyny. W wysokiej temperaturze "ginie" allinaza, która jest niezbędna do procesu powstawania tego najcenniejszego składnika czosnku (allina nie ma się z czym połączyć) Lepszym rozwiązaniem jest wstępne posiekanie czosnku i danie mu czasu na ten proces (wytworzenia się allicyna), a dopiero później pieczenie go w folii aluminiowej (allicyna jest odporna na temperaturę). Pozdrawiam! Adam
odpowiedz
3491 dni temu
Wczoraj robiłam. Pychota :-) Pierwszy raz jadłam łososia. Zrobiłam młoda kapustę i nie myślałam,że tak szybko będzie gotowa.Rewelacja :-)
odpowiedz
3865 dni temu
Marto, Ajwar obecnie dostępny jest w ofercie Lidla :)
odpowiedz
3867 dni temu
Gdzie można kupić ajwar?
odpowiedz
3867 dni temu
Są przepyszne,przepis super ,własnie je przygotowałam.
odpowiedz
3873 dni temu
SUPER DANIE
odpowiedz