zobacz film Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków
  • papier pergaminowy

Czosnek pieczony na grillu

2 główki czosnku w łupinie zawijamy (każdy w osobny kawałek folii aluminiowej) i grillujemy przez 15 minut bezpośrednio na węglach drzewnych, często obracając.

Grillowana kapusta

Kapustę wrzucamy do miski. Kapustę obtaczamy w oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Do kapusty wrzucamy kilka gałązek kolendry w całości, 1 łyżkę miodu oraz startą skórkę z 1 limonki. Składniki posypujemy odrobiną soli, odrobiną mielonego białego pieprzu, dodajemy kawałki pokrojonego masła. Całość delikatnie mieszamy. Kapustę z dodatkami wrzucamy do kieszonki z folii aluminiowej, szczelnie zamykamy krawędzie kieszonki z każdej strony, kładziemy ją na rozpalony grill. Kapustę z ziołami grillujemy przez 15 minut, najlepiej na przykrytym grillu.

Marynata

Ajwar przekładamy do naczynia, dodajemy oliwę, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, sok z 2 limonek i startą skórkę z 1 limonki. Całość mieszamy. Marynatę odstawiamy na bok.

Łosoś

2 filety z łososia pozbawione skóry kroimy wzdłuż na 3-4 części (paski), o szerokości ok. 2 cm każdy. Pokrojone kawałki ryby marynujemy z każdej strony. Łososia pozostawiamy w marynacie minimum 10 minut (najlepiej na 20-30 minut). Pod koniec marynowania do marynaty z łososiem dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Kawałki zamarynowanej ryby nadziewamy wzdłuż na 2 cienkie patyczki (patyczki można wcześniej namoczyć ok. 20 minut w wodzie). Każdy kawałek jeszcze raz polewamy marynatą. Na grill kładziemy kawałek pergaminu, skrapiamy go odrobiną oliwy i kładziemy na niego kawałki łososia. Rybę grillujemy metodą bezpośrednią, intensywnie, nad żarem, pod przykryciem, maks. 10 minut z obu stron. Uwaga: Ruszt powinien być ustawiony wyżej nad żarem, aby zapobiec spaleniu się papieru pergaminowego. Szaszłyki można grillować bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym niewielką ilością oliwy z oliwek.

Sos czosnkowy

2 grillowane czosnki w łupinie kroimy na pół i wyciskamy z nich miąższ na deskę. Czosnek posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Całość siekamy, wrzucamy do miseczki. Do czosnku dodajemy kwaśną śmietanę, niewielką ilość miodu i odrobinę soku z limonki. Całość mieszamy. Sos odstawiamy na 10 minut. Doprawiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Do grillowanej kapusty dodajemy pokrojony w małe kawałki szczypiorek, pieprz i sól. Mieszamy. Kapustę z dodatkami wykładamy na talerz, na kapustę nakładamy szaszłyki. Szaszłyki polewamy sosem czosnkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Aga Aga
    1134 dni temu
    Wczoraj robiłam. Pychota :-) Pierwszy raz jadłam łososia. Zrobiłam młoda kapustę i nie myślałam,że tak szybko będzie gotowa.Rewelacja :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1508 dni temu
    Marto, Ajwar obecnie dostępny jest w ofercie Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość marta Gość marta
    1510 dni temu
    Gdzie można kupić ajwar?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1510 dni temu
    Są przepyszne,przepis super ,własnie je przygotowałam.

    odpowiedz

  • Pan Lidl Polska 345 Pan Lidl Polska 345
    1516 dni temu
    SUPER DANIE

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram