![Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c72ce8a04301-51682d9278-Dorada.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z masłem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dorady myjemy, osuszamy i każdą nacinamy w poprzek kilka razy. Nacięcia faszerujemy niewielką ilością pasty pomidorowej. Ryby doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do wnętrza każdej ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku. Układamy obok siebie na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Obrywamy listki z pozostałych gałązek tymianku.
3-4 łyżki pasty pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy odcedzony i osączony ryż. Podajemy z doradą, roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.
Wskazówka: Doradę możemy również przygotować na grillu.
Zobacz podobne
przepisy
Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.
![Bazyliowy pstrąg z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a1f0850ac49-a56352e386-Bazyliowy pstrąg.webp)
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.
![Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9ce918c546e-d31500610c-Dorada_z_grilla_Okrasa_kw_22_12522_S112071_960x540.webp)
Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.
![Dorada z grilla z sosem cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bd97e7739c76-9d51d4f79b-dorada_z_grilla_960x540_2015.webp)
Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.
![Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d64e4c29f90a-c1e9ab89df-grillowany_pstrag_lososiowy_960x540_2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Zielona przystawka
- Zupa piwna z bekonem
- Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Tosty z piwnymi pieczarkami
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Zupa szpinakowa z fetą
- Lekka pianka pomarańczowa
- Łupacz z salsą pomidorową
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Zupa krem z kukurydzy
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Pasta z wędzonej makreli
- Kanapka z suszonymi owocami
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Zielona zupa z bekonem
- Makaron z serem burrata
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Lizaki w kształcie reniferków
- Wegańskie faworki
- Grochówka rybna
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Warzywna terrina
- Lody figowe
- Tagliatelle z kurczakiem
Komentarze (0)