 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z masłem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Dorady myjemy, osuszamy i każdą nacinamy w poprzek kilka razy. Nacięcia faszerujemy niewielką ilością pasty pomidorowej. Ryby doprawiamy wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do wnętrza każdej ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku. Układamy obok siebie na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Obrywamy listki z pozostałych gałązek tymianku.
3-4 łyżki pasty pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy odcedzony i osączony ryż. Podajemy z doradą, roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.
Wskazówka: Doradę możemy również przygotować na grillu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Burek ze szpinakiem
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (0)