Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • patelnię
  • ręcznik papierowy
  • talerze

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KIEŁBASĘ

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i usmaż na niej kiełbasę. Jeśli używasz białej kiełbasy parzonej, najpierw delikatnie ściągnij z niej osłonkę. Smaż kiełbasę z każdej strony, tak aby była równomiernie przypieczona. Po usmażeniu ściągnij ją z patelni na talerz.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę obierz z łupiny i drobno ją posiekaj, a potem podsmaż na tej samej patelni (dodaj drugą łyżkę oliwy). Gdy cebula się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy oraz curry i paprykę w proszku. Wymieszaj. Po chwili smażenia dodaj także sok jabłkowy i ponownie wszystko wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś sos przez 3-4 minuty, aby lekko się zredukował. Pod koniec gotowania dodaj ketchup i ponownie zamieszaj. Całość gotuj przez kilka minut na najmniejszym ogniu.

KROK 3: KROIMY KIEŁBASĘ

Pokrój kiełbasę na kawałki i ułóż ją na talerzach.

KROK 4: DODAJEMY SOS I SERWUJEMY KIEŁBASĘ

Tak przygotowaną kiełbasę polej przygotowanym sosem i posyp z wierzchu odrobiną curry. Currywurst podawaj ze świeżym pieczywem lub frytkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Currywurst – niemiecki przysmak z kiełbasy

Currywurst to popularna niemiecka przekąska, która zyskała uznanie nie tylko w kraju nad Renem, ale również poza jego granicami. Ta wyjątkowa potrawa składa się głównie z kiełbasy, zazwyczaj wieprzowej lub wołowej, smażonej, grillowanej lub gotowanej, którą podaje się z sosem pomidorowym z nutką curry. Przepis na sos do currywurst występuje najczęściej w odmianie fastfoodowej z dodatkiem ketchupu, koncentratu pomidorowego i curry, chociaż oryginalny przepis na sos do currywurst zawierał nieco inne składniki. Skąd w ogóle wzięło się to danie i jaka jest jego historia?  

Kiełbasa z dodatkami zwana Currywurst to danie, które jest serwowane w wielu częściach Niemiec, począwszy od Berlina, gdzie zostało wymyślone, aż po Bawarię, gdzie bez reszty zdobyło serca miłośników kulinariów. Sama historia currywursta sięga roku 1949, kiedy to Herta Heuwer (właścicielka jednej z berlińskich knajp), po raz pierwszy przygotowała tę potrawę.

Inspiracją do stworzenia curry wursta były produkty, które dostarczyli jej żołnierze. Oryginalne składniki na sos do tego przysmaku, który nazwała "Chillup" zawierał sos Worcestershire, ketchup wymieszany z koncentratem pomidorowym oraz curry.

Potrawa ta szybko stała się niezwykle popularna, a lokal Herty przy Kaiser-Friedrich-Straße 59 z trudem mieścił wszystkich chętnych na ten przysmak. Sprzedawano tam ponad dziesięć tysięcy porcji tygodniowo, przez co Herta musiała szybko zatrudnić kolejnych kucharzy i kelnerów. Wraz z biegiem czasu currywurst zdobył status kultowej przekąski, a receptura na to danie szybko rozprzestrzeniła się na cały świat, skutkując wieloma smacznymi wariantami tego dania.

Kiełbasa w curry – jak ją zrobić?

Jak zrobić najlepsze currywurst? Aby przygotować smaczne kiełbaski currywurst, warto zacząć całą procedurę od starannego wybrania świeżych składników. Najlepiej sprawdzą się tu białe lub zwykłe kiełbaski wieprzowe lub wołowe o średniej grubości i tłustości. Ważne jest także odpowiednie przygotowanie kiełbasek – jeśli używasz kiełbasek surowych, smaż je nieco dłużej lub podgotuj przed usmażeniem. Jeśli korzystasz z kiełbas parzonych, należy pamiętać o ściągnięciu osłonki przed obróbką cieplną, dzięki czemu unikniesz pękania kiełbasek w trakcie smażenia.

Sos do currywurst stanowi kluczowy element tego dania, dlatego warto chwilę się nad nim pochylić. Nasza wersja została wzbogacona o sok jabłkowy, który nadaje mu wyjątkowy słodko-kwaśny smak, ale równie dobrze sos do curry wurst można urozmaicić, dodając inne pasujące produkty. Oprócz klasycznych składników, takich jak ketchup, curry w proszku i sos Worcestershire, warto dodać do sosu np. sok pomarańczowy, który doda delikatnego słodkiego smaku lub odrobinę rumu. Możesz także eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak cebula, czosnek, kiszone ogórki czy suszone zioła, aby stworzyć własną unikatową wersję przepisu na curry wurst.

Aby ulepszyć smak i teksturę currywursta, warto zwrócić uwagę na sposób podania dania — ta potrawa została wymyślona jako alternatywa dla amerykańskich hot dogów. Miała być szybka i smaczna, dlatego najlepiej podawać ją w towarzystwie frytek, świeżego pieczywa lub tostów z dodatkiem sałatki z pikli. Nie bój się eksperymentów i nadaj swojej kiełbasie w curry unikatowy smak, dodając do niej swoje ulubione produkty.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!