Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwny kociołek z pokrywką
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK
Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i boków kociołka oraz do przykrycia dania przed zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich liczba może się zmienić w zależności od średnicy i objętości kociołka).
Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.
Krok 2: UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI
Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.
Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.
Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty. Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią składniki.
Krok 3: DUSIMY PIECZONKI
Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.
Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by kontrolować stopień wypieczenia składników i sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy pieczonki naparem laurowym lub wodą.
Krok 4: PODAJEMY PIECZONKI
Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.
Zobacz podobne
przepisy
Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
152 dni temu
Co wy tu zupę gotujecie???, może jeszcze dodać buraków, marchewki i kurczaka bo i o takich pomysłach słyszałem. Pieczonki, a dokładnie prażonki (przynajmniej w moich okolocach, a jestem z Zawiercia) pochodzą z kielecczyzny i wymyślili je biedni ludzie, później gdy czasy się poprawiły wzbogacono je o kiełbasę, boczek i przyprawy. A teraz są spożywane i propagowane jako zdrowa żywność dla bogatych :))). Składniki: - ziemniaki; - cebula; - kiełbasa zwykła(np. śląska); - boczek; - sól i pieprz; - smalec; - opcjonalnie liść z kapusty. Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w śrenie plasterki, ziemniaki najfajniej prosto do garnka. Kiełbasę i boczek również kroimy w plastry. Smarujemy garnek smalcem, na dno dajemy całe malutkie ziemniaczki lub wyściełamy grubszym boczkiem. Resztę garka wypełniamy warstwami cebuli, kiełbasy, ziemniaków (solimy i pieprzymy). Boczek możemy dodać jako kolejną warstwę lub razem z kiełbasą(nie ma przymusu żeby dalej go dodawać). Dobrze gdy ostatnią warstwą są ziemniaki. Tu ostatni raz przyprawiamy solą i pieprzem i dajemy dwa plasterki smalcu z kostki. Na wierzch możemu dać liść lub liście kapusty Prażymy w zależności czy garnek jest aluminiowy czy żeliwn od 45 do 75minut. Palimy niezbyt mocnym ogniem grubszymi szczapami bardziej powstałym żarem. Do żaru możemy wrzucić całe ziemniaki lub pozostałe. Po 45min sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jako dodatków urzywamy solonych i pieprzonych pomidorków z cebulką oraz ogóreczki kiszone lub korniszony konserwowe . Fajnie się praży przy wódeczce i gitarze :))). Pozdrowienia.
odpowiedz
246 dni temu
Pieczone, to ziemniaki Cabańskie! Z Chrzanowa.. I żadne śląskie to danie, a tradycyjne chrzanowskie. Od Cabanów. Proszę poprawić opis
odpowiedz
1287 dni temu
Witam, danie to od 2011 roku decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych miasta Chrzanów województwo Małopolskie. https://www.powiat-chrzanowski.pl/powiat/ziemniaki-po-cabansku.html Państwa tytuł dania brzmi jak: Rolada, kluski, modra kapusta regionalne danie z Wielkopolski. Serdecznie pozdrawiam
odpowiedz
1330 dni temu
U mnie wygląda to tak i nazywamy to DUSZAKI! Warzywa pokrojone w plastry : ziemniaki - stanowią 3/4 zawartości naczynia, marchew i burak bardzo cieniutko, cebula i liście białej kapusty. Boczek i kiełbasa pokrojona w kostkę. Obowiązkowo pieprz i sól do smaku. Układamy warstwami i pieczemy na wile sposobów, np. nad ogniskiem w żeliwnym kociołku, w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kuchence w szybkowarze. Pozdrawiam i życzę na zdrowie
odpowiedz
1329 dni temu
Również serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za podzielenie się swoją wersją przepisu! Zgadza się, nazwa "duszaki" również funkcjonuje w kulinarnej nomenklaturze i określa to samo regionalne danie. A do tego brzmi wyjątkowo ciekawie :)
1346 dni temu
A ja pierwsze słyszę o kapuście kiszonej i białej w środku :o Owszem, białą wykłada się garnek i przykrywa na górze, żeby to się dobrze udusiło i tak nie przypaliło, ale, że w środku? Zawiercie o tym nie słyszało (plus w Zawierciu to prażonki) ;)
odpowiedz
1346 dni temu
To tylko dowód na to, jak żywa jest kuchnia regionalna i jak wiele kulinarnych głosów się w niej mieści! Nas to bardzo cieszy: lubimy, gdy w gotowaniu jest przestrzeń na ekspresję, na przykład taką, jak dodawanie kiszonej kapusty do pieczonek :) Zachęcamy do wypróbowania przepisu Karola i sprawdzenia, jak to tradycyjne danie smakuje z jej dodatkiem.
1346 dni temu
Pierwsze słyszę żeby dolewać wody. Zazwyczaj składniki puszczają dość własnych soków. Można eksperymentować z wersją warzywną ale to nie to samo.
odpowiedz