zobacz film Śląskie pieczonki z kociołka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwny kociołek z pokrywką

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK

Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i boków kociołka oraz do przykrycia dania przed zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich liczba może się zmienić w zależności od średnicy i objętości kociołka).

Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.

Krok 2: UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI

Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.

Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty. Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią składniki.

Krok 3: DUSIMY PIECZONKI

Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.

Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by kontrolować stopień wypieczenia składników i sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy pieczonki naparem laurowym lub wodą.

Krok 4: PODAJEMY PIECZONKI

Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Ken Ken
    152 dni temu
    Co wy tu zupę gotujecie???, może jeszcze dodać buraków, marchewki i kurczaka bo i o takich pomysłach słyszałem. Pieczonki, a dokładnie prażonki (przynajmniej w moich okolocach, a jestem z Zawiercia) pochodzą z kielecczyzny i wymyślili je biedni ludzie, później gdy czasy się poprawiły wzbogacono je o kiełbasę, boczek i przyprawy. A teraz są spożywane i propagowane jako zdrowa żywność dla bogatych :))). Składniki: - ziemniaki; - cebula; - kiełbasa zwykła(np. śląska); - boczek; - sól i pieprz; - smalec; - opcjonalnie liść z kapusty. Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w śrenie plasterki, ziemniaki najfajniej prosto do garnka. Kiełbasę i boczek również kroimy w plastry. Smarujemy garnek smalcem, na dno dajemy całe malutkie ziemniaczki lub wyściełamy grubszym boczkiem. Resztę garka wypełniamy warstwami cebuli, kiełbasy, ziemniaków (solimy i pieprzymy). Boczek możemy dodać jako kolejną warstwę lub razem z kiełbasą(nie ma przymusu żeby dalej go dodawać). Dobrze gdy ostatnią warstwą są ziemniaki. Tu ostatni raz przyprawiamy solą i pieprzem i dajemy dwa plasterki smalcu z kostki. Na wierzch możemu dać liść lub liście kapusty Prażymy w zależności czy garnek jest aluminiowy czy żeliwn od 45 do 75minut. Palimy niezbyt mocnym ogniem grubszymi szczapami bardziej powstałym żarem. Do żaru możemy wrzucić całe ziemniaki lub pozostałe. Po 45min sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jako dodatków urzywamy solonych i pieprzonych pomidorków z cebulką oraz ogóreczki kiszone lub korniszony konserwowe . Fajnie się praży przy wódeczce i gitarze :))). Pozdrowienia.

    odpowiedz

  • Gościnia Gościnia
    246 dni temu
    Pieczone, to ziemniaki Cabańskie! Z Chrzanowa.. I żadne śląskie to danie, a tradycyjne chrzanowskie. Od Cabanów. Proszę poprawić opis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1287 dni temu
    Witam, danie to od 2011 roku decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych miasta Chrzanów województwo Małopolskie. https://www.powiat-chrzanowski.pl/powiat/ziemniaki-po-cabansku.html Państwa tytuł dania brzmi jak: Rolada, kluski, modra kapusta regionalne danie z Wielkopolski. Serdecznie pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1330 dni temu
    U mnie wygląda to tak i nazywamy to DUSZAKI! Warzywa pokrojone w plastry : ziemniaki - stanowią 3/4 zawartości naczynia, marchew i burak bardzo cieniutko, cebula i liście białej kapusty. Boczek i kiełbasa pokrojona w kostkę. Obowiązkowo pieprz i sól do smaku. Układamy warstwami i pieczemy na wile sposobów, np. nad ogniskiem w żeliwnym kociołku, w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kuchence w szybkowarze. Pozdrawiam i życzę na zdrowie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Również serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy za podzielenie się swoją wersją przepisu! Zgadza się, nazwa "duszaki" również funkcjonuje w kulinarnej nomenklaturze i określa to samo regionalne danie. A do tego brzmi wyjątkowo ciekawie :)
  • Gość Gość
    1346 dni temu
    A ja pierwsze słyszę o kapuście kiszonej i białej w środku :o Owszem, białą wykłada się garnek i przykrywa na górze, żeby to się dobrze udusiło i tak nie przypaliło, ale, że w środku? Zawiercie o tym nie słyszało (plus w Zawierciu to prażonki) ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1346 dni temu
    To tylko dowód na to, jak żywa jest kuchnia regionalna i jak wiele kulinarnych głosów się w niej mieści! Nas to bardzo cieszy: lubimy, gdy w gotowaniu jest przestrzeń na ekspresję, na przykład taką, jak dodawanie kiszonej kapusty do pieczonek :) Zachęcamy do wypróbowania przepisu Karola i sprawdzenia, jak to tradycyjne danie smakuje z jej dodatkiem.
  • Gość Gość
    1346 dni temu
    Pierwsze słyszę żeby dolewać wody. Zazwyczaj składniki puszczają dość własnych soków. Można eksperymentować z wersją warzywną ale to nie to samo.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!