Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki smażymy krótko na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy pietruszkę pokrojoną w kostkę i blanszujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy wywarem.
Dodajemy ziemniaki pokrojone na większe kawałki. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Gotujemy do miękkości warzyw (ziemniaków i pietruszki) – ok. 20 minut. Gdy ziemniaki się ugotują, wyjmujemy je z wywaru i przekładamy do miseczek, w których będziemy podawać żurek.
Krok 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Do bazy żurku dodajemy zakwas. Doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy napój owsiany, mieszamy i zdejmujemy żurek z ognia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY ŻUREK
Cebulę pokrojoną w piórka mocno smażymy na oleju rozgrzanym na patelni – powinna nabrać rumianego koloru. Przesmażoną cebulę przekładamy do miseczek z ziemniakami.
Na tej samej patelni smażymy jajka. Jajka sadzone układamy w miseczkach na ziemniakach i cebuli. Do miseczek rozlewamy żurek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)