Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki smażymy krótko na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy pietruszkę pokrojoną w kostkę i blanszujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy wywarem.
Dodajemy ziemniaki pokrojone na większe kawałki. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Gotujemy do miękkości warzyw (ziemniaków i pietruszki) – ok. 20 minut. Gdy ziemniaki się ugotują, wyjmujemy je z wywaru i przekładamy do miseczek, w których będziemy podawać żurek.
Krok 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Do bazy żurku dodajemy zakwas. Doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy napój owsiany, mieszamy i zdejmujemy żurek z ognia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY ŻUREK
Cebulę pokrojoną w piórka mocno smażymy na oleju rozgrzanym na patelni – powinna nabrać rumianego koloru. Przesmażoną cebulę przekładamy do miseczek z ziemniakami.
Na tej samej patelni smażymy jajka. Jajka sadzone układamy w miseczkach na ziemniakach i cebuli. Do miseczek rozlewamy żurek.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Żurek z makaronem
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Wegański twarożek z ziołami
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Wegański pasztet z pieczarek
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Zupa fasolowa
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Owsiankowe latte z granolą
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Zupa parmezan pasta
- Twarożek tofu z warzywami
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Hot dogi z frankfurterkami
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)