Jarski żurek łemkowski

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o grubych oczkach
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU

Czosnek pokrojony w plasterki smażymy krótko na oleju rozgrzanym w garnku. Dodajemy pietruszkę pokrojoną w kostkę i blanszujemy chwilę, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy wywarem.

Dodajemy ziemniaki pokrojone na większe kawałki. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Gotujemy do miękkości warzyw (ziemniaków i pietruszki) – ok. 20 minut. Gdy ziemniaki się ugotują, wyjmujemy je z wywaru i przekładamy do miseczek, w których będziemy podawać żurek.

Krok 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK

Do bazy żurku dodajemy zakwas. Doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy napój owsiany, mieszamy i zdejmujemy żurek z ognia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY ŻUREK

Cebulę pokrojoną w piórka mocno smażymy na oleju rozgrzanym na patelni – powinna nabrać rumianego koloru. Przesmażoną cebulę przekładamy do miseczek z ziemniakami.

Na tej samej patelni smażymy jajka. Jajka sadzone układamy w miseczkach na ziemniakach i cebuli. Do miseczek rozlewamy żurek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!