zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • szeroki słój o pojemności 2 l
  • lnianą ściereczkę
  • sznurek

KROK 1: Łączymy mąkę z wodą

Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.

KROK 2: Przyprawiamy zakwas

Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba.

KROK 3: Odstawiamy zakwas

Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    234 dni temu
    a jaka ilość mąki powinna być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    234 dni temu
    Potrzebujesz 200 g mąki-ilość wyrażoną w gramach podaliśmy na liście składników, która znajduje się po lewej stronie.
  • Ewelina Ewelina
    303 dni temu
    Mieszkam za granca i ciezko tu o prawdzie razowy chleb. Czy zakwas uda sie bez pietki chleba razowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    303 dni temu
    Ewelino, skórka chleba dodana do zakwasu dodatkowo pobudza fermentację, ale podstawowe składniki to w tym wypadku mąka i woda. Bez skórki zakwas również się uda.
  • Gość Gość
    275 dni temu
    Nigdy nie dodaję razowego chleba a żurek zawsze wychodzi pyszny.
  • Gość Gość
    600 dni temu
    Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    598 dni temu
    W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
  • Gość Gość
    593 dni temu
    Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    591 dni temu
    Zawsze możesz użyć większego słoja :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram