zobacz film

Przygotuj
- szeroki słój o pojemności 2 l
- lnianą ściereczkę
- sznurek
KROK 1: Łączymy mąkę z wodą
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: Przyprawiamy zakwas
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba.
KROK 3: Odstawiamy zakwas
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Zobacz podobne
przepisy
Daria Ładocha
Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!

Karol Okrasa
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Daria Ładocha
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Rodzina Czajków
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Komentarze (4)
243 dni temu
Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))
odpowiedz
242 dni temu
W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
237 dni temu
Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
235 dni temu
Zawsze możesz użyć większego słoja :)
zobacz wszystkie