Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szeroki słój o pojemności 2 l
- lnianą ściereczkę
- sznurek
KROK 1: Łączymy mąkę z wodą
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: Przyprawiamy zakwas
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.
KROK 3: Odstawiamy zakwas
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
697 dni temu
czy ktoś może tutaj zna odpowiedź ? ciągle mnie zastanawia po co dodaje się liście laurowe i ziele angielskie do bazy na żurek? podejrzewam, że to wpływa na smak tego zakwasu? więc dodałabym jeszcze sól i ziarenka pieprzu, żeby nie zapomnieć przy doprawianiu zupy.... No ale czemu aż 3 liście laurowe i 5 ziarenek ziela na 1 litr zakwasu?, czemu aż tyle? Moja teściowa robi zakwas tylko z samej mąki i wody ale jej zalewajka jest taka bleee. Moim zdaniem z dodatkiem czosnku ładnie pachnie ten zakwas. No dobra, ale czemu dodaje się te liście laurowe i ziele angielskie i czemu aż tyle? Może na każdy litr się tak liczy że 3 liscie laurowe i 5 ziarenek ziela ? Ale ja mam rozkminy.... ale ja lubie wiedzieć co i dlaczego dodaje do zupy, dociekliwa jestem i bardzo mnie to ciekawi a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi :( czy ktoś zaspokoi moją ciekawość?
odpowiedz
694 dni temu
Zazwyczaj każda osoba, która przygotowuje zakwas doprawia go według uznania. W przepisie Karola dla smaku jest akurat tyle liści laurowych i ziela angielskiego, a także czosnek.
1343 dni temu
Wyszło pysznie. Polecam mieszać co kilka godzin. Nie zapleśniało po tygodniu :)
odpowiedz
697 dni temu
tak, to dobra metoda :) Ja też tak robię i zakwas cały czas pięknie pachnie czosnkiem :)
1351 dni temu
Co może powodować pleśń na zakwasie ? Podczas pierwszego przygotowania nie było problemu nawet nie mieszając zakwasu, obecnie już na drugi z kolei zakwas zapleśniał
odpowiedz
1350 dni temu
Przyczyn może być kilka. By uniknąć pleśnienia zakwasu, należy wyparzyć słoik, w którym będzie on przechowywany, jak i zakrętkę do słoika. Łyżka, którą mieszamy zakwas również musi być idealnie czysta i najlepiej wyparzona. Jeśli zakwas jest uśpiony i przechowujemy go w lodówce, dobrze jest raz na 1 tydzień uaktywnić go, nawet jeśli nie będzie używany. Należy pamiętać również o tym, że chociaż zakwas powinniśmy odstawiać w ciepłe miejsce, zbyt ciepłe warunki przechowywania również mogą przyczynić się do powstawania pleśni. Jednym słowem: przygotowywanie zakwasu to bardzo delikatna materia :) Dobrze mieć wypracowany zestaw stałych zasad i stosować je za każdym razem.
1352 dni temu
Bardzo ważne jest żeby taki zakwas raz dziennie zamieszac. Mi niestety pojawiła się pleśń.
odpowiedz
1358 dni temu
Ile taki zakwas może leżeć ? Chciałabym przygotować go wcześniej ale nie wiem czy do świat wytrzyma
odpowiedz
1358 dni temu
Olu, gotowy zakwas (po etapie dokarmiania, czyli po upływie tygodnia od odstawienia go w ciepłe miejsce) można uśpić, czyli wstawić do lodówki i przechowywać go w ten sposób maksymalnie do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, by uśpiony na dłużej zakwas dokarmiać w trakcie uśpienia (nawet jeśli nie będziemy go w tym czasie używać), mniej więcej raz na tydzień, by nie stracił swoich właściwości: w tym celu wyjmujemy go z lodówki, dokarmiamy łyżką wody i mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny i ponownie wstawiamy do lodówki. Jeśli zaczniesz przygotowywać zakwas teraz, będzie on gotowy tuż przed Świętami: będziesz mogła uśpić go na kilka dni i obudzić tuż przed przygotowywaniem żurku :) Życzymy powodzenia i smacznych Świąt!
1709 dni temu
a jaka ilość mąki powinna być?
odpowiedz
1709 dni temu
Potrzebujesz 200 g mąki-ilość wyrażoną w gramach podaliśmy na liście składników, która znajduje się po lewej stronie.
1450 dni temu
200 gram na 2 litry wody
1778 dni temu
Mieszkam za granca i ciezko tu o prawdzie razowy chleb. Czy zakwas uda sie bez pietki chleba razowego?
odpowiedz
1778 dni temu
Ewelino, skórka chleba dodana do zakwasu dodatkowo pobudza fermentację, ale podstawowe składniki to w tym wypadku mąka i woda. Bez skórki zakwas również się uda.
1751 dni temu
Nigdy nie dodaję razowego chleba a żurek zawsze wychodzi pyszny.
2075 dni temu
Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))
odpowiedz
2073 dni temu
W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
2069 dni temu
Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
2066 dni temu
Zawsze możesz użyć większego słoja :)
zobacz wszystkie