zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szeroki słój o pojemności 2 l
  • lnianą ściereczkę
  • sznurek

KROK 1: Łączymy mąkę z wodą

Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.

KROK 2: Przyprawiamy zakwas

Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba.

KROK 3: Odstawiamy zakwas

Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    120 dni temu
    Wyszło pysznie. Polecam mieszać co kilka godzin. Nie zapleśniało po tygodniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    127 dni temu
    Co może powodować pleśń na zakwasie ? Podczas pierwszego przygotowania nie było problemu nawet nie mieszając zakwasu, obecnie już na drugi z kolei zakwas zapleśniał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    127 dni temu
    Przyczyn może być kilka. By uniknąć pleśnienia zakwasu, należy wyparzyć słoik, w którym będzie on przechowywany, jak i zakrętkę do słoika. Łyżka, którą mieszamy zakwas również musi być idealnie czysta i najlepiej wyparzona. Jeśli zakwas jest uśpiony i przechowujemy go w lodówce, dobrze jest raz na 1 tydzień uaktywnić go, nawet jeśli nie będzie używany. Należy pamiętać również o tym, że chociaż zakwas powinniśmy odstawiać w ciepłe miejsce, zbyt ciepłe warunki przechowywania również mogą przyczynić się do powstawania pleśni. Jednym słowem: przygotowywanie zakwasu to bardzo delikatna materia :) Dobrze mieć wypracowany zestaw stałych zasad i stosować je za każdym razem.
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Bardzo ważne jest żeby taki zakwas raz dziennie zamieszac. Mi niestety pojawiła się pleśń.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    135 dni temu
    Ile taki zakwas może leżeć ? Chciałabym przygotować go wcześniej ale nie wiem czy do świat wytrzyma

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    135 dni temu
    Olu, gotowy zakwas (po etapie dokarmiania, czyli po upływie tygodnia od odstawienia go w ciepłe miejsce) można uśpić, czyli wstawić do lodówki i przechowywać go w ten sposób maksymalnie do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, by uśpiony na dłużej zakwas dokarmiać w trakcie uśpienia (nawet jeśli nie będziemy go w tym czasie używać), mniej więcej raz na tydzień, by nie stracił swoich właściwości: w tym celu wyjmujemy go z lodówki, dokarmiamy łyżką wody i mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny i ponownie wstawiamy do lodówki. Jeśli zaczniesz przygotowywać zakwas teraz, będzie on gotowy tuż przed Świętami: będziesz mogła uśpić go na kilka dni i obudzić tuż przed przygotowywaniem żurku :) Życzymy powodzenia i smacznych Świąt!
  • Gość Gość
    486 dni temu
    a jaka ilość mąki powinna być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Potrzebujesz 200 g mąki-ilość wyrażoną w gramach podaliśmy na liście składników, która znajduje się po lewej stronie.
  • Gość Gość
    227 dni temu
    200 gram na 2 litry wody
  • Ewelina Ewelina
    555 dni temu
    Mieszkam za granca i ciezko tu o prawdzie razowy chleb. Czy zakwas uda sie bez pietki chleba razowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    555 dni temu
    Ewelino, skórka chleba dodana do zakwasu dodatkowo pobudza fermentację, ale podstawowe składniki to w tym wypadku mąka i woda. Bez skórki zakwas również się uda.
  • Gość Gość
    528 dni temu
    Nigdy nie dodaję razowego chleba a żurek zawsze wychodzi pyszny.
  • Gość Gość
    852 dni temu
    Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    850 dni temu
    W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
  • Gość Gość
    846 dni temu
    Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    843 dni temu
    Zawsze możesz użyć większego słoja :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram