zobacz film Zakwas na żurek

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szeroki słój o pojemności 2 l
  • lnianą ściereczkę
  • sznurek

KROK 1: Łączymy mąkę z wodą

Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.

KROK 2: Przyprawiamy zakwas

Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.

KROK 3: Odstawiamy zakwas

Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    701 dni temu
    czy ktoś może tutaj zna odpowiedź ? ciągle mnie zastanawia po co dodaje się liście laurowe i ziele angielskie do bazy na żurek? podejrzewam, że to wpływa na smak tego zakwasu? więc dodałabym jeszcze sól i ziarenka pieprzu, żeby nie zapomnieć przy doprawianiu zupy.... No ale czemu aż 3 liście laurowe i 5 ziarenek ziela na 1 litr zakwasu?, czemu aż tyle? Moja teściowa robi zakwas tylko z samej mąki i wody ale jej zalewajka jest taka bleee. Moim zdaniem z dodatkiem czosnku ładnie pachnie ten zakwas. No dobra, ale czemu dodaje się te liście laurowe i ziele angielskie i czemu aż tyle? Może na każdy litr się tak liczy że 3 liscie laurowe i 5 ziarenek ziela ? Ale ja mam rozkminy.... ale ja lubie wiedzieć co i dlaczego dodaje do zupy, dociekliwa jestem i bardzo mnie to ciekawi a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi :( czy ktoś zaspokoi moją ciekawość?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    698 dni temu
    Zazwyczaj każda osoba, która przygotowuje zakwas doprawia go według uznania. W przepisie Karola dla smaku jest akurat tyle liści laurowych i ziela angielskiego, a także czosnek.
  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    1347 dni temu
    Wyszło pysznie. Polecam mieszać co kilka godzin. Nie zapleśniało po tygodniu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    701 dni temu
    tak, to dobra metoda :) Ja też tak robię i zakwas cały czas pięknie pachnie czosnkiem :)
  • Gość Gość
    1355 dni temu
    Co może powodować pleśń na zakwasie ? Podczas pierwszego przygotowania nie było problemu nawet nie mieszając zakwasu, obecnie już na drugi z kolei zakwas zapleśniał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1354 dni temu
    Przyczyn może być kilka. By uniknąć pleśnienia zakwasu, należy wyparzyć słoik, w którym będzie on przechowywany, jak i zakrętkę do słoika. Łyżka, którą mieszamy zakwas również musi być idealnie czysta i najlepiej wyparzona. Jeśli zakwas jest uśpiony i przechowujemy go w lodówce, dobrze jest raz na 1 tydzień uaktywnić go, nawet jeśli nie będzie używany. Należy pamiętać również o tym, że chociaż zakwas powinniśmy odstawiać w ciepłe miejsce, zbyt ciepłe warunki przechowywania również mogą przyczynić się do powstawania pleśni. Jednym słowem: przygotowywanie zakwasu to bardzo delikatna materia :) Dobrze mieć wypracowany zestaw stałych zasad i stosować je za każdym razem.
  • Gość Gość
    1356 dni temu
    Bardzo ważne jest żeby taki zakwas raz dziennie zamieszac. Mi niestety pojawiła się pleśń.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1362 dni temu
    Ile taki zakwas może leżeć ? Chciałabym przygotować go wcześniej ale nie wiem czy do świat wytrzyma

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1362 dni temu
    Olu, gotowy zakwas (po etapie dokarmiania, czyli po upływie tygodnia od odstawienia go w ciepłe miejsce) można uśpić, czyli wstawić do lodówki i przechowywać go w ten sposób maksymalnie do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, by uśpiony na dłużej zakwas dokarmiać w trakcie uśpienia (nawet jeśli nie będziemy go w tym czasie używać), mniej więcej raz na tydzień, by nie stracił swoich właściwości: w tym celu wyjmujemy go z lodówki, dokarmiamy łyżką wody i mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny i ponownie wstawiamy do lodówki. Jeśli zaczniesz przygotowywać zakwas teraz, będzie on gotowy tuż przed Świętami: będziesz mogła uśpić go na kilka dni i obudzić tuż przed przygotowywaniem żurku :) Życzymy powodzenia i smacznych Świąt!
  • Gość Gość
    1713 dni temu
    a jaka ilość mąki powinna być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1713 dni temu
    Potrzebujesz 200 g mąki-ilość wyrażoną w gramach podaliśmy na liście składników, która znajduje się po lewej stronie.
  • Gość Gość
    1454 dni temu
    200 gram na 2 litry wody
  • Ewelina Ewelina
    1782 dni temu
    Mieszkam za granca i ciezko tu o prawdzie razowy chleb. Czy zakwas uda sie bez pietki chleba razowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1782 dni temu
    Ewelino, skórka chleba dodana do zakwasu dodatkowo pobudza fermentację, ale podstawowe składniki to w tym wypadku mąka i woda. Bez skórki zakwas również się uda.
  • Gość Gość
    1755 dni temu
    Nigdy nie dodaję razowego chleba a żurek zawsze wychodzi pyszny.
  • Gość Gość
    2079 dni temu
    Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2077 dni temu
    W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
  • Gość Gość
    2073 dni temu
    Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2070 dni temu
    Zawsze możesz użyć większego słoja :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!