Żurek chrzanowy z kiełbasą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy bulion

Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.

Krok 2: Gotujemy żurek

Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.

Krok 3: Doprawiamy żurek

Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Rodzina Czajków

Żurek babci

Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Żurek babci

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Kaczka w sosie żurkowym

Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Kaczka w sosie żurkowym
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu

Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Zupa buraczkowa

Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!

Zupa buraczkowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • slawek 22 slawek 22
    2343 dni temu
    a czosnek????przesmazamy razem z cebula? nie ma nic o nim napisane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2343 dni temu
    Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy do garnka na etapie gotowania-po tym, jak trafią tam bulion i zakwas. Dziękujemy za czujność, już uzupełniliśmy przepis :) Karol na szczęście pamiętał o tym składniku-polecamy śledzić materiały naszych kucharzy, czasem rozwiewają one wszelkie wątpliwości.
  • slawek 22 slawek 22
    2348 dni temu
    czy suszone pieczarki tez sie sprawdza???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2348 dni temu
    Suszone pieczarki nie oddadzą takiego aromatu, co suszone grzyby.
  • Gość Gość
    2661 dni temu
    No nie, Karol! Ty polecasz kupić zakwas? :D starzejesz się chyba :D u mojej mamy zakwas stoi na kuchence gazowej cały czas, bo często robi ojcu zalewajke i my na pewno nie kupimy zakwasu :) Mimo wszystko i tak uwielbiam oglądać jak z pasją przekazujesz swoją wiedzę :) Pozdrawiamy serdecznie, Zuzanna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2647 dni temu
    Gdzie napisał że kupił?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!