zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy bulion

Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.

Krok 2: Gotujemy żurek

Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas i gotujemy żurek.

Krok 3: Doprawiamy żurek

Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    No nie, Karol! Ty polecasz kupić zakwas? :D starzejesz się chyba :D u mojej mamy zakwas stoi na kuchence gazowej cały czas, bo często robi ojcu zalewajke i my na pewno nie kupimy zakwasu :) Mimo wszystko i tak uwielbiam oglądać jak z pasją przekazujesz swoją wiedzę :) Pozdrawiamy serdecznie, Zuzanna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    56 dni temu
    Gdzie napisał że kupił?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram