Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy bulion
Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
Krok 2: Gotujemy żurek
Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.
Krok 3: Doprawiamy żurek
Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2144 dni temu
a czosnek????przesmazamy razem z cebula? nie ma nic o nim napisane
odpowiedz
2144 dni temu
Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy do garnka na etapie gotowania-po tym, jak trafią tam bulion i zakwas. Dziękujemy za czujność, już uzupełniliśmy przepis :) Karol na szczęście pamiętał o tym składniku-polecamy śledzić materiały naszych kucharzy, czasem rozwiewają one wszelkie wątpliwości.
2149 dni temu
czy suszone pieczarki tez sie sprawdza???
odpowiedz
2149 dni temu
Suszone pieczarki nie oddadzą takiego aromatu, co suszone grzyby.
2462 dni temu
No nie, Karol! Ty polecasz kupić zakwas? :D starzejesz się chyba :D u mojej mamy zakwas stoi na kuchence gazowej cały czas, bo często robi ojcu zalewajke i my na pewno nie kupimy zakwasu :) Mimo wszystko i tak uwielbiam oglądać jak z pasją przekazujesz swoją wiedzę :) Pozdrawiamy serdecznie, Zuzanna
odpowiedz
2448 dni temu
Gdzie napisał że kupił?