Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy bulion
Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
Krok 2: Gotujemy żurek
Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.
Krok 3: Doprawiamy żurek
Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (6)
2463 dni temu
a czosnek????przesmazamy razem z cebula? nie ma nic o nim napisane
Odpowiedz
2463 dni temu
Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy do garnka na etapie gotowania-po tym, jak trafią tam bulion i zakwas. Dziękujemy za czujność, już uzupełniliśmy przepis :) Karol na szczęście pamiętał o tym składniku-polecamy śledzić materiały naszych kucharzy, czasem rozwiewają one wszelkie wątpliwości.
2468 dni temu
czy suszone pieczarki tez sie sprawdza???
Odpowiedz
2468 dni temu
Suszone pieczarki nie oddadzą takiego aromatu, co suszone grzyby.
2781 dni temu
No nie, Karol! Ty polecasz kupić zakwas? :D starzejesz się chyba :D u mojej mamy zakwas stoi na kuchence gazowej cały czas, bo często robi ojcu zalewajke i my na pewno nie kupimy zakwasu :) Mimo wszystko i tak uwielbiam oglądać jak z pasją przekazujesz swoją wiedzę :) Pozdrawiamy serdecznie, Zuzanna
Odpowiedz
2767 dni temu
Gdzie napisał że kupił?