Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy bulion
Suszone grzyby namaczamy przez ok. 30 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka razem z przyprawami. Dodajemy suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Następnie wlewamy tyle wody, aby przykryła warzywa w całości. Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Następnie bulion odcedzamy.
Krok 2: Gotujemy żurek
Ugotowane w bulionie grzyby kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na tej samej patelni. Usmażoną kiełbasę również przekładamy do garnka. Dolewamy bulion oraz zakwas. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy żurek.
Krok 3: Doprawiamy żurek
Żurek doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę i chrzan. Żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a pod koniec gotowania cukrem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pascha wielkanocna
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Żurek babci
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Zupa solanka
- Żurek z makaronem
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Pasta jajeczna z awokado
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ciabatta z indykiem
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2078 dni temu
a czosnek????przesmazamy razem z cebula? nie ma nic o nim napisane
odpowiedz
2078 dni temu
Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy do garnka na etapie gotowania-po tym, jak trafią tam bulion i zakwas. Dziękujemy za czujność, już uzupełniliśmy przepis :) Karol na szczęście pamiętał o tym składniku-polecamy śledzić materiały naszych kucharzy, czasem rozwiewają one wszelkie wątpliwości.
2083 dni temu
czy suszone pieczarki tez sie sprawdza???
odpowiedz
2083 dni temu
Suszone pieczarki nie oddadzą takiego aromatu, co suszone grzyby.
2396 dni temu
No nie, Karol! Ty polecasz kupić zakwas? :D starzejesz się chyba :D u mojej mamy zakwas stoi na kuchence gazowej cały czas, bo często robi ojcu zalewajke i my na pewno nie kupimy zakwasu :) Mimo wszystko i tak uwielbiam oglądać jak z pasją przekazujesz swoją wiedzę :) Pozdrawiamy serdecznie, Zuzanna
odpowiedz
2382 dni temu
Gdzie napisał że kupił?