Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Krok 1: Pieczemy buraki
Buraki myjemy i osuszamy. Układamy na suchej blaszce i pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Im większe buraki, tym dłużej należy je piec. Upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2: Gotujemy kiełbasę
Surową białą kiełbasę gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, licząc od zagotowania wody. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki, ostudzone jajka w ćwiartki.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy buraczki. Całość zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Śmietankę ostrożnie wlewamy do zupy, mieszając. Pokrojoną kiełbasę i ćwiartki jajek układamy na talerzach i zalewamy zupą. Jeśli lubimy kwaśne smaki, dolewamy do zupy ok. 200 ml zakwasu na żurek.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Rybny kapuśniak
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Zupa pieczarkowa
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Domowe majonezy smakowe
- Wielkanocna babka z pomelo
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Jajka w chmurkach
- Domowy zakwas na żurek
Komentarze (0)