Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Krok 1: Pieczemy buraki
Buraki myjemy i osuszamy. Układamy na suchej blaszce i pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Im większe buraki, tym dłużej należy je piec. Upieczone buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2: Gotujemy kiełbasę
Surową białą kiełbasę gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, licząc od zagotowania wody. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki, ostudzone jajka w ćwiartki.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy buraczki. Całość zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Śmietankę ostrożnie wlewamy do zupy, mieszając. Pokrojoną kiełbasę i ćwiartki jajek układamy na talerzach i zalewamy zupą. Jeśli lubimy kwaśne smaki, dolewamy do zupy ok. 200 ml zakwasu na żurek.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Zupa buraczkowa nie tylko na Wielkanoc!
W niektórych regionach Polski na wielkanocnym stole gości nie biały barszcz ani żurek, lecz zupa buraczkowa. Przykładowo na Podlasiu jada się czerwony barszcz z kiszonych buraków, jednak różni się on od wigilijnego barszczu. Opisana zupa z buraków także nie przypomina klasycznej bożonarodzeniowej propozycji. Tę zupę na Wielkanoc gotuje się na mięsnym wywarze, często doprawia chrzanem, zabiela śmietaną oraz podaje z dodatkiem jajka. Ale wcale nie musisz jadać jej wyłącznie w dni świąteczne. Dobrze wie o tym Karol Okrasa, który proponuje Ci nieco odświeżony wariant tej pysznej zupy!
Zupa buraczkowa z przepisu Karola Okrasy zachwyca nie tylko smakiem, ale też pięknym, intensywnym kolorem apetycznego różu. Możesz przygotować ją w dowolny dzień, do czego z pewnością zachęci Cię prostota jej wykonania. Zgromadź tylko wymienione przez nas składniki, zarezerwuj 45 minut i do dzieła! Z pewnością sobie poradzisz, nawet jeśli to Twój pierwszy raz z buraczkową. Wśród składników nie znajdziesz niczego, co mogłoby Cię zaskoczyć. Na liście potrzebnych produktów pojawiają się m.in. buraki, jajko, śmietana 30% oraz bulion wołowy odpowiedzialny za szczególny smak kompozycji. Ponadto nasz przepis na zupę buraczkową z tartych buraków zawiera kilka ciekawych punktów, które mogą Cię zainteresować. Wśród nich pojawia się pieczenie buraków przed ich starciem. Czemu służy ten zabieg? Pieczenie koncentruje naturalne cukry w burakach, tym samym nadając im słodszy, mocno skoncentrowany smak. A że buraki odgrywają w zupie kluczową rolę, to zabieg jak najbardziej pożądany! Co więcej, pieczone buraki zawierają mniej wody w porównaniu do gotowanych, co korzystnie wpływa na konsystencję buraczkowej. W końcu wodę dostarczysz w formie bulionu. Nie rezygnuj więc z tego krótkiego, lecz przydatnego zabiegu! Jakie jeszcze tajemnice skrywa zupa buraczana według przepisu Karola?
Zupa buraczkowa – przepis Karola Okrasy z bulionem wołowym
Zupa buraczkowa z przepisu Karola bazuje na bulionie wołowym. Być może masz go akurat w lodówce? Doskonale! Część pracy już za Tobą, możesz więc od razu przystąpić do gotowania buraczkowej. Ale jeśli nie, mamy dla Ciebie wskazówki, dzięki którym przyrządzenie bulionu nie sprawi Ci kłopotu. Przy czym weź pod uwagę, że zajmuje to nieco czasu. Potrzebujesz następujących składników:
- 1,5 kg kości wołowych (np. kości szpikowych, żeber, ogona wołowego),
- 2 marchewek,
- 2 łodyg selera naciowego,
- 1 dużej cebuli,
- 3 ząbków czosnku,
- 2 liści laurowych,
- kilku ziaren pieprzu,
- kilku ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżki octu jabłkowego,
- wody.
Zatem do dzieła! Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż kości wołowe na blasze do pieczenia, po czym piecz je przez około 30-45 minut, aż staną się mocno zarumienione. Dzięki temu bulion zyska głębszy smak! Podczas pieczenia kości, pokrój warzywa, a następnie podsmaż je w dużym garnku z niewielką ilością oleju. Smaż je przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Kolejny krok to dodanie do garnka upieczonych kości oraz wszystkich przypraw. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby kości i warzywa były całkowicie zanurzone – zimna woda pomaga uzyskać głębszy smak składników. Teraz dodaj ocet jabłkowy, po czym doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 4-6 godzin, a najlepiej 8-12. Im dłużej gotujesz bulion, tym bardziej skoncentrowany staje się jego smak.
W trakcie gotowania na powierzchni bulionu czasami pojawia się piana, której trzeba się pozbyć. Regularnie zdejmuj ją z powierzchni bulionu za pomocą łyżki cedzakowej, aby bulion zachował klarowność. Po zakończeniu gotowania wyjmij kości i warzywa, a sam bulion przecedź przez drobne sito lub gazę, aby usunąć pozostałe drobne resztki. Gotowy bulion wołowy możesz przechowywać go przez 3-4 dni lub zamrozić na później. Przed umieszczeniem go w lodówce lub zamrażarce, pozwól mu ostygnąć. Wykorzystaj go w przepisie na zupę buraczkową, a zachwyci Cię smakiem! Nada się również do innych zup czy sosów.
Jak zrobić zupę buraczkową? O czym pamiętać?
Przede wszystkim trzymaj się wskazówek Karola, a wszystko pójdzie zgodnie z planem. Jak zrobić zupę buraczkową, która zachwyci smakiem? Bardzo ważne jest wspomniane wcześniej pieczenie buraków oraz użycie aromatycznego, pełnego smaku bulionu. Na walory zupy wpływa również śmietana 30% – nieco słodka i bardzo kremowa. Oczywiście możesz wymienić ją na taką o niższej zawartości tłuszczu, jeśli bardzo zależy Ci na obniżeniu kaloryczności dania, ale licz się z tym, że zmieni się nieznacznie smak zupy.
Jak ugotować zupę buraczkową o wyrazistym smaku? Pomoże Ci w tym niewielki dodatek zakwasu, który wnosi do zupy charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, typowy dla tradycyjnego barszczu. Ten kwaśny smak jest wynikiem fermentacji i dodaje głębi oraz złożoności zupie.
Niezbędny punkt to przyrządzenie białej kiełbasy. Zanim dodasz ją zupy, umyj ją i nakłuj ją w kilku miejscach widelcem, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Następnie umieść kiełbasę w garnku z zimną wodą, dodaj kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, ewentualnie ząbek czosnku i kawałek cebuli. Dzięki temu zachwyci Cię pełnią smaku. Ale zupa z burakami dobrze smakuje też ze smażoną kiełbasą. Jeśli nie przepadasz za wersją gotowaną, nie obawiaj się takiej zmiany! Wystarczy, że pokroisz kiełbasę na plasterki lub kawałki, a następnie wrzucisz na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, masła lub smalcu. Smaż ją na średnim ogniu, często mieszając, aż stanie się złocista i chrupiąca z każdej strony. Powinno to zająć około 5-7 minut.
Najlepsza zupa z buraków ze smakowitymi dodatkami
Zastanawiasz się, z czym zupa z buraczków smakuje najlepiej? Spokojnie, mamy dla Ciebie kilka ciekawych podpowiedzi. Oczywiście poza jajkiem, które stanowi idealny wielkanocny dodatek do zupy z buraka! Co więc wybrać?
- Strzał w dziesiątkę to bez wątpienia pieczywo. Samodzielnie upieczony chleb to ideał, ale wcale nie musisz go specjalnie wypiekać. Dobrze spisze się po prostu chleb pszenny dobrej jakości. Czy inne, ale Twoje ulubione pieczywo!
- Gotowane ziemniaki podane obok zupy lub dodane do niej to sycący, tradycyjny dodatek do buraczkowej.
- Zupę buraczkową z białą kiełbasą możesz podać z chrzanem, grzankami lub świeżymi ziołami.
- Możesz też skusić na ulubione kluski. Wariant przecierany lub inne kluski, które lubisz jeść, mogą ciekawie wzbogacić danie. Możesz dodać je bezpośrednio do zupy tuż po przelaniu na talerz lub potraktować jako dodatek i podawać oddzielnie.
Wiesz, jak zrobić zupę buraczkową krok po kroku! Na pewno stanie się ona znakomitym elementem obiadowej uczty, czy to w zwyczajny dzień, czy w okresie świątecznym. Jej piękny kolor natychmiast zachęca do jedzenia, dlatego trudno się jej oprzeć. Zresztą wcale nie musisz! A jeśli lubisz poszukiwać nowych przepisów na pyszne dania, koniecznie zapoznaj się z innymi przepisami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz m.in. wigilijny barszcz czerwony z uszkami według Karola Okrasy czy fantastyczną zupę krem z buraczków! To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika buraków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Zupa rybna z karpia
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Aromatyczna strucla serowa
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Naleśniki z farszem
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Zupa pieczarkowa
- Sernik limonkowy
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Lunchbox dla dzieci
- Crème brûlée piña colada
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Tartaletki limonkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Domowe majonezy smakowe
- Wielkanocna babka z pomelo
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Arancini - kulki ryżowe
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Ryż smażony z warzywami
- Jajka w chmurkach
- Domowy zakwas na żurek
- Pesto z papryki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)