Zupa krem z buraczków
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać

Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • AnnaS AnnaS
    1387 dni temu
    Gotuję podobną od dawna. Dla mojej 4-osobowej rodziny proporcje x 2 co najmniej :) Za imbirem nie przepadają, wiec dodałam od serca czosnku. Podaję z grzankami, czasem że skwarkami. Ostatnio wyszła świetna z krzywych buraków, które w Lidlu były w świetnej cenie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2883 dni temu
    dobra jest z serem feta zamiast śmietany, można posypać kiełkami, orzechami czy pestkami słonecznika albo dynii

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2910 dni temu
    Zupka dobra. Chociaż za pierwszym razem gorczyca na gorącym oleju wystrzeliwała jak popcorn i imbir też się przypalił, jednak trzeba mniejszy ogień ustawić.

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    3202 dni temu
    Krem idealny w smaku, kolorze i aromacie. Po 30min gotowania warzywa były jeszcze twarde, więc zalecamy pokrojenie na mniejszą kostkę lub wydłużenie czasu gotowania. Śmietana , pietruszka oraz duża ilość pieprzu wpływa bardzo pozytywnie na odbiór tej zupki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3221 dni temu
    bardzo fajne przepisy tylko wielu składników nie posiadam

    odpowiedz

  • kaczorinho kaczorinho
    3621 dni temu
    A czym się różni przepis oryginalny od Twojego?

    odpowiedz

  • Dagooshya Dagooshya
    3673 dni temu
    Moja wersja: Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3716 dni temu
    Raz na jakiś czas można zjeść. Właśnie zrobiłam wczoraj barszcz ukraiński. Dzisiaj poeskperymentowałam i zblendowałam wszystko. Dorzuciłam według porad ząbek czosnku i poszatkowałam kilka sztuk pomidorów suszonych w zalewie i dodał trzy kropelki sosu sojowego. Zblendowałam drugi raz i zupka ma lepszy smak :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3765 dni temu
    Ja od tygodnia robię takie zupy, i już wiem,co by się nie dodało smakuje wyśmienicie. Zmiksowane, jak dla bobasów. Pozdrawiam Wszystkich miłośników takich zupek ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3779 dni temu
    Bardzo dobry barszcz. Ja dodałem do niego czosnek i na koniec koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych z Pińczowa. Dodało to potrawie bardziej wyrazisty smak i kolor. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • tuning tuning
    3789 dni temu
    2 tygodnie temu jadlem orginał z przepisu i przyznam ze malo w nim wyrazu. Dzis ja troche podkrecilem na pikantnie i wyszla jak dla mnie idealnie. Imbir na poczatku dokrecilem z 2 duzymi zabkami czosnku, a do samej zupy przy gotowaniu dofwlem 2 wydrylowane papryczki chilli plus do tego okolo 7 - 9 sztuk nasionek z papapryki. Potem jak w orginale. Blend i jedzenie. Polecam wszystkim ktorzy lubia troche pikanteri w jedzeniu. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • ja ja
    3789 dni temu
    Dodajcie sobie czosnek i pol czerwonej cebuli do gotowania. A wszystko gotujcie z kostka rosolowa 100razy lepsze.

    odpowiedz

  • Kat Kat
    3863 dni temu
    Zupa jest pyszna! Do smażenia dodałam jeszcze czosnek, a gotowałam wszystko w bulionie :-)

    odpowiedz

  • mazi mazi
    3879 dni temu
    Wyglada ładnie, w zapachu i smaku jak pasza :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3906 dni temu
    Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Gorąco polecam. Mój partner zasugerował, że dobrym dodatkiem byłyby podsmażone kawałki kurczaka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    Dla mnie i mojej rocznej córci pycha :) gorzej z mężem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3936 dni temu
    Drogi gościu, jeśli konsystencja zupy była zbyt gęsta, można dodać do niej nieco więcej wody podczas gotowania. To powinno rozwiązać problem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3936 dni temu
    dla nas za gęste..maz powiedział,ze jak buraki tarte i w pełni się z nim zgadzam,ale smak ok

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3943 dni temu
    Brzmi pysznie!

    odpowiedz

  • Zachwycona Zachwycona
    3947 dni temu
    Pyszne! bardzo mi smakowało :) Dodałam jeszcze starty czosnek gdy wrzucałam imbir i gorczycę na patelnię :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3972 dni temu
    Prosta, ciekawy smak, ale chyba nie chciałabym, żeby na stałe zagościła w moim menu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!