
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać
Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1597 dni temu
Gotuję podobną od dawna. Dla mojej 4-osobowej rodziny proporcje x 2 co najmniej :) Za imbirem nie przepadają, wiec dodałam od serca czosnku. Podaję z grzankami, czasem że skwarkami. Ostatnio wyszła świetna z krzywych buraków, które w Lidlu były w świetnej cenie.
odpowiedz
3093 dni temu
dobra jest z serem feta zamiast śmietany, można posypać kiełkami, orzechami czy pestkami słonecznika albo dynii
odpowiedz
3120 dni temu
Zupka dobra. Chociaż za pierwszym razem gorczyca na gorącym oleju wystrzeliwała jak popcorn i imbir też się przypalił, jednak trzeba mniejszy ogień ustawić.
odpowiedz
3412 dni temu
Krem idealny w smaku, kolorze i aromacie. Po 30min gotowania warzywa były jeszcze twarde, więc zalecamy pokrojenie na mniejszą kostkę lub wydłużenie czasu gotowania. Śmietana , pietruszka oraz duża ilość pieprzu wpływa bardzo pozytywnie na odbiór tej zupki :)
odpowiedz
3431 dni temu
bardzo fajne przepisy tylko wielu składników nie posiadam
odpowiedz
3831 dni temu
A czym się różni przepis oryginalny od Twojego?
odpowiedz
3883 dni temu
Moja wersja: Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)
odpowiedz
3926 dni temu
Raz na jakiś czas można zjeść. Właśnie zrobiłam wczoraj barszcz ukraiński. Dzisiaj poeskperymentowałam i zblendowałam wszystko. Dorzuciłam według porad ząbek czosnku i poszatkowałam kilka sztuk pomidorów suszonych w zalewie i dodał trzy kropelki sosu sojowego. Zblendowałam drugi raz i zupka ma lepszy smak :)
odpowiedz
3976 dni temu
Ja od tygodnia robię takie zupy, i już wiem,co by się nie dodało smakuje wyśmienicie. Zmiksowane, jak dla bobasów. Pozdrawiam Wszystkich miłośników takich zupek ;)
odpowiedz
3989 dni temu
Bardzo dobry barszcz. Ja dodałem do niego czosnek i na koniec koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych z Pińczowa. Dodało to potrawie bardziej wyrazisty smak i kolor. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
odpowiedz
3999 dni temu
2 tygodnie temu jadlem orginał z przepisu i przyznam ze malo w nim wyrazu. Dzis ja troche podkrecilem na pikantnie i wyszla jak dla mnie idealnie. Imbir na poczatku dokrecilem z 2 duzymi zabkami czosnku, a do samej zupy przy gotowaniu dofwlem 2 wydrylowane papryczki chilli plus do tego okolo 7 - 9 sztuk nasionek z papapryki. Potem jak w orginale. Blend i jedzenie. Polecam wszystkim ktorzy lubia troche pikanteri w jedzeniu. Pozdrawiam.
odpowiedz
3999 dni temu
Dodajcie sobie czosnek i pol czerwonej cebuli do gotowania. A wszystko gotujcie z kostka rosolowa 100razy lepsze.
odpowiedz
4073 dni temu
Zupa jest pyszna! Do smażenia dodałam jeszcze czosnek, a gotowałam wszystko w bulionie :-)
odpowiedz
4089 dni temu
Wyglada ładnie, w zapachu i smaku jak pasza :)
odpowiedz
4116 dni temu
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Gorąco polecam. Mój partner zasugerował, że dobrym dodatkiem byłyby podsmażone kawałki kurczaka :)
odpowiedz
4145 dni temu
Dla mnie i mojej rocznej córci pycha :) gorzej z mężem ;)
odpowiedz
4146 dni temu
Drogi gościu, jeśli konsystencja zupy była zbyt gęsta, można dodać do niej nieco więcej wody podczas gotowania. To powinno rozwiązać problem :)
odpowiedz
4147 dni temu
dla nas za gęste..maz powiedział,ze jak buraki tarte i w pełni się z nim zgadzam,ale smak ok
odpowiedz
4153 dni temu
Brzmi pysznie!
odpowiedz
4157 dni temu
Pyszne! bardzo mi smakowało :) Dodałam jeszcze starty czosnek gdy wrzucałam imbir i gorczycę na patelnię :)
odpowiedz
4182 dni temu
Prosta, ciekawy smak, ale chyba nie chciałabym, żeby na stałe zagościła w moim menu.
odpowiedz
zobacz wszystkie