Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać
Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec japoński
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (21)
1714 dni temu
Gotuję podobną od dawna. Dla mojej 4-osobowej rodziny proporcje x 2 co najmniej :) Za imbirem nie przepadają, wiec dodałam od serca czosnku. Podaję z grzankami, czasem że skwarkami. Ostatnio wyszła świetna z krzywych buraków, które w Lidlu były w świetnej cenie.
Odpowiedz
3210 dni temu
dobra jest z serem feta zamiast śmietany, można posypać kiełkami, orzechami czy pestkami słonecznika albo dynii
Odpowiedz
3237 dni temu
Zupka dobra. Chociaż za pierwszym razem gorczyca na gorącym oleju wystrzeliwała jak popcorn i imbir też się przypalił, jednak trzeba mniejszy ogień ustawić.
Odpowiedz
3529 dni temu
Krem idealny w smaku, kolorze i aromacie. Po 30min gotowania warzywa były jeszcze twarde, więc zalecamy pokrojenie na mniejszą kostkę lub wydłużenie czasu gotowania. Śmietana , pietruszka oraz duża ilość pieprzu wpływa bardzo pozytywnie na odbiór tej zupki :)
Odpowiedz
3548 dni temu
bardzo fajne przepisy tylko wielu składników nie posiadam
Odpowiedz
3948 dni temu
A czym się różni przepis oryginalny od Twojego?
Odpowiedz
4000 dni temu
Moja wersja: Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)
Odpowiedz
4043 dni temu
Raz na jakiś czas można zjeść. Właśnie zrobiłam wczoraj barszcz ukraiński. Dzisiaj poeskperymentowałam i zblendowałam wszystko. Dorzuciłam według porad ząbek czosnku i poszatkowałam kilka sztuk pomidorów suszonych w zalewie i dodał trzy kropelki sosu sojowego. Zblendowałam drugi raz i zupka ma lepszy smak :)
Odpowiedz
4093 dni temu
Ja od tygodnia robię takie zupy, i już wiem,co by się nie dodało smakuje wyśmienicie. Zmiksowane, jak dla bobasów. Pozdrawiam Wszystkich miłośników takich zupek ;)
Odpowiedz
4106 dni temu
Bardzo dobry barszcz. Ja dodałem do niego czosnek i na koniec koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych z Pińczowa. Dodało to potrawie bardziej wyrazisty smak i kolor. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Odpowiedz
4116 dni temu
2 tygodnie temu jadlem orginał z przepisu i przyznam ze malo w nim wyrazu. Dzis ja troche podkrecilem na pikantnie i wyszla jak dla mnie idealnie. Imbir na poczatku dokrecilem z 2 duzymi zabkami czosnku, a do samej zupy przy gotowaniu dofwlem 2 wydrylowane papryczki chilli plus do tego okolo 7 - 9 sztuk nasionek z papapryki. Potem jak w orginale. Blend i jedzenie. Polecam wszystkim ktorzy lubia troche pikanteri w jedzeniu. Pozdrawiam.
Odpowiedz
4116 dni temu
Dodajcie sobie czosnek i pol czerwonej cebuli do gotowania. A wszystko gotujcie z kostka rosolowa 100razy lepsze.
Odpowiedz
4190 dni temu
Zupa jest pyszna! Do smażenia dodałam jeszcze czosnek, a gotowałam wszystko w bulionie :-)
Odpowiedz
4206 dni temu
Wyglada ładnie, w zapachu i smaku jak pasza :)
Odpowiedz
4233 dni temu
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Gorąco polecam. Mój partner zasugerował, że dobrym dodatkiem byłyby podsmażone kawałki kurczaka :)
Odpowiedz
4262 dni temu
Dla mnie i mojej rocznej córci pycha :) gorzej z mężem ;)
Odpowiedz
4263 dni temu
Drogi gościu, jeśli konsystencja zupy była zbyt gęsta, można dodać do niej nieco więcej wody podczas gotowania. To powinno rozwiązać problem :)
Odpowiedz
4264 dni temu
dla nas za gęste..maz powiedział,ze jak buraki tarte i w pełni się z nim zgadzam,ale smak ok
Odpowiedz
4270 dni temu
Brzmi pysznie!
Odpowiedz
4274 dni temu
Pyszne! bardzo mi smakowało :) Dodałam jeszcze starty czosnek gdy wrzucałam imbir i gorczycę na patelnię :)
Odpowiedz
4299 dni temu
Prosta, ciekawy smak, ale chyba nie chciałabym, żeby na stałe zagościła w moim menu.
Odpowiedz
zobacz wszystkie