Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać
Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Domek z piernika
- Pierniki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
1396 dni temu
Gotuję podobną od dawna. Dla mojej 4-osobowej rodziny proporcje x 2 co najmniej :) Za imbirem nie przepadają, wiec dodałam od serca czosnku. Podaję z grzankami, czasem że skwarkami. Ostatnio wyszła świetna z krzywych buraków, które w Lidlu były w świetnej cenie.
odpowiedz
2892 dni temu
dobra jest z serem feta zamiast śmietany, można posypać kiełkami, orzechami czy pestkami słonecznika albo dynii
odpowiedz
2919 dni temu
Zupka dobra. Chociaż za pierwszym razem gorczyca na gorącym oleju wystrzeliwała jak popcorn i imbir też się przypalił, jednak trzeba mniejszy ogień ustawić.
odpowiedz
3211 dni temu
Krem idealny w smaku, kolorze i aromacie. Po 30min gotowania warzywa były jeszcze twarde, więc zalecamy pokrojenie na mniejszą kostkę lub wydłużenie czasu gotowania. Śmietana , pietruszka oraz duża ilość pieprzu wpływa bardzo pozytywnie na odbiór tej zupki :)
odpowiedz
3230 dni temu
bardzo fajne przepisy tylko wielu składników nie posiadam
odpowiedz
3630 dni temu
A czym się różni przepis oryginalny od Twojego?
odpowiedz
3682 dni temu
Moja wersja: Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)
odpowiedz
3725 dni temu
Raz na jakiś czas można zjeść. Właśnie zrobiłam wczoraj barszcz ukraiński. Dzisiaj poeskperymentowałam i zblendowałam wszystko. Dorzuciłam według porad ząbek czosnku i poszatkowałam kilka sztuk pomidorów suszonych w zalewie i dodał trzy kropelki sosu sojowego. Zblendowałam drugi raz i zupka ma lepszy smak :)
odpowiedz
3775 dni temu
Ja od tygodnia robię takie zupy, i już wiem,co by się nie dodało smakuje wyśmienicie. Zmiksowane, jak dla bobasów. Pozdrawiam Wszystkich miłośników takich zupek ;)
odpowiedz
3788 dni temu
Bardzo dobry barszcz. Ja dodałem do niego czosnek i na koniec koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych z Pińczowa. Dodało to potrawie bardziej wyrazisty smak i kolor. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
odpowiedz
3798 dni temu
2 tygodnie temu jadlem orginał z przepisu i przyznam ze malo w nim wyrazu. Dzis ja troche podkrecilem na pikantnie i wyszla jak dla mnie idealnie. Imbir na poczatku dokrecilem z 2 duzymi zabkami czosnku, a do samej zupy przy gotowaniu dofwlem 2 wydrylowane papryczki chilli plus do tego okolo 7 - 9 sztuk nasionek z papapryki. Potem jak w orginale. Blend i jedzenie. Polecam wszystkim ktorzy lubia troche pikanteri w jedzeniu. Pozdrawiam.
odpowiedz
3798 dni temu
Dodajcie sobie czosnek i pol czerwonej cebuli do gotowania. A wszystko gotujcie z kostka rosolowa 100razy lepsze.
odpowiedz
3872 dni temu
Zupa jest pyszna! Do smażenia dodałam jeszcze czosnek, a gotowałam wszystko w bulionie :-)
odpowiedz
3888 dni temu
Wyglada ładnie, w zapachu i smaku jak pasza :)
odpowiedz
3915 dni temu
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Gorąco polecam. Mój partner zasugerował, że dobrym dodatkiem byłyby podsmażone kawałki kurczaka :)
odpowiedz
3944 dni temu
Dla mnie i mojej rocznej córci pycha :) gorzej z mężem ;)
odpowiedz
3945 dni temu
Drogi gościu, jeśli konsystencja zupy była zbyt gęsta, można dodać do niej nieco więcej wody podczas gotowania. To powinno rozwiązać problem :)
odpowiedz
3946 dni temu
dla nas za gęste..maz powiedział,ze jak buraki tarte i w pełni się z nim zgadzam,ale smak ok
odpowiedz
3952 dni temu
Brzmi pysznie!
odpowiedz
3956 dni temu
Pyszne! bardzo mi smakowało :) Dodałam jeszcze starty czosnek gdy wrzucałam imbir i gorczycę na patelnię :)
odpowiedz
3981 dni temu
Prosta, ciekawy smak, ale chyba nie chciałabym, żeby na stałe zagościła w moim menu.
odpowiedz
zobacz wszystkie