
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
sitko o drobnych oczkach
-
okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
Krok 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
Opcjonalnie: wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO
Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
Krok 5: LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI
Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Komentarze (25)
104 dni temu
Szukałam i szukałam przepisu, na kuchnię lidla zawsze można liczyć:)przepis rewelacyjny:) Dziękuję
odpowiedz
253 dni temu
bardzo dobry przepis, sprawdzone :) jest Pan najlepszy!
odpowiedz
482 dni temu
Robiłam pierwszy raz od wielu lat. Ciasto zawsze wprawiało mnie w stres, dlatego nie robiłam pierogów. A tu wyszło super! I pierogi z kapusta i grzybami wyszły extra, bardzo smaczne i mięciutkie, zarówno te gotowane od razu po zrobieniu, jak i po zamrożeniu. To ciasto na pierogi zostanie stałym przepisem w moim domu. Już innego nie mam potrzeby szukać. I nie chce. Dziekuje :)
odpowiedz
486 dni temu
Jaki typ mąki będzie najlepszy ?
odpowiedz
486 dni temu
Łukaszu, najlepsza będzie mąka pszenna typ 500, ale 400 i 650 również się sprawdzą.
479 dni temu
Dziękuję za odpowiedź Jakiej firmy mąkę polecacie z waszego sklepu najlepiej nadającą się na miękkie ciasto do pierogów ?
478 dni temu
Do przygotowania pierogów najlepiej nada się mąka pszenna - typ 500 lub 650 :)
807 dni temu
Czy robot planetarny z lidla dalby rade zagniesc to ciasto?
odpowiedz
807 dni temu
Danko, zdecydowanie tak. Robot planetarny Silvercrest jest wyposażony w hak do ugniatania i radzi sobie nawet z twardymi ciastami. Śmiało możesz wykorzystać go do zagniatania ciasta na pierogi.
807 dni temu
Dzięki temu przepisowi na ciasta zaczęłam lubić lepić pierogi i nie wychodzą mi kluski w złym tego słowa znaczeniu :))
odpowiedz
815 dni temu
polecam wszystkim spróbować, którzy nawet przez lata, jak ja, nie robili samodzielnie pierogów. To ciasto robi się rewelacyjnie. Jestem 40+ i parokrotnie mama bezskutecznie próbowała mnie nauczyć robić ciasto na pierogi, ale ona robiła je z mąki i wody. Jej się zawsze udawało, a moje było twarde. Beznadzieja! Masakra! Aż do odnalezienia po latach tego przepisu. Zaryzykowałam 23 grudnia, jakby co miałabym czas na kupno gotowych. I się udało. Na Święta, które po raz pierwszy spędzaliśmy w domu przez pandemię, zrobiłam samodzielnie wyśmienite pierogi z grzybami i uszka. Pierogi nawet po odsmażeniu miały mięciutkie, delikatne ciasto. A w Nowy Rok zrobiłam znakomite ruskie. DZIĘKUJĘ!!
odpowiedz
815 dni temu
kasiamacha, cieszymy się, że przepis Karola stał się częścią Waszych Świąt! Niech sprawdza się co roku :) I gratulujemy udanego lepienia!
831 dni temu
Najlepsze ciasto ta pierogi! Moja babcia robiła podobnie!
odpowiedz
832 dni temu
Swietny przepis. Dziekuje!
odpowiedz
1029 dni temu
Nasz syn kocha pierogi a my nigdy ich nie robiliśmy. Znalazł ten przepis, zrobił sam ciasto (ósmoklasista bez kucharskich talentów), my zrobiliśmy nadzienie. Efektem były pierogi o dziwacznych kształtach (wynik że lepiliśmy pierwszy raz) ale żaden się nie rozpadł i smakowały extra. Przepis idealny nawet dla totalnych nowicjuszy. POLECAM
odpowiedz
1151 dni temu
DD :) Czy mąka orkiszowa jest również dobra? pozdrawiam
odpowiedz
1151 dni temu
Mąka orkiszowa ma inną konsystencję niż pszenna. Użycie takiej mąki będzie wymagało dostosowania ilości wody i mleka tak, aby uzyskać pożądaną elastyczność ciasta. Możesz próbować :)
1167 dni temu
Super ciasto, niektórzy się dziwią, jak to możliwe: ciasto na pierogi bez jajka. Udaje się! Pyszne, na słodko i na słono.
odpowiedz
1184 dni temu
nic dodac nic ujac ciasto na pierogi SUPER !
odpowiedz
1205 dni temu
czy moga państwo przełożyć dane gramów na np: ile łyzek czy szklanek ?
odpowiedz
1205 dni temu
Aga, 2 łyżki masła, 4,5 łyżki mleka, 1 szklanka wody i 3 szklanki mąki.
1206 dni temu
Ile pierogów wychodzi z ciasta?
odpowiedz
1206 dni temu
Ok. 50-70.
1029 dni temu
My lepimy dość duże i wychodzi 30-40
253 dni temu
mnie wyszło 47 sztuk :P
zobacz wszystkie