zobacz film Ciasto na pierogi

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach

  • okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.

Krok 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.

Opcjonalnie: wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO

Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.

Krok 5: LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI

Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    130 dni temu
    bardzo dobry przepis, sprawdzone :) jest Pan najlepszy!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    359 dni temu
    Robiłam pierwszy raz od wielu lat. Ciasto zawsze wprawiało mnie w stres, dlatego nie robiłam pierogów. A tu wyszło super! I pierogi z kapusta i grzybami wyszły extra, bardzo smaczne i mięciutkie, zarówno te gotowane od razu po zrobieniu, jak i po zamrożeniu. To ciasto na pierogi zostanie stałym przepisem w moim domu. Już innego nie mam potrzeby szukać. I nie chce. Dziekuje :)

    odpowiedz

  • Łukasz Łukasz
    362 dni temu
    Jaki typ mąki będzie najlepszy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    362 dni temu
    Łukaszu, najlepsza będzie mąka pszenna typ 500, ale 400 i 650 również się sprawdzą.
  • Gość Gość
    355 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź Jakiej firmy mąkę polecacie z waszego sklepu najlepiej nadającą się na miękkie ciasto do pierogów ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    Do przygotowania pierogów najlepiej nada się mąka pszenna - typ 500 lub 650 :)
  • Danka Danka
    684 dni temu
    Czy robot planetarny z lidla dalby rade zagniesc to ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    683 dni temu
    Danko, zdecydowanie tak. Robot planetarny Silvercrest jest wyposażony w hak do ugniatania i radzi sobie nawet z twardymi ciastami. Śmiało możesz wykorzystać go do zagniatania ciasta na pierogi.
  • Gość Gość
    684 dni temu
    Dzięki temu przepisowi na ciasta zaczęłam lubić lepić pierogi i nie wychodzą mi kluski w złym tego słowa znaczeniu :))

    odpowiedz

  • kasiamacha kasiamacha
    692 dni temu
    polecam wszystkim spróbować, którzy nawet przez lata, jak ja, nie robili samodzielnie pierogów. To ciasto robi się rewelacyjnie. Jestem 40+ i parokrotnie mama bezskutecznie próbowała mnie nauczyć robić ciasto na pierogi, ale ona robiła je z mąki i wody. Jej się zawsze udawało, a moje było twarde. Beznadzieja! Masakra! Aż do odnalezienia po latach tego przepisu. Zaryzykowałam 23 grudnia, jakby co miałabym czas na kupno gotowych. I się udało. Na Święta, które po raz pierwszy spędzaliśmy w domu przez pandemię, zrobiłam samodzielnie wyśmienite pierogi z grzybami i uszka. Pierogi nawet po odsmażeniu miały mięciutkie, delikatne ciasto. A w Nowy Rok zrobiłam znakomite ruskie. DZIĘKUJĘ!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    691 dni temu
    kasiamacha, cieszymy się, że przepis Karola stał się częścią Waszych Świąt! Niech sprawdza się co roku :) I gratulujemy udanego lepienia!

  • 708 dni temu
    Najlepsze ciasto ta pierogi! Moja babcia robiła podobnie!

    odpowiedz

  • Maja Maja
    708 dni temu
    Swietny przepis. Dziekuje!

    odpowiedz

  • yar yar
    906 dni temu
    Nasz syn kocha pierogi a my nigdy ich nie robiliśmy. Znalazł ten przepis, zrobił sam ciasto (ósmoklasista bez kucharskich talentów), my zrobiliśmy nadzienie. Efektem były pierogi o dziwacznych kształtach (wynik że lepiliśmy pierwszy raz) ale żaden się nie rozpadł i smakowały extra. Przepis idealny nawet dla totalnych nowicjuszy. POLECAM

    odpowiedz

  • Maria S. Maria S.
    1028 dni temu
    DD :) Czy mąka orkiszowa jest również dobra? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1027 dni temu
    Mąka orkiszowa ma inną konsystencję niż pszenna. Użycie takiej mąki będzie wymagało dostosowania ilości wody i mleka tak, aby uzyskać pożądaną elastyczność ciasta. Możesz próbować :)
  • Anna Anna
    1044 dni temu
    Super ciasto, niektórzy się dziwią, jak to możliwe: ciasto na pierogi bez jajka. Udaje się! Pyszne, na słodko i na słono.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1060 dni temu
    nic dodac nic ujac ciasto na pierogi SUPER !

    odpowiedz

  • Aga2016 Aga2016
    1082 dni temu
    czy moga państwo przełożyć dane gramów na np: ile łyzek czy szklanek ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1082 dni temu
    Aga, 2 łyżki masła, 4,5 łyżki mleka, 1 szklanka wody i 3 szklanki mąki.
  • Gość Gość
    1083 dni temu
    Ile pierogów wychodzi z ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1082 dni temu
    Ok. 50-70.
  • yar yar
    906 dni temu
    My lepimy dość duże i wychodzi 30-40
  • Gość Gość
    130 dni temu
    mnie wyszło 47 sztuk :P

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!