zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach

  • okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.

Krok 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA

Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.

Opcjonalnie: wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO

Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.

Krok 5: LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI

Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    nic dodac nic ujac ciasto na pierogi SUPER !

    odpowiedz

  • Aga2016 Aga2016
    37 dni temu
    czy moga państwo przełożyć dane gramów na np: ile łyzek czy szklanek ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Aga, 2 łyżki masła, 4,5 łyżki mleka, 1 szklanka wody i 3 szklanki mąki.
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Ile pierogów wychodzi z ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Ok. 50-70.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram