Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
sitko o drobnych oczkach
-
okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
Krok 2: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
Opcjonalnie: wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 4: WAŁKUJEMY CIASTO
Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
Krok 5: LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI
Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- bawełnianą ściereczkę
- wałek
- okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło, mleko i wodę dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych składników dodajemy mąkę i wybieramy program ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto się klei, należy posypać je mąką i ponownie ugnieść, używając tych samych ustawień.
Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Blat obsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
KROK 4: LEPIMY PIEROGI
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy krążki. Nakładamy na nie ulubiony farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy z nich falbankę. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
Ciasto na pierogi – chińska kuchnia na polskiej ziemi
Choć współcześnie pierogi znane są jako typowo polskie danie, to jednak przepis na ciasto na pierogi nie jest w pełni rodzimy. Pierogi na ziemiach polskich pojawiły się dopiero w XIII wieku. Według legendy pomysł na ciasto pierogowe przywiózł z Kijowa biskup Jan Odrowąż. Jednak ojczyzna pierogów leży jeszcze dalej na wschód, bo w Chinach. Dziś jednak traktujemy je jako nasze danie narodowe.
Początkowo pierogi nazywano pirogami, a dopiero w XVII wieku do użycia weszło współczesne określenie. Pierogi najpierw traktowano jako potrawę odświętną, serwowaną wyłącznie na ważne okazje. Różniły się one od siebie nie tylko walorami smakowymi, ale też kształtem. W okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowywano knysze, z okazji imienin serwowano słodkie socznie, na wesele natomiast duże pierogi z dodatkiem mięsa drobiowego – kurniki, a na stypę – knysze, czyli charakterystyczne pierogi żałobne.
Sekret smaku tej potrawy opiera się na dwóch komponentach. Za sukces odpowiada nie tylko dobrze wyrobione ciasto do pierogów, ale też smakowity farsz. Najstarsze znane stosowane w Polsce nadzienie w cieście pierogów to zgodnie z przekazami ser albo kasza. Obecnie wewnątrz pieroga znajdziesz różne dodatki: serowe, grzybowe, warzywne, owocowe lub mięsne. Są to więc propozycje na każde podniebienie.
Nasz pomysł na to, jak zrobić ciasto na pierogi, uwzględnia zastosowanie prostych akcesoriów kuchennych, np. foremki do pierogów. Według tego przepisu zrobisz jednak również ciasto na pierogi w robocie planetarnym. Taki sprzęt umożliwi Ci uzyskanie pulchnego ciasta na pierogi o idealnej konsystencji. Nie jest on jednak niezbędny do przyrządzenia ciasta. Postępując zgodnie z naszymi wskazówkami, ręcznie również przygotujesz tę potrawę.
Jak wspomnieliśmy, ciasto na pierogi wyrobi też robot planetarny. Jak zrobić ciasto na pierogi w robocie planetarnym? Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w jego misie, zamontujesz właściwą końcówkę i dokładnie wymieszasz. Po około 10 minutach mieszania ciasto będzie miało idealnie gładką konsystencję. Rozwałkuj je i następnie postępuj tak, jak wskazaliśmy w naszym klasycznym przepisie na ciasto do pierogów. Jak widać, przepis na ciasto na pierogi w robocie planetarnym jest dość spójny z tym tradycyjnym.
Najlepsze ciasto na pierogi – proste zasady, które musisz znać!
Nasz przepis na ciasto na pierogi oparty jest na 4 składnikach: mące, maśle, mleku i wodzie. Co ciekawe, wiele innych receptur bazuje na różnych produktach. Niektórzy ograniczają się do mąki, wody i soli. Z kolei inni stawiają na ciasto na pierogi z mlekiem i jajkiem. Nasz przepis na ciasto pierogowe jest zrównoważony i pozwala na uzyskanie masy, z której łatwo stworzysz pierogi.
Pamiętaj, że oprócz odpowiednich składników równie ważna jest metoda przyrządzania tego dania. Zatem jak się robi ciasto na pierogi? Oto kilka najważniejszych zasad.
- Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu ciasto będzie mniej podatne na pękanie podczas obróbki termicznej. Dodatkowo w ten sposób mleko łatwiej stworzy emulsję z wodą.
- Kolejną istotną kwestią ujętą w naszym przepisie na ciasto na pierogi, jest osobne wymieszanie składników mokrych i suchych.
- Przesiej też dokładnie mąkę przez sito. Taka czynność sprawi, że mąka stanie się lekka i puszysta, przez co łatwiejsza do wymieszania z wodą i mlekiem.
- Mokre produkty na pierogi uwzględnione w przepisie na ciasto, dodawaj stopniowo do mąki i za każdym razem dokładnie mieszaj. Dzięki temu ciasto będzie lepiej wyrobione. Jeżeli zależy Ci na większej precyzji, ciasto na pierogi wyrób w robocie planetarnym.
- Ciasto, które stworzysz, nie powinno się kleić do dłoni. Zagniataj je do czasu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- W naszym przepisie na ciasto na pierogi znajduje się podpowiedź, by włożyć ciasto do lodówki na 20-30 minut. Nie jest to obowiązkowe, jednak taki wyrób jest mniej podatny na nasiąkanie innymi składnikami, np. farszem. Blat, na którym wałkujesz ciasto, posyp odrobiną mąki. W ten sposób uchronisz je przed przyklejaniem się.
- Przepis na ciasto na pierogi zawiera również wskazanie, by pierożki gotować w osolonej wodzie. Sól dosyp dopiero, gdy woda się zagotuje. Dodawanie soli przed zagotowaniem wpływa negatywnie na stan Twojego garnka. Przyspiesz proces gotowania, stawiając na szeroki i głęboki rondelek.
Jak zrobić ciasto na pierogi? Propozycje obróbki cieplnej i nie tylko
Sekretem udanego ciasta na pierogi są proporcje wskazane w przepisie. Nasza receptura jest niezwykle prosta. To dość tradycyjne ciasto na pierogi, które nie jest oparte na wymyślnych składnikach. Czy jednak wiesz, że oprócz klasycznej formy obróbki cieplnej, czyli gotowania, istnieją inne sposoby na to, jak przygotować ten przysmak. Swoje delikatne ciasto na pierogi przyrządzisz na parze, usmażysz, a także ugrillujesz.
Metoda obróbki zależy przede wszystkim od rodzaju farszu. Pierogi ze słodkim nadzieniem lepiej smakują w wersji gotowanej w wodzie lub na parze. Z kolei grillowanie lub smażenie sprawdzi się w przypadku pierogów z wytrawnym farszem.
Nasza receptura to naprawdę dobry przepis na ciasto na pierogi. Jest na tyle uniwersalna, że pozwala na stworzenie pierogów, do których pasują różne typy farszu. Dzięki niej przygotujesz szybkie ciasto na pierogi ze słodkim albo słonym wnętrzem.
Ciasto na pierogi – przepis oparty na prostych składnikach
Dobre ciasto na pierogi bazuje na prostych składnikach. Aby uzyskać naprawdę smaczne danie, nie musisz wydawać fortuny na wymyślne produkty. Wystarczy, że przygotujesz: 30 g masła, 500 g mąki pszennej, 70 ml mleka i 250 ml wody. Praktycznie wszystkie artykuły, które uwzględnia przepis na dobre ciasto na pierogi to produkty pierwszej potrzeby. Dlatego całkiem możliwe, że znajdziesz je w swojej kuchni. Pamiętaj, że sekretem idealnego ciasta na pierogi są nie tylko starannie dobrane składniki, ale również właściwe proporcje oraz odpowiedni sposób realizacji. Jak zrobić ciasto do pierogów? Na początek zadbaj o niezbędne narzędzia kuchenne. Potrzebne Ci będą: sitko o drobnych oczkach, okrągły wycinak o średnicy ok. 8 cm, rondelek, miska. Takie akcesoria ułatwią Ci przygotowanie najlepszego ciasta na pierogi. Następnie roztop masło w rondelku. Dodaj mleko wraz z wodą. Podgrzej całość, jednocześnie dbając o to, by się nie zagotowała.
Teraz czas na to, by mokre składniki ciasta na pierogi połączyć z mąką. Najpierw jednak mąkę za pomocą sitka przesiej do miski. Gdy cała przewidziana w recepturze porcja tego produktu znajdzie się w naczyniu, stopniowo dodawaj podgrzane mleko z masłem i wodą. Po dolaniu każdej porcji wymieszaj dokładnie.
To miękkie ciasto na pierogi wyrabiaj dłońmi, a gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, rozwałkuj. Następnie powycinaj krążki okrągłym wycinakiem. Jeżeli nie masz pod ręką takiego akcesorium, zastąp je okrągłą szklanką. Na środek nałóż farsz i zlep brzegi ciasta, formułując falbankę.
To receptura na ciasto na pierogi, które zawsze się udaje. Co natomiast włożyć do jego wnętrza? Masz wiele możliwości do wyboru.
Sprawdzony przepis na pierogi wzbogać o farsz!
Zapewne nieraz zastanawiałeś się, jak zrobić miękkie ciasto na pierogi. Mamy podpowiedź! Zastosuj masło, dzięki któremu wyrób staje się miękki i bardziej elastyczny. Ten dodatek uwzględniliśmy w naszym przepisie na idealne ciasto na pierogi. Co jednak w przypadku, gdy nie masz pod ręką masła? Jak w takiej sytuacji zrobić ciasto na pierogi? Jest i na to sposób!
Wystarczy zmodyfikować przedstawiony tu najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Zamiast masła zastosuj oliwę z oliwek albo olej rzepakowy. Smak tego dodatku wyczujesz podczas jedzenia pierogów.
Twoje proste ciasto na pierogi jest już gotowe? Pamiętaj, że ciasto na pierogi z gorącą wodą to nie wszystko. Wewnątrz pieroga umieść farsz. Czas zadbać o jego wnętrze. Gdy zdecydujesz się np. na farsz w postaci kapusty lub grzybów albo mięsa, pierogi usmaż na patelni. Okraś je dodatkiem boczku i cebulki. Najlepsze ciasto na pierogi uzupełnij np. o dodatek w formie jagód albo truskawek.
Wreszcie nadchodzi czas, by ugotować pierożki zrobione według naszego prostego przepisu na ciasto na pierogi. Gotuj je do momentu, aż zaczną wypływać na wierzch.
Wiesz już, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zatem do dzieła i smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Kutia
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
241 dni temu
Żeby wszystkie przepisy były dostosowane i do MC i dla osób nie posiadających tego urządzenia.
odpowiedz
724 dni temu
Szukałam i szukałam przepisu, na kuchnię lidla zawsze można liczyć:)przepis rewelacyjny:) Dziękuję
odpowiedz
872 dni temu
bardzo dobry przepis, sprawdzone :) jest Pan najlepszy!
odpowiedz
1102 dni temu
Robiłam pierwszy raz od wielu lat. Ciasto zawsze wprawiało mnie w stres, dlatego nie robiłam pierogów. A tu wyszło super! I pierogi z kapusta i grzybami wyszły extra, bardzo smaczne i mięciutkie, zarówno te gotowane od razu po zrobieniu, jak i po zamrożeniu. To ciasto na pierogi zostanie stałym przepisem w moim domu. Już innego nie mam potrzeby szukać. I nie chce. Dziekuje :)
odpowiedz
1105 dni temu
Jaki typ mąki będzie najlepszy ?
odpowiedz
1105 dni temu
Łukaszu, najlepsza będzie mąka pszenna typ 500, ale 400 i 650 również się sprawdzą.
1098 dni temu
Dziękuję za odpowiedź Jakiej firmy mąkę polecacie z waszego sklepu najlepiej nadającą się na miękkie ciasto do pierogów ?
1098 dni temu
Do przygotowania pierogów najlepiej nada się mąka pszenna - typ 500 lub 650 :)
1426 dni temu
Czy robot planetarny z lidla dalby rade zagniesc to ciasto?
odpowiedz
1426 dni temu
Danko, zdecydowanie tak. Robot planetarny Silvercrest jest wyposażony w hak do ugniatania i radzi sobie nawet z twardymi ciastami. Śmiało możesz wykorzystać go do zagniatania ciasta na pierogi.
1427 dni temu
Dzięki temu przepisowi na ciasta zaczęłam lubić lepić pierogi i nie wychodzą mi kluski w złym tego słowa znaczeniu :))
odpowiedz
1435 dni temu
polecam wszystkim spróbować, którzy nawet przez lata, jak ja, nie robili samodzielnie pierogów. To ciasto robi się rewelacyjnie. Jestem 40+ i parokrotnie mama bezskutecznie próbowała mnie nauczyć robić ciasto na pierogi, ale ona robiła je z mąki i wody. Jej się zawsze udawało, a moje było twarde. Beznadzieja! Masakra! Aż do odnalezienia po latach tego przepisu. Zaryzykowałam 23 grudnia, jakby co miałabym czas na kupno gotowych. I się udało. Na Święta, które po raz pierwszy spędzaliśmy w domu przez pandemię, zrobiłam samodzielnie wyśmienite pierogi z grzybami i uszka. Pierogi nawet po odsmażeniu miały mięciutkie, delikatne ciasto. A w Nowy Rok zrobiłam znakomite ruskie. DZIĘKUJĘ!!
odpowiedz
1434 dni temu
kasiamacha, cieszymy się, że przepis Karola stał się częścią Waszych Świąt! Niech sprawdza się co roku :) I gratulujemy udanego lepienia!
1450 dni temu
Najlepsze ciasto ta pierogi! Moja babcia robiła podobnie!
odpowiedz
1451 dni temu
Swietny przepis. Dziekuje!
odpowiedz
1649 dni temu
Nasz syn kocha pierogi a my nigdy ich nie robiliśmy. Znalazł ten przepis, zrobił sam ciasto (ósmoklasista bez kucharskich talentów), my zrobiliśmy nadzienie. Efektem były pierogi o dziwacznych kształtach (wynik że lepiliśmy pierwszy raz) ale żaden się nie rozpadł i smakowały extra. Przepis idealny nawet dla totalnych nowicjuszy. POLECAM
odpowiedz
1771 dni temu
DD :) Czy mąka orkiszowa jest również dobra? pozdrawiam
odpowiedz
1770 dni temu
Mąka orkiszowa ma inną konsystencję niż pszenna. Użycie takiej mąki będzie wymagało dostosowania ilości wody i mleka tak, aby uzyskać pożądaną elastyczność ciasta. Możesz próbować :)
1787 dni temu
Super ciasto, niektórzy się dziwią, jak to możliwe: ciasto na pierogi bez jajka. Udaje się! Pyszne, na słodko i na słono.
odpowiedz
1803 dni temu
nic dodac nic ujac ciasto na pierogi SUPER !
odpowiedz
1825 dni temu
czy moga państwo przełożyć dane gramów na np: ile łyzek czy szklanek ?
odpowiedz
1825 dni temu
Aga, 2 łyżki masła, 4,5 łyżki mleka, 1 szklanka wody i 3 szklanki mąki.
1826 dni temu
Ile pierogów wychodzi z ciasta?
odpowiedz
1825 dni temu
Ok. 50-70.
1649 dni temu
My lepimy dość duże i wychodzi 30-40
872 dni temu
mnie wyszło 47 sztuk :P
zobacz wszystkie