
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.
Krok 2: Lepimy pierogi
Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
1051 dni temu
Pierogi wspaniałe ale lepsze od pierogów są komentarze moich poprzedników. Będę po nie zaglądała częściej.
Odpowiedz
1393 dni temu
mrożonki w typu pierogi i pyzy są w Lidlu zajebiste i myślę ze tanie.
Odpowiedz
2108 dni temu
nie miem jakieś slabe
Odpowiedz
2497 dni temu
Na ile sztuk wychodzi porcja ciasta i farszu?
Odpowiedz
2497 dni temu
Wszystko zależy od tego, jak duże pierogi zrobisz :) Powinno ich wyjść około 70-80 szt.
2523 dni temu
Jakie one wigilijne skoro nie są z białej kapusty i grzybów suszonych?
Odpowiedz
2522 dni temu
Grzyby są suszone :) A kapusta biała, ukiszona :)