Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.
Krok 2: Lepimy pierogi
Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.
Zobacz podobne
przepisy
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
746 dni temu
Pierogi wspaniałe ale lepsze od pierogów są komentarze moich poprzedników. Będę po nie zaglądała częściej.
odpowiedz
1088 dni temu
mrożonki w typu pierogi i pyzy są w Lidlu zajebiste i myślę ze tanie.
odpowiedz
1803 dni temu
nie miem jakieś slabe
odpowiedz
2192 dni temu
Na ile sztuk wychodzi porcja ciasta i farszu?
odpowiedz
2192 dni temu
Wszystko zależy od tego, jak duże pierogi zrobisz :) Powinno ich wyjść około 70-80 szt.
2218 dni temu
Jakie one wigilijne skoro nie są z białej kapusty i grzybów suszonych?
odpowiedz
2217 dni temu
Grzyby są suszone :) A kapusta biała, ukiszona :)