Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.
Krok 2: Lepimy pierogi
Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.
Zobacz podobne
przepisy
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Perliczka w czerwonym winie
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Roladki z szynki w sosie grzybowym
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Kiszonka orientalna
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Pierogi z kaczką
- Barszcz czerwony z uszkami
- Regionalna kartoflanka
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Bifteki z fetą
- Domowa kostka rosołowa
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- DESER SZAMPAŃSKI
- Babka z niespodzianką
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
704 dni temu
Pierogi wspaniałe ale lepsze od pierogów są komentarze moich poprzedników. Będę po nie zaglądała częściej.
odpowiedz
1046 dni temu
mrożonki w typu pierogi i pyzy są w Lidlu zajebiste i myślę ze tanie.
odpowiedz
1761 dni temu
nie miem jakieś slabe
odpowiedz
2150 dni temu
Na ile sztuk wychodzi porcja ciasta i farszu?
odpowiedz
2150 dni temu
Wszystko zależy od tego, jak duże pierogi zrobisz :) Powinno ich wyjść około 70-80 szt.
2176 dni temu
Jakie one wigilijne skoro nie są z białej kapusty i grzybów suszonych?
odpowiedz
2175 dni temu
Grzyby są suszone :) A kapusta biała, ukiszona :)