• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.

Krok 2: Lepimy pierogi

Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Na ile sztuk wychodzi porcja ciasta i farszu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3 dni temu
    Wszystko zależy od tego, jak duże pierogi zrobisz :) Powinno ich wyjść około 70-80 szt.
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Jakie one wigilijne skoro nie są z białej kapusty i grzybów suszonych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    27 dni temu
    Grzyby są suszone :) A kapusta biała, ukiszona :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram