Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
  • opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.

Krok 2: Łączymy składniki nadzienia

Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Przygotowujemy pierogi

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.

Pierogi można przygotować na dwa sposoby:

  • Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
  • Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    128 dni temu
    A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    127 dni temu
    Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
  • Gość Gość
    344 dni temu
    Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram