![Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e9aabec7677b-746c34b584a7-181_Pierozki_z_marcepanem_sliwkami_i_morelami_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
- opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierogi można przygotować na dwa sposoby:
- Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
- Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
![Pierogi z jagodami – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dccb74dcec7-8fabce67be-PIEROGI-Z-JAGODAMI_960x540.webp)
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
![Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1fe93076eaa8-be2b544e21-KW_17_Pascal_portugalskie-roissois-z-miesem-mielonym_17239_S_303313_960x540_2015.webp)
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
![Pierogi z truskawkami i śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83233680c74f-cc85701039b6-Cukiernik-PL_plus_etapy_10_06_16_36311.webp)
Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!
![Pierogi z jagodami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fb0f9baad676-90d2cbabe18f-pierogi_z_jagodami_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Owocowe szaszłyki
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Kompot z suszonych owoców
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Wieniec morelowo-figowy
- Domowe lody
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Wigilijne pierogi
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- 5 sposobów na koktajle
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Faszerowana indyczka
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Serniczki na owsianym spodzie
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Karp pieczony w cebuli
Komentarze (5)
596 dni temu
Czy ciasto drożdżowe powinno jakiś czas wyrosnąć? Brak tej informacji w przepisie.
odpowiedz
595 dni temu
Jeśli planujesz gotować pierożki, nie ma takiej potrzeby. Natomiast przed pieczeniem możesz je odstawić w ciepłe miejsce i poczekać 20-30 minut, aby wyrosły. Nie jest to jednak konieczne, pierożki będą pyszne także bez wyrastania :)
2413 dni temu
A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
2412 dni temu
Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
2629 dni temu
Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?
odpowiedz