Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
- opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierogi można przygotować na dwa sposoby:
- Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
- Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
726 dni temu
Czy ciasto drożdżowe powinno jakiś czas wyrosnąć? Brak tej informacji w przepisie.
odpowiedz
725 dni temu
Jeśli planujesz gotować pierożki, nie ma takiej potrzeby. Natomiast przed pieczeniem możesz je odstawić w ciepłe miejsce i poczekać 20-30 minut, aby wyrosły. Nie jest to jednak konieczne, pierożki będą pyszne także bez wyrastania :)
2543 dni temu
A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
2542 dni temu
Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
2759 dni temu
Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?
odpowiedz