
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
- opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierogi można przygotować na dwa sposoby:
- Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
- Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1042 dni temu
Czy ciasto drożdżowe powinno jakiś czas wyrosnąć? Brak tej informacji w przepisie.
Odpowiedz
1041 dni temu
Jeśli planujesz gotować pierożki, nie ma takiej potrzeby. Natomiast przed pieczeniem możesz je odstawić w ciepłe miejsce i poczekać 20-30 minut, aby wyrosły. Nie jest to jednak konieczne, pierożki będą pyszne także bez wyrastania :)
2859 dni temu
A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?
Odpowiedz
2858 dni temu
Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
3075 dni temu
Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?
Odpowiedz