
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
- opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierogi można przygotować na dwa sposoby:
- Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
- Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Angielskie śniadanie — przepis
- Kartacze z mięsem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
929 dni temu
Czy ciasto drożdżowe powinno jakiś czas wyrosnąć? Brak tej informacji w przepisie.
odpowiedz
928 dni temu
Jeśli planujesz gotować pierożki, nie ma takiej potrzeby. Natomiast przed pieczeniem możesz je odstawić w ciepłe miejsce i poczekać 20-30 minut, aby wyrosły. Nie jest to jednak konieczne, pierożki będą pyszne także bez wyrastania :)
2746 dni temu
A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
2745 dni temu
Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
2962 dni temu
Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?
odpowiedz