Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek lub blachę przykrytą papierem do pieczenia
- opcjonalnie piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
Krok 2: Łączymy składniki nadzienia
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierogi można przygotować na dwa sposoby:
- Gotowane: pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mielone migdały, cukier i cynamon. Ugotowane pierogi polewamy słodkim masełkiem.
- Pieczone: pierogi smarujemy białkiem, posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 13-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Owocowe szaszłyki
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Kompot z suszonych owoców
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Wieniec morelowo-figowy
- Domowe lody
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Wigilijne pierogi
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- 5 sposobów na koktajle
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Gulasz z jelenia w warzywach
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Faszerowana indyczka
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Banoffee w słoiku
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Serniczki na owsianym spodzie
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Karp pieczony w cebuli
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
644 dni temu
Czy ciasto drożdżowe powinno jakiś czas wyrosnąć? Brak tej informacji w przepisie.
odpowiedz
643 dni temu
Jeśli planujesz gotować pierożki, nie ma takiej potrzeby. Natomiast przed pieczeniem możesz je odstawić w ciepłe miejsce i poczekać 20-30 minut, aby wyrosły. Nie jest to jednak konieczne, pierożki będą pyszne także bez wyrastania :)
2461 dni temu
A czy można mrozić te pierogi? Czy z marcepanem nic się nie stanie po rozmrożeniu? A jeśli można to lepiej to zrobić przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
2460 dni temu
Pierogi najlepiej mrozić przed ugotowaniem :)
2677 dni temu
Kiedy w końcu będzie przepis na jakieś pyszne ciasto lub tort?
odpowiedz