zobacz film Pierogi z truskawkami i śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Mieszamy żółtka z nasionkami wanilii

Łączymy składniki marynaty

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Żółtka, cukier puder i nasionka laski wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy.

Ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraczka, podsypując odrobiną mąki.

Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy.

Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.

Krok 2: Lepimy pierogi z truskawkami

 Farsz nakładamy na schab

Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką.

 

 

Krok 3: Lepimy pierogi ze śliwkami

Łączymy składniki marynaty

W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.

Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały.

Pierogi podajemy z gęstym jogurtem i owocami, posypane cukrem pudrem.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2930 dni temu
    Pierogi z truskawkami wyszły pyszne! Jedynym moim problemem było to, że pod koniec lepienia nie chciały się już tak ładnie sklejać.

    odpowiedz

  • Kamil Kamil
    2958 dni temu
    Witam, taki przepis na ile pierogów starcza?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2956 dni temu
    Z tego przepisu wyjdzie ok. 50 szt.

Pierogi z truskawkami – klasyka, którą trzeba znać!

Pierogi z truskawkami to jedno z najbardziej klasycznych, letnich dań. Dzieciaki je kochają, bo przecież pierogi z owocami to prawie deser na obiad. A dorośli? W nich też przecież tkwi dziecko, które czasem trzeba przytulić, a czasem nakarmić. Przepis na pierogi z truskawkami może więc okazać się najlepszym sposobem na to, by czasem sprawić sobie drobną przyjemność. Ale czy pierogi z mrożonymi truskawkami (bądź świeżymi, jeśli akurat lato jest w pełni), to wystarczający smakołyk dla całej rodziny? Według Pawła dużo lepiej sprawdzi się połączenie pierogów truskawkowych i śliwkowych. Bo jeden owoc to po prostu za mało! Koniecznie dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi z truskawkami i śliwkami. Uwaga, znajdziesz tam nietypowe składniki!

Pierogi z truskawkami – jak zrobić ciasto na to pyszne danie?

Ciasto na pierogi z owocami zwykle przygotowuje się tak samo, jak na pierogi wytrawne. W skład wchodzi tylko woda, mąka i odrobina soli. Istotne jest, by woda była gorąca – nie wrząca, ale jednak wystarczająco gorąca, aby ciasto się zaparzyło. To klucz do stworzenia miękkiego, jędrnego ciasta na pierogi z mrożonych truskawek i każde inne. Jednak Paweł proponuje zmianę w tym tradycyjnym przepisie, która sprawia, że ciasto staje się pełne smaku, ale i…koloru! Jak zrobić pierogi z truskawkami według przepisu Pawła Małeckiego? Tu oprócz mąki, wody i soli, pojawia się również odrobina cukru pudru, dwa jajka, masło, wanilia – by pierogi były pachnące i niezwykle apetyczne – a także sok z buraka. A po co ten ostatni składnik? Oprócz słodyczy sok z buraka daje piękny kolor, dzięki któremu ciasto na pierogi z truskawkami mrożonymi wyróżnia się na tle innych dań.

Czy przygotowanie tych pierogów jest trudne? W żadnym wypadku! Jest trochę dłuższe, gdyż wymaga większej liczby czynności. Co musisz zrobić? Najpierw zagnieć ciasto z mąki, soli, wody i pokrojonego masła. Odstaw, a w tym czasie przygotuj żółtka z cukrem pudrem i wanilią. Gdy ciasto ostygnie, dodaj masę z żółtek. A czemu ciasto musi wystygnąć, zanim połączysz te dwa elementy? Bo żółtka mogą się ściąć, co zepsułoby całe ciasto. Zagnieć całość i podziel na dwie części, jeśli chcesz, by jedne pierogi były czerwone, a drugie tradycyjne. Do ciasta dodaj soku z buraka i ugniataj tak długo, aż elementy się połączą, trochę podsypując mąką. To właśnie ciasto Pawła na pierogi z truskawkami. Przepis babci trochę się od tego różni, prawda? Oba są jednak doskonałe, pamiętaj o tym. Paweł po prostu chciał do tradycyjnego dania dodać jeszcze więcej smaku. I naprawdę mu się to udało. A co z farszem? Jak go przygotować?

Przepis na pierogi truskawkowe jest banalnie prosty!

Przepis na pierogi z truskawkami mrożonymi czy świeżymi to łatwizna. Kiedy masz już ciasto, pozostaje Ci właściwie tylko…pokroić trochę truskawek. U Pawła wygląda to trochę inaczej, bo do truskawek proponuje świeżą miętę – która naprawdę świetnie komponuje się z tym owocem – a do śliwki odrobinę cynamonu. Tak, to niezwykle jesienne zestawienie, które zasmakuje każdemu zwolennikowi intensywnych w smaku słodkich pierogów. Do tego jeszcze ta mąka ziemniaczana… Ale po co? Mąka skleja sok i sprawia, że z pokrojonych truskawek i śliwek robi się prawdziwy farsz. Teraz wystarczy rozwałkować ciasto, wykroić z niego kółka i do środka włożyć truskawki bądź śliwki. A może coś innego? Właściwie w taki sposób możesz zrobić przeróżne pierogi z mrożonymi owocami! Jagodami, porzeczkami, mango – co tylko gra Ci w duszy. Pierogi truskawkowe to oczywiście klasyk, jednak czasem warto zaszaleć. Jakie pierogi z owocami mrożonymi smakują Ci najbardziej? Zrób je już dzisiaj, korzystając z przepisu na ciasto Pawła!

No dobrze, to nie wszystko. Teraz trzeba dokończyć dzieło! Ile gotować pierogi z truskawkami? Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć pierogi z truskawkami mrożonymi. Przepis podaje, że warto trzymać je tam przez 5-6 minut od czasu wypłynięcia. Dzięki temu będą jeszcze jędrne, ale już miękkie. Teraz możesz je już zajadać. Albo poczekaj, jeszcze nie! Podsmaż je lekko na maśle, połóż na talerzu obok gęstego jogurtu i owoców, posyp cukrem pudrem i zajadaj. Tylko szybko, bo ktoś może Ci je podebrać z talerza!

Podoba Ci się przepis na pierogi z truskawkami? Mrożone czy świeże owoce – zawsze można z nich coś wyczarować. A to klasyczne danie jest jednym z najlepszych pomysłów, na jakie można wpaść w porze obiadowej.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!