
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.
Umyte połówki śliwek od środka posypujemy cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).
Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą. Podajemy je z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Komentarze (17)
1215 dni temu
Zrobiłam je dziś na obiad i wszystkim smakowały, proste, szybkie i pyszne! 💜
odpowiedz
1587 dni temu
Łatwe, szybkie, bardzo smaczne!
odpowiedz
1636 dni temu
prosze napiszcie mi czy z innymi śliwkami mogą być knedle czy wyjdą
odpowiedz
1942 dni temu
Knedle wyszły bardzo smaczne. Do ich polania zrobiłam mus malinowy. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej :)
odpowiedz
1973 dni temu
Zrobiłam z podwójnej porcji, mąki dałam 250g + to co do podsypania poszło, trochę cukru (ok. 3 łyżek). Wyszły super ;) porównywalnie z knedlami z ziemniaków. Godne polecenia i powtórzenia :) Zjedliśmy ze śmietana i cynamonem
odpowiedz
2267 dni temu
Po co tak krzyczy ? I to echo... widać jacy specjaliści pracują w marketingu.... knedle jak knedle...takie AKURAT jak to mówi Pan w niebieskiej koszuli. - bo nawet nie wiem w sumie kto to.
odpowiedz
2350 dni temu
Rewelacja! ławo, szybko i sprawnie;-)
odpowiedz
2366 dni temu
Moniu najlepszy będzie tłusty twaróg, gdyż jest on bardziej zwarty od chudego.
odpowiedz
2367 dni temu
Witam, jakiego twarogu najlepiej użyć - chudy, tłusty...?
odpowiedz
2368 dni temu
Olu jak najbardziej, możesz zastąpić śliwki innymi owocami :)
odpowiedz
2369 dni temu
Czy można zamiast śliwek dać truskawki, albo malinki?
odpowiedz
2372 dni temu
Kneedle *.*. Pyszotka! :) Pozdrawiam całą Kuchnię Lidla! ^.^
odpowiedz
2375 dni temu
Drogi Gościu, do knedli i większości ciast można dodawać zamrożone owoce, bez wcześniejszego obtaczania ich w mące czy innych produktach. Rozmrożone owoce puszczają sok i stają się miękkie, przez co mogą być trudne w późniejszej obróbce.
odpowiedz
2377 dni temu
Teraz mamy akurat sezon, ale poza nim... Czy do knedli i ciast możemy używać owoców mrożonych (truskawki, wiśnie, śliwki, jagody, itp)? Tzn. powinnam raczej zapytać JAK ich używać: dodawać zamrożone (do biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych) czy lepiej rozmrozić, a jeśli tak - jak zrobić to dobrze? Obtaczać w mące / cukrze / czymkolwiek???
odpowiedz
2380 dni temu
Też dojrzałam już do knedli! Chciałam właśnie zrobić z morelami i w tradycyjny sposób - z ciasta ziemniaczanego, ale koniecznie muszę spróbować tego patentu p. Pawła. Z serem knedli nigdy nie robiłam. Przepis wydaje się być fantastyczny, a same knedle... bardziej "dietetyczne". :D
odpowiedz
2381 dni temu
Bardzo fajny przepis! Różne knedle robiłam już wiele razy ale na pewno spróbuję i tych. Zawsze jednak traktowałam je jako danie obiadowe, nie deser:)
odpowiedz
2381 dni temu
Uwielbiam knedle, byłam dziś w lidlu po śliwki, jutro będą na obiadek :)
odpowiedz
zobacz wszystkie