zobacz film Knedle ze śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.

Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek. Od środka posypujemy cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).

Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą. Podajemy je z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy umytymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    knedle smaczne :) dobre proporcje: 2/3 twaróg i 1/3 mąki... ciekawa jestem czy dodanie odrobine skrobi ziemniaczanej doda im jeszcze większej miękkości czy w wersji z twarogiem nie zmieni to już za wiele...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    60 dni temu
    mogłam wziąć przepis stąd, przynajmniej sprawdzony , a ten z kuchni lidla bez autora to jakaś porażka, z tego linka nie polecam : https://kuchnialidla.pl/knedle-serowe-z-morelami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1698 dni temu
    Zrobiłam je dziś na obiad i wszystkim smakowały, proste, szybkie i pyszne! 💜

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2070 dni temu
    Łatwe, szybkie, bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2119 dni temu
    prosze napiszcie mi czy z innymi śliwkami mogą być knedle czy wyjdą

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    2425 dni temu
    Knedle wyszły bardzo smaczne. Do ich polania zrobiłam mus malinowy. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    2456 dni temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji, mąki dałam 250g + to co do podsypania poszło, trochę cukru (ok. 3 łyżek). Wyszły super ;) porównywalnie z knedlami z ziemniaków. Godne polecenia i powtórzenia :) Zjedliśmy ze śmietana i cynamonem

    odpowiedz

  • Deni Deni
    2750 dni temu
    Po co tak krzyczy ? I to echo... widać jacy specjaliści pracują w marketingu.... knedle jak knedle...takie AKURAT jak to mówi Pan w niebieskiej koszuli. - bo nawet nie wiem w sumie kto to.

    odpowiedz

  • Żabka Żabka
    2833 dni temu
    Rewelacja! ławo, szybko i sprawnie;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2849 dni temu
    Moniu najlepszy będzie tłusty twaróg, gdyż jest on bardziej zwarty od chudego.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    2850 dni temu
    Witam, jakiego twarogu najlepiej użyć - chudy, tłusty...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2851 dni temu
    Olu jak najbardziej, możesz zastąpić śliwki innymi owocami :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2852 dni temu
    Czy można zamiast śliwek dać truskawki, albo malinki?

    odpowiedz

  • Julka *.* Julka *.*
    2855 dni temu
    Kneedle *.*. Pyszotka! :) Pozdrawiam całą Kuchnię Lidla! ^.^

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2858 dni temu
    Drogi Gościu, do knedli i większości ciast można dodawać zamrożone owoce, bez wcześniejszego obtaczania ich w mące czy innych produktach. Rozmrożone owoce puszczają sok i stają się miękkie, przez co mogą być trudne w późniejszej obróbce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2860 dni temu
    Teraz mamy akurat sezon, ale poza nim... Czy do knedli i ciast możemy używać owoców mrożonych (truskawki, wiśnie, śliwki, jagody, itp)? Tzn. powinnam raczej zapytać JAK ich używać: dodawać zamrożone (do biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych) czy lepiej rozmrozić, a jeśli tak - jak zrobić to dobrze? Obtaczać w mące / cukrze / czymkolwiek???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    60 dni temu
    robiłam z mrożonych owoców, też wyszły, kwestia wprawy i sposobu... choć moim zdaniem woce powinny być świeże, ponieważ w formie mrożonej puszczają sok co utrudnia zaklejanie ciasta z każdej strony. Jak się ma na to sposób np. owoce mrożone troche obsuszy na ręczniku to może się udać i z takich owoców, ale polecam świeże owoce np. śliwki lub morele
  • kiziamizia kiziamizia
    2864 dni temu
    Też dojrzałam już do knedli! Chciałam właśnie zrobić z morelami i w tradycyjny sposób - z ciasta ziemniaczanego, ale koniecznie muszę spróbować tego patentu p. Pawła. Z serem knedli nigdy nie robiłam. Przepis wydaje się być fantastyczny, a same knedle... bardziej "dietetyczne". :D

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    2864 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Różne knedle robiłam już wiele razy ale na pewno spróbuję i tych. Zawsze jednak traktowałam je jako danie obiadowe, nie deser:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2864 dni temu
    Uwielbiam knedle, byłam dziś w lidlu po śliwki, jutro będą na obiadek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!