zobacz film Knedle ze śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.

Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek. Od środka posypujemy cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).

Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą. Podajemy je z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy umytymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    972 dni temu
    knedle smaczne :) dobre proporcje: 2/3 twaróg i 1/3 mąki... ciekawa jestem czy dodanie odrobine skrobi ziemniaczanej doda im jeszcze większej miękkości czy w wersji z twarogiem nie zmieni to już za wiele...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    995 dni temu
    mogłam wziąć przepis stąd, przynajmniej sprawdzony , a ten z kuchni lidla bez autora to jakaś porażka, z tego linka nie polecam : https://kuchnialidla.pl/knedle-serowe-z-morelami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2633 dni temu
    Zrobiłam je dziś na obiad i wszystkim smakowały, proste, szybkie i pyszne! 💜

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3005 dni temu
    Łatwe, szybkie, bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3054 dni temu
    prosze napiszcie mi czy z innymi śliwkami mogą być knedle czy wyjdą

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3360 dni temu
    Knedle wyszły bardzo smaczne. Do ich polania zrobiłam mus malinowy. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3391 dni temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji, mąki dałam 250g + to co do podsypania poszło, trochę cukru (ok. 3 łyżek). Wyszły super ;) porównywalnie z knedlami z ziemniaków. Godne polecenia i powtórzenia :) Zjedliśmy ze śmietana i cynamonem

    odpowiedz

  • Deni Deni
    3684 dni temu
    Po co tak krzyczy ? I to echo... widać jacy specjaliści pracują w marketingu.... knedle jak knedle...takie AKURAT jak to mówi Pan w niebieskiej koszuli. - bo nawet nie wiem w sumie kto to.

    odpowiedz

  • Żabka Żabka
    3767 dni temu
    Rewelacja! ławo, szybko i sprawnie;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3783 dni temu
    Moniu najlepszy będzie tłusty twaróg, gdyż jest on bardziej zwarty od chudego.

    odpowiedz

  • Monia Monia
    3784 dni temu
    Witam, jakiego twarogu najlepiej użyć - chudy, tłusty...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3785 dni temu
    Olu jak najbardziej, możesz zastąpić śliwki innymi owocami :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3786 dni temu
    Czy można zamiast śliwek dać truskawki, albo malinki?

    odpowiedz

  • Julka *.* Julka *.*
    3790 dni temu
    Kneedle *.*. Pyszotka! :) Pozdrawiam całą Kuchnię Lidla! ^.^

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3792 dni temu
    Drogi Gościu, do knedli i większości ciast można dodawać zamrożone owoce, bez wcześniejszego obtaczania ich w mące czy innych produktach. Rozmrożone owoce puszczają sok i stają się miękkie, przez co mogą być trudne w późniejszej obróbce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3795 dni temu
    Teraz mamy akurat sezon, ale poza nim... Czy do knedli i ciast możemy używać owoców mrożonych (truskawki, wiśnie, śliwki, jagody, itp)? Tzn. powinnam raczej zapytać JAK ich używać: dodawać zamrożone (do biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych) czy lepiej rozmrozić, a jeśli tak - jak zrobić to dobrze? Obtaczać w mące / cukrze / czymkolwiek???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    995 dni temu
    robiłam z mrożonych owoców, też wyszły, kwestia wprawy i sposobu... choć moim zdaniem woce powinny być świeże, ponieważ w formie mrożonej puszczają sok co utrudnia zaklejanie ciasta z każdej strony. Jak się ma na to sposób np. owoce mrożone troche obsuszy na ręczniku to może się udać i z takich owoców, ale polecam świeże owoce np. śliwki lub morele
  • kiziamizia kiziamizia
    3798 dni temu
    Też dojrzałam już do knedli! Chciałam właśnie zrobić z morelami i w tradycyjny sposób - z ciasta ziemniaczanego, ale koniecznie muszę spróbować tego patentu p. Pawła. Z serem knedli nigdy nie robiłam. Przepis wydaje się być fantastyczny, a same knedle... bardziej "dietetyczne". :D

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    3799 dni temu
    Bardzo fajny przepis! Różne knedle robiłam już wiele razy ale na pewno spróbuję i tych. Zawsze jednak traktowałam je jako danie obiadowe, nie deser:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3799 dni temu
    Uwielbiam knedle, byłam dziś w lidlu po śliwki, jutro będą na obiadek :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Kochasz pierogi i rozmaite kluski w każdej formie? Wprost uwielbiasz połączenia, w których tworzą one pyszne zestawienia ze świeżymi owocami? W takim razie mamy pewność, że nasze knedle ze śliwkami rozpieszczają podniebienie Twoje i każdego smakosza złaknionego smaków lata. Czym właściwie są knedle, znane też jako kluski ze śliwkami? Otóż knedle to rodzaj kulistych pierogów z ciasta (zazwyczaj ziemniaczanego) gotowanych w wodzie. Mogą mieć różny farsz. Mistrzowie kuchni przygotowują zarówno knedle wytrawne, czyli np. z grzybami lub mięsem mielonym, jak i na słodko z owocowym nadzieniem. Skąd jednak nazwa „knedle”? Najprawdopodobniej ma pochodzenie niemieckie – do tej pory w niemieckim obszarze kulturowym i językowym knedle (także knedle ze śliwką) stanowią bardzo popularne danie. Podawane są na różne sposoby w Niemczech (zwłaszcza w Bawarii), Austrii, a nawet w Czechach. Jako sąsiedzi Niemców pozostajemy w strefie ich wpływów kulinarnych. Nikogo nie powinno zatem dziwić, że podzielamy ich miłość do knedli!

Wróćmy jednak do przepisu na knedle ze śliwkami według Pawła Małeckiego. Nazywamy je szybkimi knedlami ze śliwkami, ponieważ przygotujesz je w zaledwie godzinę. Przepis na puszyste knedle ze śliwkami należy do przepisów o umiarkowanym poziomie skomplikowania. Oznacza to, że mogą zainteresować się nimi nie tylko doświadczeni kucharze i kucharki, ale też osoby na początku swojej przygody z kulinariami! Trzymając się proporcji składników niezbędnych do przygotowania klusek ze śliwkami, przygotujesz obiad lub kolację, z której skorzystają aż cztery osoby. Według naszych wyliczeń knedle ze śliwkami liczą około 990 kcal w całym daniu, co przekłada się na 247 kcal na jedną osobę. Za przepis na knedle ze śliwkami odpowiada Paweł Małecki, gwarantujemy jednak, że ich charakter pozwala z pełną odpowiedzialnością podpisywać je jako babcine knedle ze śliwkami. Niejeden smakosz poczuje nostalgię podczas degustacji!

Kiedy knedle ze śliwkami smakują najlepiej? Oczywiście możesz przygotować je niezależnie od pory roku. Naszym zdaniem jednak zdecydowanie najlepiej smakują gorącym latem i jesienią. Ogólnie rzecz biorąc, knedle ze śliwkami to danie, które króluje w całym, trwającym od lipca do października, sezonie na śliwki!

Przepis na knedle ze śliwkami - o czym pamiętać?

Jesteśmy pewni, że masz już niemałą ochotę na knedle ze śliwkami. Przejdźmy zatem do przepisu na knedle ze śliwkami, które pozwolą Ci urzeczywistnić śmiałe fantazje kulinarne. Od czego zacząć? Zgodnie z naszym przepisem na knedle, po pierwsze musisz sięgnąć po dużą miskę. Do niej dodaj podstawowe składniki z przepisu na knedle – twaróg, mąkę, sól, cukier i jajko. Wszystko oczywiście musisz zagnieść na ciasto. Co teraz? Zgodnie z przepisem na knedle ze śliwkami według Pawła Małeckiego z ciasta musisz uformować rulon. I to całkiem gruby, bowiem o grubości 5 cm. Teraz pokrój go na grube plastry.

Według przepisu na knedle ze śliwkami pora zająć się śliwkami. Zacznijmy od „higieny” – owoce dokładnie obejrzyj, sprawdź, czy nie mają defektów, po czym umyj i przekrój na pół. Pora ja nafaszerować sekretnymi składnikami, które podkreślą ich smak! Brzmi skomplikowanie, ale musisz po prostu środek wydrylowanych śliwek posypać cukrem trzcinowym. Następnie złóż obie połówki śliwki i starannie zawiń je w kawałek ciasta. Knedle z przepisu Kuchni Lidla ją już prawie gotowe – teraz według przepisu na knedle ze śliwkami musisz je gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Następnie przepłucz je zimną wodą (zahartuj je) i podawaj z ulubionymi dodatkami – w naszym przepisie stawiamy na jogurt, śmietanę lub serek homogenizowany wraz z malinami. Możesz oczywiście zdecydować się też na swoje ulubione dodatki!

Jak zrobić dobre ciasto na knedle ze śliwkami?     

Ciasto na knedle przygotowywane ma kluczowy wpływ na końcowy charakter potrawy. Przede wszystkim pamiętaj o zachowaniu podanych w przepisie proporcji. Przygotuj więc 1 jajko, jedna łyżka cukru pudru, 140 g mąki pszennej, 1 szczypta soli oraz 250 g twarogu półtłustego. Pamiętaj, aby wszystkie te składniki energicznie ugniatać w misce, aż się połączą, stworzą miękką i elastyczną, ale nieklejącą się całość. Czynność ta jest niezwykle ważna dla ostatecznych wrażeń kulinarnych – ciasto na knedle musi być elastyczne. Przy ugniataniu zachowaj cierpliwość – czynność ta może zająć Ci 15-20 minut. Jeśli masz robota kuchennego, warto się nim wspomóc. Gdy uznasz, że ciasto okaże się gotowe, kulę połóż na stolnicy i dodaj jeszcze trochę mąki. Takie ciasto na knedle ze śliwką śmiało możesz wzbogacić odrobiną mąki, jeśli wyrabianie okazuje się zbyt kłopotliwe. Następnie ciasto na knedle z przepisu umieść na stolnicy i oprósz mąką. Reszta jest prosta i przyjemna – ciasto na knedle zwiń w rulon i pokrój na plastry o średnicy równej 5 cm. Każdy z nich stanie się knedlem ze śliwką!

Jak zrobić knedle ze śliwkami? O czym koniecznie musisz pamiętać i inne inspiracje

Wierzymy, że szczegółowo omówiliśmy kwestię, jak zrobić knedle ze śliwkami według przepisu Pawła Małeckiego. Czas wyjaśnić, jak długo gotować knedle. Optymalny czas wynosi od 7 do 10 minut. Uważaj, aby ich nie rozgotować! Jak przygotować śliwki? Musisz je rozkroić, pozbyć się śliwek i posłodzić od wewnątrz. Z czym podawać knedle ze śliwkami? Poza wspomnianą wyżej śmietaną, jogurtem, twarogiem oraz słodkimi owocami, możesz skusić się na cukier z cynamonem. Posyp knedle mieszanką tuż przed podaniem. Inna, dość minimalistyczna opcja to posypanie knedli cukrem pudrem. Bardziej wyszukana propozycja to sos waniliowy, karmelowy lub masło z cynamonem i cukrem.

Jeśli nie masz już żadnych wątpliwości związanych z tym, jak zrobić knedle ze śliwkami, zwróć też uwagę na inne pokrewne propozycje Kuchni Lidla. Ciekawą alternatywę dla knedli ze śliwkami stanowią knedle z truskawkami – proste do przygotowania kluski, które przeniosą Cię w strefę słodkiego zapomnienia. Doskonale smakują z masłem, śmietaną i brązowym cukrem! Jeśli pozostajesz przy knedlach ze śliwkami, poznaj też knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej. Koniecznie wypróbuje je z miętą! Knedle śliwkowe znajdziesz też w odsłonie wegańskiej – przepisem na nie dzieli się Kinga Paruzel. Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym to kolejny pomysł na to, jak wykorzystać potencjał pysznych owoców sezonowych. Przepis na knedle wegetariańskie podsuwa nam również Karol Okrasa. Jego propozycja to wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym, a więc idealny pomysł na knedle dla tych, którzy od dań na słodko wolą potrawy wytrawne! Na koniec zwróć uwagę na jeszcze dwie sprawdzone propozycje, a więc knedle serowe z morelami, które stworzą idealne połączenie smakowe z kwaśną śmietaną, oraz schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem – wybór idealny na wystawny obiad niedzielny, na który zaprosisz przyjaciół lub rodzinę!

Przekonaj się, jak zrobić knedle ze śliwkami, którym nie oprze się żaden smakosz. A gdy nasycisz już swoją ciekawość i kubki smakowe, przekonaj się, jak zrobić knedle innego typu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!