
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy rulon o średnicy 5 cm, a następnie kroimy go na grube plastry.
Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek. Od środka posypujemy cukrem trzcinowym, śliwki składamy posypanymi częściami do siebie i zawijamy w kawałek ciasta, tak żeby ciasto całkowicie przykryło śliwkę. Tak przygotowane knedle gotujemy w gotującej, osolonej wodzie około 7-10 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli).
Ugotowane knedle hartujemy pod zimną wodą. Podajemy je z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub serkiem homogenizowanym oraz dekorujemy umytymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Francuskie rurki z kremem
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Komentarze (20)
415 dni temu
knedle smaczne :) dobre proporcje: 2/3 twaróg i 1/3 mąki... ciekawa jestem czy dodanie odrobine skrobi ziemniaczanej doda im jeszcze większej miękkości czy w wersji z twarogiem nie zmieni to już za wiele...
odpowiedz
438 dni temu
mogłam wziąć przepis stąd, przynajmniej sprawdzony , a ten z kuchni lidla bez autora to jakaś porażka, z tego linka nie polecam : https://kuchnialidla.pl/knedle-serowe-z-morelami
odpowiedz
2076 dni temu
Zrobiłam je dziś na obiad i wszystkim smakowały, proste, szybkie i pyszne! 💜
odpowiedz
2448 dni temu
Łatwe, szybkie, bardzo smaczne!
odpowiedz
2497 dni temu
prosze napiszcie mi czy z innymi śliwkami mogą być knedle czy wyjdą
odpowiedz
2803 dni temu
Knedle wyszły bardzo smaczne. Do ich polania zrobiłam mus malinowy. Przepis na pewno zagości w mojej kuchni na dłużej :)
odpowiedz
2834 dni temu
Zrobiłam z podwójnej porcji, mąki dałam 250g + to co do podsypania poszło, trochę cukru (ok. 3 łyżek). Wyszły super ;) porównywalnie z knedlami z ziemniaków. Godne polecenia i powtórzenia :) Zjedliśmy ze śmietana i cynamonem
odpowiedz
3127 dni temu
Po co tak krzyczy ? I to echo... widać jacy specjaliści pracują w marketingu.... knedle jak knedle...takie AKURAT jak to mówi Pan w niebieskiej koszuli. - bo nawet nie wiem w sumie kto to.
odpowiedz
3210 dni temu
Rewelacja! ławo, szybko i sprawnie;-)
odpowiedz
3227 dni temu
Moniu najlepszy będzie tłusty twaróg, gdyż jest on bardziej zwarty od chudego.
odpowiedz
3227 dni temu
Witam, jakiego twarogu najlepiej użyć - chudy, tłusty...?
odpowiedz
3229 dni temu
Olu jak najbardziej, możesz zastąpić śliwki innymi owocami :)
odpowiedz
3229 dni temu
Czy można zamiast śliwek dać truskawki, albo malinki?
odpowiedz
3233 dni temu
Kneedle *.*. Pyszotka! :) Pozdrawiam całą Kuchnię Lidla! ^.^
odpowiedz
3236 dni temu
Drogi Gościu, do knedli i większości ciast można dodawać zamrożone owoce, bez wcześniejszego obtaczania ich w mące czy innych produktach. Rozmrożone owoce puszczają sok i stają się miękkie, przez co mogą być trudne w późniejszej obróbce.
odpowiedz
3238 dni temu
Teraz mamy akurat sezon, ale poza nim... Czy do knedli i ciast możemy używać owoców mrożonych (truskawki, wiśnie, śliwki, jagody, itp)? Tzn. powinnam raczej zapytać JAK ich używać: dodawać zamrożone (do biszkoptów, ciast ucieranych, kruchych lub drożdżowych) czy lepiej rozmrozić, a jeśli tak - jak zrobić to dobrze? Obtaczać w mące / cukrze / czymkolwiek???
odpowiedz
438 dni temu
robiłam z mrożonych owoców, też wyszły, kwestia wprawy i sposobu... choć moim zdaniem woce powinny być świeże, ponieważ w formie mrożonej puszczają sok co utrudnia zaklejanie ciasta z każdej strony. Jak się ma na to sposób np. owoce mrożone troche obsuszy na ręczniku to może się udać i z takich owoców, ale polecam świeże owoce np. śliwki lub morele
3241 dni temu
Też dojrzałam już do knedli! Chciałam właśnie zrobić z morelami i w tradycyjny sposób - z ciasta ziemniaczanego, ale koniecznie muszę spróbować tego patentu p. Pawła. Z serem knedli nigdy nie robiłam. Przepis wydaje się być fantastyczny, a same knedle... bardziej "dietetyczne". :D
odpowiedz
3242 dni temu
Bardzo fajny przepis! Różne knedle robiłam już wiele razy ale na pewno spróbuję i tych. Zawsze jednak traktowałam je jako danie obiadowe, nie deser:)
odpowiedz
3242 dni temu
Uwielbiam knedle, byłam dziś w lidlu po śliwki, jutro będą na obiadek :)
odpowiedz
zobacz wszystkie