Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży, szeroki garnek
- wałek
- miskę
- sito
- łyżkę cedzakową
- przesiewacz do mąki
- praskę do ziemniaków
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO NA KNEDLE:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki starannie umyj, a następnie obierz je z łupin. Pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie z łyżką soli do miękkości. Ugotowane ziemniaki przełóż na sito do delikatnego przestygnięcia. Garnek po gotowaniu ziemniaków umyj.
KROK 2: PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ
Przeciśnij ziemniaki przez praskę wprost do miski. Najlepiej jest zrobić to dwukrotnie, aby ziemniaczana masa była gładka i bez grudek.
KROK 3: DODAJEMY INNE SKŁADNIKI
Wbij jajka do ziemniaczanej masy, dodaj także szczyptę soli i całość wymieszaj.
KROK 4: PRZESIEWAMY MĄKI
Przesiej obie mąki wprost do miseczki.
KROK 4: DODAJEMY MĄKĘ
Do wymieszanej masy zacznij powoli dodawać mąki. Zacznij od 1/3 całości i wymieszaj całość. Stopniowo dodawaj kolejne partie mąki i wyrabiaj masę ręką.
KROK 5: FORMUJEMY WAŁEK
Wyrobione ciasto wyłóż na blat i lekko podsyp go mąką. Uformuj ciasto w równej wielkości wałek.
NADZIENIE:
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki starannie umyj, a następnie pozbaw je szypułek i osusz. Następnie wyłóż owoce na talerzyk i posyp je cukrem pudrem.
KROK 7: NADZIEWAMY KNEDLE
Nożem odetnij niewielki kawałek ciasta, a następnie uformuj z niego placuszek. W środek włóż truskawkę (jeśli owoc jest za duży, przekrój go na pół). Złóż brzegi tak, aby uformować zamkniętego pieroga, a następnie uformuj z ciasta bardziej okrągły kształt, tocząc kulkę w dłoniach, upewniając się przy tym, że wszystkie brzegi są zamknięte. Czynność powtarzaj, aż do momentu, w którym skończy się ciasto. Gotowe knedle odkładaj na podsypany mąką blat.
KROK 8: GOTUJEMY KNEDLE
Do garnka wlej wodę i osól ją pozostałą łyżką soli, a następnie doprowadź do wrzenia. Gdy woda będzie wystarczająco gorąca, zacznij wrzucać do niej knedle partiami. Każda partia powinna gotować się ok. 5 minut (knedle wypłyną na wierzch). Po ugotowaniu wyciągnij je łyżką cedzakową i przełóż na talerze lub do dużej miski. Podawaj w towarzystwie masła i śmietany z dodatkiem cukru.
Zobacz podobne
przepisy
Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.
Knedle z truskawkami — smak dzieciństwa!
Babcine knedle z truskawkami — kto nie pamięta tego smaku z dzieciństwa? Knedle z naszego przepisu smakują dokładnie tak, jak u babci i już od pierwszego ugryzienia przywołują wspomnienia beztroskich dni spędzanych u dziadków. Knedle nadziewane truskawkami są niezwykle uniwersalnym daniem — mogą stanowić zarówno smakowite danie obiadowe, jak i słodki poczęstunek. A na dodatek to, jak się robi knedle z truskawkami, jest bajecznie proste, co czyni je świetnym rozwiązaniem dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z gotowaniem.
Czym w zasadzie są knedle? Knedle (w Niemczech nazywane “knödel”, a w Czechach “knedliky”) to kluski przygotowywane z ziemniaków, mąki i jajek, czasem z dodatkiem twarogu, rzadziej ciasta parzonego lub drożdżowego, które formuje się w kulisty kształt i gotuje w osolonej wodzie. Ich powstanie sięga korzeniami do tradycyjnej kuchni wiejskiej, w której wykorzystywano proste składniki, dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Historycy spierają się jednak co do pochodzenia knedli — jedni twierdzą, że za ich wynalezieniem stoją Niemcy, a inni twierdzą, że to Czesi są autorami tej potrawy.
Kuleczki z ciasta ziemniaczanego pojawiły się już w średniowiecznych tekstach źródłowych, w których to rozpisywano się na temat pochodzenia oraz nazwy. Zanim knedliki stały się knedlikami, na czeskich ziemiach nazywano je “szyszkami” co nieco utrudnia pracę badaczom. Dziś knedle znane są na całym świecie i na dobre zadomowiły się także w naszej rodzimej tradycji kulinarnej, zyskując największą popularność na Śląsku.
Właściwie przygotowane knedle z truskawkami to prawdziwa uczta dla zmysłów! Sezon na świeże truskawki to idealny czas na ich przyrządzenie. W okresie letnim owoc ten zalewa nasze sklepy, kusząc swym smakiem oraz zapachem, dlatego warto wykorzystać je w niekonwencjonalny sposób, np. taki jak przygotowanie knedli. Przysmak ten możesz bez trudu przyrządzić także poza sezonem, który za oknem ziąb — wystarczy zastąpić świeże owoce tymi mrożonymi. Warto jednak pamiętać, że kluczową rolę w przygotowaniu smakowitych knedli zawsze odgrywać będą jakość oraz świeżość użytych składników.
Niezwykła elastyczność przepisu na knedle z truskawkami pozwala na eksperymentowanie z dodatkami, które mogą urozmaicić smak tej tradycyjnej potrawy. Jednym z popularnych wariantów są knedle z serem i truskawkami. Dodatek białego sera nadaje ciastu delikatności i bardziej kremowej konsystencji. Jak zrobić pyszne knedle z truskawkami? Przygotuj je według naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste!
Knedle z truskawkami — przepis, który zawsze się udaje!
Jak zrobić knedle z truskawkami, które smakują jak te od babci? Nasz przepis na knedle z truskawkami pozwoli Ci odtworzyć ten smak z dzieciństwa! Przygotowanie domowych knedli z truskawkami jest niezwykle proste i wymaga w zasadzie tylko świeżych składników oraz odrobiny uwagi.
Kluczowym elementem jest odpowiednio przygotowane ciasto, które będzie stanowiło bazę dla wybranego nadzienia. Do startych na miazgę ziemniaków warto dodać nieco mąki wymieszanej ze skrobią, aby nadać im odpowiednią konsystencję i sprężystość. W niektórych domach do ciasta na knedle z truskawkami lub innym farszem dodaje się także kaszę manną, aby struktura knedli starała się bardziej zwarta i mniej klejąca. Przyrządzając knedle, staraj się ściśle stosować do gramatur zawartych w przepisie — zbyt duża ilość mąki może sprawić, że knedle będą twarde, natomiast zbyt mała ilość, że będą rozpadały się podczas gotowania.
Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, można przejść do nadziewania klusek. Należy starannie zakleić wszystkie brzegi, aby owoce nie wypadły z knedli podczas gotowania. Ile gotować knedle z truskawkami? To, jak długo gotować knedle z truskawkami, to kwestia dość zmienna i ściśle związana z wielkością samych knedli. Im większe egzemplarze, tym dłużej się je gotuje, ale zwykle czas ten nie przekracza 7-8 minut.
Postaraj się wymieszać kluski w garnku podczas gotowania, by uniknąć ich posklejania i przywierania do dna garnka. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij knedle z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na talerz, aby mogły lekko przestygnąć. Gotowe knedle z truskawkami można podawać posypane cukrem lub polane roztopionym masłem z bułką tartą - smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Knedle serowe z truskawkami — lekka alternatywa
Knedle z truskawkami bez ziemniaków, wykonane z ciasta twarogowego to lżejsza i równie smaczna alternatywa dla klasycznych knedli. Jak zrobić serowe knedle z truskawkami? Aby przygotować te wyjątkowe kluski, potrzebujesz twarogu, mąki pszennej, jajka, cukru, odrobiny skrobi ziemniaczanej i szczypty soli. I chociaż przepis na twarogowe knedle z truskawkami jest lżejszy dla żołądka, to ma nieco więcej kcal od tradycyjnej, ziemniaczanej wersji.
Gotowe ciasto twarogowe na knedle nadziewa się truskawkami, które mogą być świeże lub mrożone, w zależności od dostępności. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut ze świeżymi owocami, natomiast w przypadku knedli z mrożonymi truskawkami wydłuż czas gotowania do 6 minut. To lekka i smakowita propozycja dla miłośników słodkości. Spróbuj knedli w obu wersjach i przekonaj się, która receptura skradnie Twoje serce!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Knedle ze śliwkami
- Gnocchi dyniowe
- Gnocchi z kurczakiem
- Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
- Biszkopt z truskawkami
- Pizza rzymska
- Mini burgery
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Knedle serowe z morelami
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)